Vorig jaar april kwam ik aan het roer te staan van een van de snelstgroeiende neobrokers van Europa. En in juni mochten mijn vrouw en ik twee dochtertjes verwelkomen. Zoals je je kunt voorstellen, brengt dat de nodige uitdagingen met zich mee.
Het evenwicht vinden tussen mijn kersverse gezin enerzijds en mijn hectische baan anderzijds, heen en weer reizen tussen ons huis in Londen en het Amsterdamse hoofdkantoor van Bux, mijn energielevels op peil houden… Je kunt wel zeggen dat het afgelopen jaar een van de meest turbulente van mijn leven was.
Maar het heeft me ook ontzettend veel gebracht.
Er is veel veranderd sinds ik vader ben geworden. Te beginnen met hoe ik het dagelijks leven benader. Met iedereen die er wat aan kan hebben, wil ik daarom vier dingen delen die ik heb geleerd terwijl ik keihard aan de Bux-missie werk en er tegelijkertijd voor mijn kinderen wil zijn. En dat zonder de controle te verliezen.
1. Processen, processen en nog eens processen
Niet alleen werd ik vader en ceo bij Bux, ik zat ook nog eens midden in een verhuizing. Het gevolg? Heel veel korte nachten en belangrijke telefoontjes met investeerders tussen de verhuisdozen. En dat allemaal terwijl ik mijn dochtertjes steeds weer huilend wakker hoorde worden… Logischerwijs begon ik me zorgen te maken over mijn workload, prioriteiten en hoe ik alles met elkaar kon combineren.
Wat heb ik geleerd? Ik zou ‘expect the unexpected’ willen zeggen, maar geloof eigenlijk dat het tegenovergestelde waar is. Verwacht wat te verwachten valt en pas je planning daarop aan. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Nu moet elke afspraak nauwkeurig gepland worden. Dingen kunnen niet zomaar even tussendoor, dus we moeten constant nadenken over hoe we alle ballen in de lucht kunnen houden, zeker met twee kleintjes in huis. Omdat onze familieleden en vrienden bijna allemaal zo’n 400 kilometer verderop wonen, kan niemand even snel bijspringen. Daarom hebben we waterdichte processen nodig.
We benaderen ons snelgroeiende gezin als een snelgroeiend bedrijf
Mijn vrouw en ik hebben het thuis proactief over onze planning, rolverdeling en verantwoordelijkheden. Bij Bux ben ik elke dag bezig om de bedrijfsactiviteiten op te schalen.
Thuis zijn mijn vrouw en ik ook gaan opschalen, maar daar richten we ons op ons gezin. Met andere woorden: we benaderen ons snelgroeiende gezin als een snelgroeiend bedrijf. Hiervoor moeten we onze persoonlijke en zakelijke agenda’s op elkaar afstemmen. En omdat ik voor Bux heel wat afreis, zijn we noodgedwongen meesterplanners geworden die de verschillende tijdzones incalculeren.
Een tweeling opvoeden is eigenlijk net als het leiden van een bedrijf: je kunt niet zonder structuur. Alleen met structuur kun je zorgen voor een eerlijke verdeling, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden, en echt teamwork.
2. Zet qualitytime op één
Iedereen bij Bux weet dat ze me tussen 8 en 9 uur ‘s ochtends met rust moeten laten. Tijdens dat uur schiet niemand een meeting in en verwacht niemand dat ik meteen reageer.
Qualitytime met mijn gezin staat voorop. Zelf kom ik uit een eenoudergezin en vind ik het juist daarom belangrijk om er met mijn volle aandacht en op een liefdevolle en positieve manier voor mijn kinderen te zijn. De zusjes zijn ‘s ochtends op hun vrolijkst, dus daar maak ik handig gebruik van voor wat qualitytime. Ik sla geen dag over. Ik haal ze uit bed en daarna beginnen we aan ons eigen speciale ochtendritueel.
Collega’s luisteren naar je als je duidelijk zegt waar je prioriteiten liggen
Door elke ochtend fijne momenten te beleven met de tweeling, houd ik mijn energie op peil. En dankzij die extra dosis energie ben ik de rest van de dag tien keer zo productief. Een win-winsituatie voor iedereen.
Natuurlijk weet ik dat veel ouders in tijdnood zitten, zich gestrest voelen en bang zijn dat het huishouden erbij inschiet of dat ze te weinig tijd hebben voor de kinderen. Ik wil ook niet zeggen dat het makkelijk is. Wel heb ik gemerkt dat je collega’s naar je luisteren als je duidelijk zegt waar je prioriteiten liggen.
Als jij vertelt wat je belangrijk vindt, respecteren ze je grenzen. Want een dag heeft 24 uur… Ze kunnen heus wel een paar uur zonder je.
3. Zorg goed voor lichaam en geest
Het kan best een uitdaging zijn om gezonde gewoontes vol te houden. Toch doe ik mijn best om juist bij grote veranderingen mijn lichaam niet te verwaarlozen. Goed slapen, gezond eten en actief blijven zijn nu belangrijker dan ooit tevoren.
Je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Dus als je als jonge ouder wil voorkomen dat je doordraait, dan zul je jezelf eenvoudige, gezonde gewoontes moeten aanleren die je kunt volhouden.
Om gezond te leven heb je een holistische benadering nodig
Zo sport ik elke ochtend, drink ik geen koffie, eet ik gezond en fiets ik elke ochtend naar mijn werk, zelfs als ik in Londen ben. Belangrijker nog: mijn vrouw en ik houden elkaar scherp en laten onze gewoontes niet versloffen. We gaan er allebei helemaal voor en plannen elke dag bewust momenten in die bij onze gezonde levensstijl passen.
Gezonde gewoontes zijn niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen. Iedereen heeft er baat bij. Daarom zorgt Bux ervoor dat onze mensen een gezonde lunch kunnen eten. En we werken samen met OpenUp, een platform dat ze in contact brengt met professionals voor mindfulness, coaching en nog veel meer. Om gezond te leven heb je een holistische benadering nodig, dus wil ik onze teams aansporen om goed voor lichaam én geest te zorgen.
4. Hou je doel voor ogen
Het ouderschap draait om meer dan alleen een ritme vinden dat bij je past. Onthouden wat je drijfveren zijn, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen.
Het ouderschap heeft mijn kijk op het leven volledig veranderd. Dankzij mijn meiden ben ik toegewijder dan ooit tevoren. Ik ben er voor ze als dat nodig is, maar zet ook alles in het werk om ze een zorgeloze toekomst te geven.
Ik hou onze missie haarscherp voor ogen, zelfs als het even tegenzit
Elke dag word ik wakker met een missie: baanbrekende producten ontwikkelen en het voor Europeanen makkelijker maken om vermogen op te bouwen en zelf aan hun financiële toekomst te werken. Die missie gaat me na aan het hart, zeker als ik denk aan de toekomst van mijn dochters. Ik wil dat ze uiteindelijk zelf kunnen bepalen hoe hun financiële toekomst eruitziet.
Daarom hou ik onze missie haarscherp voor ogen, zelfs als het even tegenzit. Er zullen altijd ups en downs zijn. Dus als ik het gevoel heb dat ik niet alles geef, dat ik niet genoeg doe, dan bedenk ik me waarom ik het ook alweer doe. En als je dit altijd in je achterhoofd houdt, kun je veel meer bereiken dan dat je ooit voor mogelijk hebt gehouden.
Lees meer over werk-privébalans:
- Waarom mannen en vrouwen verschillen ervaren in de werk-privébalans
- We maken dezelfde fout bij hybride werken als bij ‘het nieuwe werken’
- Hoe je stopt met piekeren over werk om 3 uur ‘s nachts