Van baan veranderen is steeds normaler. Nederlandse telde vorig jaar 1,1 miljoen baanwisselingen. Dat is minder dan de anderhalf miljoen in 2022, maar nog steeds hoog.
Met name jonge werknemers switchen vaker van werkgever. Dat is niet geheel aan de huidige twintigers en dertigers te wijten. Ook de steeds verder flexibiliserende arbeidsmarkt draagt hieraan bij, aldus het UWV. Werknemers met een flexibel contract wisselen veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract. Ook blijft het aantal zzp’ers toenemen.
Toch zijn millennials zelf ook niet vies van een beetje afwisseling als het gaat om hun job, zo bleek uit onderzoek van Randstad. Ze stellen hogere eisen aan hun werkgever dan eerdere generaties. Zo vinden ze het belangrijk dat hun waarden op het gebied van sociale en milieukwesties overeenkomen met die van de werkgever. Ook geven jongeren meer prioriteit aan werkgeluk.
Van baan veranderen is goed voor je carrière
En wees eerlijk: verandering van spijs doet eten. Als je al een aantal jaar voor je eerste werkgever werkt, dan heb je van je omgeving vast weleens de vraag gekregen of het niet tijd is voor een andere baan.
Stilstaan is funest voor je carrière, is het idee. Voordat je straks vastgeroest bent, kun je dus beter zo snel mogelijk op zoek naar nieuwe mogelijkheden om aan je cv toe te voegen.
Journalist bij The Financial Times Lisa Pollack wijdde er ooit zelfs een column aan. Mensen die jarenlang bij hun eerste baan blijven, lijden volgens haar aan het first job syndrome. Ze hebben niet genoeg rondgesnuffeld op de arbeidsmarkt. En dus zouden ze niet weten wat ze waard zijn en zich veel te loyaal gedragen naar de werkgever.
Lees ook: Wanneer is het tijd om ontslag te nemen? 6 vragen om jezelf te stellen
Wissel niet te vaak van job
Als je op zoek gaat naar een andere baan omdat je je verder wilt ontwikkelen is daar natuurlijk niets mis mee. Hetzelfde geldt voor overstappen naar een andere organisatie omdat je denkt dat die beter bij je past.
Je moet alleen wel oppassen dat je dit niet té vaak doet. Twintig jaar bij één werkgever blijven plakken mag dan niet meer van deze tijd zijn, als uit je cv blijkt dat je om de haverklap van baan wisselt doet je carrière dat ook geen goed.
Zo bleek uit onderzoek van Indeed dat iets minder dan zeventig procent van de werkgevers sollicitanten niet eens uitnodigt voor een gesprek als ze op hun cv zien dat ze vaak van baan zijn gewisseld. Het kost een bedrijf namelijk tijd, energie, moeite en geld om een nieuwe werknemer aan te nemen en goed in te werken. Als men bij voorbaat twijfelt aan je commitment voor de langere termijn is de kans groot dat de keuze niet op jou valt.
De werkgever zit niet te wachten op iemand die er snel weer vandoor gaat
Eigenaar van Independent Recruiters Olfertjan Niemeijer komt in zijn werk steeds meer cv’s tegen van mensen die elk half jaar een andere baan hebben. In bepaalde sectoren waarin veel jonge mensen werken, denk aan de IT en marketing, hoeft dat volgens hem niet erg te zijn. Maar bij traditionele bedrijven is dit een ander verhaal.
‘Bij veel banen duurt het minstens een half jaar voordat je goed bent ingewerkt’, legt hij uit. ‘De werkgever heeft pas echt iets aan je als je langer blijft. Hij of zij zit dus niet te wachten op iemand die er snel weer vandoor gaat.’
Voordelen van vaak van baan veranderen
Naast de genoemde nadelen kan het voor een werkgever ook juist interessant zijn om een medewerker in dienst te nemen die veel ervaring heeft bij verschillende bedrijven. Zo is het waarschijnlijk iemand die veel nieuwe ideeën inbrengt.
De helft van de ondervraagde werkgevers heeft weleens bewust een jobhopper aangenomen, blijkt uit eerdergenoemd onderzoek van Indeed. Opvallend: bijna 64 procent van de respondenten heeft daar achteraf geen spijt van.
Het grootste voordeel van iemand met veel verschillende banen op zijn cv is dat hij of zij frisse ideeën en kennis meebrengt, waar andere collega’s van kunnen profiteren. Jobhoppers laten dus een frisse wind door het bedrijf waaien.
Liever geen cv met korte dienstverbanden
Maar zelfs wanneer je ergens twee jaar hebt gewerkt moet je volgens Niemeijer goed kunnen uitleggen waarom je niet verder wilde bij je vorige werkgever. ‘Wanneer je ergens maar kort hebt gewerkt, zijn werkgevers geneigd te denken dat dit met je functioneren te maken heeft. Die schijn wil je natuurlijk niet wekken.’
Wanneer kun je dan wél met goed fatsoen afscheid nemen van een werkgever zonder je cv te besmeuren? ‘Vanaf drie jaar’, zegt Niemeijer. ‘In drie jaar kun je namelijk echt iets wezenlijks bijdragen aan een organisatie.’
Je kunt dus beter voorkomen dat je een cv vol met korte werkcontracten opbouwt. Maar wat als je er telkens achterkomt dat je niet op de goede plek zit en daardoor al snel afhaakt?
Niemeijer raadt aan om voor het aannemen van een nieuwe baan al rekening te houden met die mogelijkheid. ‘Bedenk vooraf of het een baan is die je drie jaar denkt vol te kunnen houden. Zo voorkom je een versnipperd cv.’
Van baan veranderen is geen must
Ook heeft Niemeijer nog een tip voor mensen die het al een aantal jaar prima naar hun zin hebben bij hetzelfde bedrijf, maar de druk voelen om van werk te veranderen. ‘Verander niet van baan om het veranderen.’
Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je plezier behoudt in je werk en je kunt blijven ontwikkelen. En nee, daarvoor hoef je niet per se van baan te veranderen. Niemeijer: ‘Je kunt ook groeien door nieuwe taken op je te nemen binnen het bedrijf of de organisatie waar je nu al werkt.’
Vaak van baan veranderd? Zo deal je met de nadelen
Werkgevers vinden het over het algemeen niet prettig om constant nieuwe medewerkers te moeten inwerken. Uiteindelijk kan het immers zelfs de ontwikkeling van het bedrijf afremmen, omdat de werknemers hun skills niet verder ontwikkelen.
Heb je een cv waaruit blijkt dat je regelmatig banen voor een korte periode aanneemt? En merk je dat werkgevers huiverig zijn om je een contract aan te bieden – of überhaupt uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek? Dit zijn drie handige tips:
- Meld kort op je cv waarom je niet lang bij je werkgevers bent gebleven. Was er bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie of faillissement? Zet het erbij.
- Heb je via een uitzendbureau meerdere verschillende functies gehad? Noem op je cv dan de naam van het uitzendbureau met een korte omschrijving van je werkzaamheden.
- Kijk naar de competenties die in elke baan terugkomen en die je ontwikkeld hebt. Benoem die op je cv als je sterke kanten.
Lees meer over van baan veranderen:
- S-curvemodel: weet wanneer je van baan moet switchen
- Zo verhoog je de slagingskans in je nieuwe functie
- Nieuwe baan? Let op deze 5 aspecten van bedrijfscultuur
Dit wil je weten als je veel verschillende banen op je cv hebt
Hoe vaak kan ik van baan veranderen?
Als uit je cv blijkt dat je ergens maar kort hebt gewerkt, zijn de meeste recruiters geneigd te denken dat dit met je functioneren te maken heeft. Bij een dienstverband van drie jaar en langer wek je die schijn niet. In drie jaar tijd heb je namelijk echt iets kunnen bijdragen aan een bedrijf.
Wat zijn de nadelen van jobhoppen?
Het kost een bedrijf tijd, energie, moeite en geld om een nieuwe werknemer aan te nemen en goed in te werken. Als men bij voorbaat twijfelt aan je commitment voor de langere termijn is de kans groot dat de keuze niet op jou valt.
Wat zet ik op mijn cv als ik vaak van baan ben veranderd?
Meld kort op je cv waarom je niet lang bij je werkgevers bent gebleven. Was er bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie of faillissement? Zet het erbij. Kijk daarnaast naar de skills die je bij elke baan hebt ingezet of die je ontwikkeld hebt. Benoem die op je cv als je sterke kanten.