Als klein jongetje wist hij het al: hij wilde auto’s maken. Nu is Frank van Meel het brein achter de elektrische Audi.
1993 Emmein BV
“Al heel jong wist ik dat ik de auto-industrie in wilde. En waar kun je dat in Europa beter dan in Duitsland? Na het gymnasium ben ik daarom naar de Universiteit van Berlijn gegaan, om voertuigtechniek te studeren. Ik liep stages op onder meer de elektronica-afdeling van Audi. Na mijn afstuderen ging het echter slecht in de auto-industrie. Daarom ben ik eerst aan de slag gegaan bij Emmein, een Nederlands bedrijf in kantoormeubilair, gevestigd in Emmen. Mijn taak was een Duits dealernetwerk op te bouwen. Interessant, en een goede ervaring. Daar heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om een unique selling point te hebben, en het heeft me geleerd te kijken door de ogen van dealers. Maar ik ontdekte ook dat het niet was wat ik echt wilde.”
1994 ITT Automotive Europe
“In 1994 belde ITT Automotive, een toeleverancier van elektronische autosystemen. Ze wisten dat ik tijdens mijn studie veel auto-elektronica had ontwikkeld, zoals een systeem voor vierwielbesturing, dat BMW heeft gebruikt in de 8-Serie. Ik had ervaring met simulaties, en dat kwam goed van pas bij de ontwikkeling van elektronische stabiliteitssystemen, zoals ESP, dat toen in opkomst was. Ik werkte in Frankfurt in een matrixorganisatie: zonder vast team, maar wel de projectleiding over teams van 20 tot pakweg 100 man. Die combinatie van techniek en proces beviel meteen uitstekend: je bent inhoudelijk volledig op de hoogte én je bent strateeg, aanjager en inspirator.”
1996 R&d ingenieur, Audi AG
“Tijdens een presentatie in Zweden aan Audi kwam ik de oud-collega’s uit mijn stage weer tegen. Het was precies de tijd dat onderstelelektronica in auto’s een grote vlucht nam. Ze vroegen of ik voor hen kon komen werken. Het klikte meteen en mijn projecten bij ITT waren min of meer klaar, dus dat was een heel kort gesprek. Alcohol was schreeuwend duur in Zweden, maar we hebben er die avond wel een biertje extra op genomen. Ik werd bij Audi verantwoordelijk voor onderstel-elektronicaprojecten, werd assistent van het afdelingshoofd chassisontwikkeling en kreeg de ontwikkeling van actieve en passieve veer-/dempingssystemen onder mijn hoede, inclusief de luchtvering voor de Audi Allroad quattro, de Audi A8 en de Volkswagen Phaeton.”
Cv Franciscus Hermanus Petrus van Meel [44]
Functie manager strategie en chief engineer vehicle electrification, Audi AG
Geboren 23 april 1966, ’s-Hertogenbosch
Burgerlijke staat samenwonend, twee kinderen: Caroline (12) en Julius (10)
2001 Chief engineer, Audi
“In 2001 werd ik gevraagd chief engineer te worden voor de Audi Q7, een grote en hoge SUV. Concurrenten in dat segment hadden de wegligging van een boot, wij wilden een goed sturende en prettig rijdende auto op de weg brengen. Niet per se als eerste, maar wel als beste. Samen met mijn 20 man sterke kernteam, plus een groot aantal specialisten uit de rest van de organisatie, kon ik toen alle ervaring met onderstelelektronica en rijsystemen combineren met remtechniek, luchtdruksystemen en driver assist-techniek zoals automatische cruisecontrol. Op dat project ben ik tot nu toe het meest trots. We hebben daar in weinig tijd een heel goed resultaat neergezet.”
2007 Manager strategie, Audi
“Als chief engineer vehicle electrification ben ik sinds 2007 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van elektrische Audi’s, inclusief strategische projectplanning, productontwikkeling, budgetten enzovoort, tot de high voltage-training van medewerkers aan toe. Het is een prachtige baan, het veld van elektrische auto’s is continu in beweging. De elektrische auto is kostbaar, en de haalbaarheid daardoor vooralsnog afhankelijk van subsidies. Daarvoor gelden in elk land echter andere regels, en die veranderen snel. Het mooie is dat het volop in de belangstelling staat. Vorig jaar was ik in Californië om ons studiemodel e-tron te presenteren aan gouverneur Schwarzenegger. Elke dag is anders voor mij door de combinatie van ongeveer 50 procent techniek en 50 procent strategie, proces en management. Mijn werk is als het oplossen van een gigantische sudoku met maar héél weinig cijfers. Je moet goed nadenken en met duizend variabelen rekening houden. Maar als het dan ook lukt, is de kick des te groter.”
MT houdt u met de online autospecial op de hoogte van de nieuwste trends. De laatste recensies, informatie over het groene rijden, de auto van de toekomst en verhalen over de autoindustrie, leest u op MT.nl