Elektrische energie wordt via een magnetisch veld overgebracht van het ene naar het andere object. De techniek is niet helemaal nieuw: kijk maar naar zendmasten en antennes. Wat wel nieuw is, is de manier waarop het wordt toegepast door startup Emrod Energy.
De oplossing trekt aandacht. Het jonge bedrijf heeft een contract met Powerco, de een na grootste energieleverancier van Nieuw-Zeeland. Recent opende het een Europees kantoor in München.
Draadloze energie op de commerciële markt
Emrod is daarmee de eerste die zich op het gebied van draadloze energie op de commerciële markt bevindt. Volgens oprichter Greg Kushnir is dat omdat dat nu makkelijker is dan vroeger, zegt hij in een interview met technologieplatform New Atlas.
‘Al in de jaren 70 liet NASA zien dat magnetrons door helikopterdrones voorzien werden van stroom. Wat er de laatste jaren is veranderd, is dat de materialen beter zijn geworden. Dat is wat het voor ons commercieel toepasbaar heeft gemaakt.’
Weg met de energieproblemen
De startup is erin geslaagd om energie van 40 meter afstand gericht te verzenden van de ene naar de andere antenne. De antennes, twee grote vierkante borden op hoge palen, zouden het gemakkelijk maken om de techniek op te schalen naar langere afstanden.
Doordat er geen kabels nodig zijn, kan er snel een noodvoorziening worden aangelegd. Dat kan energieproblemen voorkomen die we kennen door de oorlog in Oekraïne. Nog een voordeel: er wordt nauwelijks energie verspilt. Bij energie die verstuurd wordt door kabels van koper gaat namelijk zo’n zeven procent van de energie verloren.
Energie opwekken uit de ruimte
De ontwikkeling heeft veel potentie, want het betekent dat energie in toekomst op tientallen kilometers afstand verstuurd kan worden. Uiteindelijk wil de startup met radiolasers zonne-energie opwekken in de ruimte en die via zonnepanelen naar de aarde versturen. Ruimtevaartorganisaties zoals ESA en NASA kijken al jaren naar mogelijkheden om dit te realiseren.
Lees ook: Deze 5 startups lopen voorop in de energietransitie (en drukken je energierekening)
Dat is dan ook de reden dat ESA en vliegtuigbouwer Airbus samenwerken met Emrod. De organisaties denken dat die samenwerking kan bijdragen aan het behalen van de Europese doelstellingen om in 2050 op een CO2-neutrale manier energie op te wekken.
Samen met Emrod presenteerden ze afgelopen september in München een draadloos systeem dat dit mogelijk kan verwezenlijken. De demonstratie vormde de basis voor het voorbereidende zonne-energieprogramma van ESA.
De samenwerking is voor ESA en Airbus niet alleen nuttig op technologisch gebied, maar vooral ook op financieel gebied. Doordat Emrod zich toespitst op de commerciële markt is het realiseren van dit plan ineens een stuk goedkoper.
Ontwikkelen van richtlijnen
Het bedrijf heeft tijdens het ontwikkelingsproces contact onderhouden met de autoriteiten voor radiospectrumbeheer in Nieuw-Zeeland. De techniek moest bewijzen of het kon voldoen aan strenge veiligheidsnormen, voor als het opgeschaald wordt naar hoge vermogensniveaus. Het is een proces dat volgens Emrod hielp bij het ontwikkelen van richtlijnen voor bedrijven die de technologie zullen gebruiken.
Lasers die de gezondheid beschermen
De gezondheidsconsequenties van deze ontwikkeling roepen wel nog wat vragen op. Kleine apparaten zoals mobiele telefoons, die te koop zijn voor consumenten, voldoen aan richtlijnen voor blootstellingslimieten. Daardoor zijn ze niet schadelijk voor onze gezondheid.
Lees ook: Ontketent Cellcius een energierevolutie? Bill Gates toonde al interesse in Eindhovense startup
Maar als draadloze elektriciteit op grote schaal de norm wordt, zijn er ook meer gezondheidsrisico’s volgens Kennisplatform ElektroMagnetische Velden. Kom je ermee in aanraking, dan kan zich dat bijvoorbeeld uiten in tintelingen, ongecontroleerde spiersamentrekkingen of het zien van lichtflitsen.
Emrod stelt daar een oplossing voor te hebben: ze maken gebruik van lasers die reageren als het proces onderbroken wordt door een dier of mens. De straling wordt dan meteen gestopt totdat de blokkade is opgeheven. De vraag is alleen hoe dat in de praktijk uitpakt, stroomvoorziening die steeds onderbroken wordt.
Lees meer over tech en innovatie:
- Vliegen op waterstof: Nederlanders willen in 2028 eerste commerciële vlucht
- Tapp.online maakt slim papier dat temperaturen kan meten
- Deze 5 startups lopen voorop in de energietransitie (en drukken je energierekening)