Ik heb het afgelopen weekend de cv’s van een reeks Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen bekeken. Dat had ik beter niet kunnen doen. Je wordt er bijkans moedeloos van.
Daadkracht ontbreekt
Het zijn vast en zeker heel goede politici, maar een groot deel van hen heeft nog nooit in een ondernemende rol gewerkt dan wel enige mate van executiekracht laten zien in voorgaande posities. De wrange vruchten daarvan plukken we nu als samenleving: er wordt nauwelijks iets besloten. Daadkracht lijkt volledig te ontbreken.
Voor mijn boek Startup: van idee tot exit sprak ik met tientallen oprichters van succesvolle Nederlandse startups. Wat mij opviel? Zonder uitzondering benadrukten ze dat executiekracht cruciaal is voor het slagen van elke organisatie. Bedrijven zonder executiekracht gaan ten onder.
Nu wil ik niet direct stellen dat Nederland langzaam ten onder aan het gaan is, maar op bepaalde momenten krijg ik dat gevoel wel degelijk.
Bang om beslissingen te nemen
Let wel: het gaat mij er niet om dat politici besluiten nemen die mij goed bevallen. Het gaat me erom dat er überhaupt iets wordt besloten en dat die keuzes goed worden uitgelegd en verdedigd. Van links tot rechts. Zeker, er wordt af en toe iets besloten, met name om kleine groepen die hard roepen een plezier te doen. Maar grote uitdagingen blijven liggen. Alsof ze zich vanzelf oplossen.
Natuurlijk zijn er goede politici die vooruit willen. Sterker nog, ik heb op lagere niveaus op verschillende departementen met uitstekende ambtenaren te maken gehad. Jonge mensen met goede ideeën. Vol energie. Maar zij krijgen na verloop van tijd klaarblijkelijk te maken met de ‘leiders’ bij de diverse partijen die bang zijn om besluiten te nemen en daarom – inderdaad – maar helemaal geen knopen doorhakken.
Welke bewezen succesvolle ondernemer heeft zin in het politieke kippenhok?
Vaak roepen ze van alles en nog wat op tv of sociale media, maar als het erop aankomt, doen ze nul komma nul. Allemaal prietpraat voor de bühne. Ik kan me goed voorstellen dat jonge politici die echt wat willen bereiken hun enthousiasme snel verliezen wanneer ze dat gedrag zien. Of: ze worden ‘handig’ tegengewerkt door de leiders binnen de partijen die geen zin hebben in andere meningen.
Innovatie zou onmogelijk worden
Stel je toch eens voor dat Nederlandse ondernemers zo zouden werken. Bedrijven zouden razendsnel failliet gaan. Als je niet in staat bent om snel te reageren en te acteren op veranderende situaties, dan wordt het niks.
En stel je toch eens voor dat je al je mensen in je bedrijf verbiedt om hun eigen mening of ideeën te verkondigen, zoals nu het geval is bij vrijwel alle politieke partijen. Wat zou er dan gebeuren? Innovatie zou onmogelijk worden. Er zou een bijna dictatoriale sfeer ontstaan.
We hebben in Nederland zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het politieke spectrum heel goede ondernemers. Mensen die in staat zijn geweest om prachtige, gezonde bedrijven te bouwen. Zij weten precies wat er nodig is om uitdagende situaties aan te pakken.
Zaken gewoon regelen
Wat zou het mooi zijn als deze ondernemers zich direct – dus niet indirect door financiële middelen te verstrekken – met het beleid in Nederland zouden gaan bemoeien. Knopen doorhakken. Doorpakken. Zaken gewoon regelen. Zonder bang te zijn voor allerlei (kleine) groeperingen die hun mening luidkeels proberen door te duwen. Gewoon doen wat op de lange termijn goed is voor Nederland, ook als dat even niet in je eigen straatje past.
Maar ik vrees het ergste. Welke bewezen succesvolle ondernemer heeft zin in het politieke kippenhok? Je moet het maar durven. Werken tussen al die mensen die doorlopend op eieren lopen en bang zijn om ook maar één woord verkeerd te zeggen. Mensen die vooral met zichzelf bezig zijn en proberen likes te scoren op sociale media met stoere praat, maar in de praktijk weinig voor elkaar krijgen.
Degene die dit oppakt, verdient een groot standbeeld.
Lees meer columns van Jeroen Bertrams:
- We mogen wel wat meer bewondering hebben voor oprichters van startups
- Pitchdecks van startups lijken steeds meer op elkaar
- Nederlandse startups mogen wel wat meer overdrijven
- Waarderingen voor startups zijn uit de hand gelopen