Eten. Of liever gezegd: lekker eten. In de herinnering van Go-Tan-eigenaar/ceo Bing Go ging het er thuis altijd over. Het was zijn oma die in 1954 het Chinees-Indonesische restaurant Hok-Kie was gestart, aan de Singel 498 in Amsterdam. Met op de menukaart onder meer Tjap Tjoy, nasi goreng met kreeft en – specialiteit van het huis – echte foe yong hai.
Hapl-principe
‘We zijn een familiebedrijf met mensen die dol zijn op lekker eten. Het was hét centrale onderwerp in veel van de gesprekken die we thuis voerden. Van nieuwe recepten tot goeie restaurants. Ik vond dat heel normaal. Pas toen ik bij Hollandse vriendjes over de vloer kwam, merkte ik dat eten niet in elke familie zo’n belangrijke rol speelt’, aldus Bing Go.
Hij is ingenieur en marketeer die samen met zijn broer Han op podia en interviews het verhaal van Go-Tan vertelt. Zijn broer Han is het meest bekend. Zijn foto staat op elk product afgebeeld. ‘Producten zijn het belangrijkste communicatiedrager van een merk. Bij ieder nieuw design hanteer ik het Hapl-principe. Han, paars en logo: dat zijn de drie elementen die altijd terug moeten komen.’
De chilisaus van Go-Tan
Het was zijn vader die hier in de jaren ‘60 Shanghai-nootjes introduceerde. Nederland maakte zodoende kennis met de borrelnoot. In de jaren erna werd Go-Tan vooral bekend door snacks als kroepoek, boemboes (fijngewreven kruidenmengsels) en rempejek (gekruide pindakoeken).
‘Een aantal van die producten verkopen we nog steeds, maar het zijn onder andere onze woksauzen die de laatste jaren enorm in populariteit zijn gegroeid. Die voegen eenvoudig veel smaak toe aan gerechten en dat slaat aan. Verder hebben we onder meer nog de gebakken uitjes, kokosmelk en de chilisaus. Die laatste is inmiddels ons signature product, waar veel mensen het merk van kennen.’
Supermarkt op Spitsbergen
In Nederland is Go-Tan een bekende naam. Maar ook buiten de landsgrenzen is het Aziatische voedingsmiddelenmerk actief. Wat heet! In zo’n twintig Europese landen zijn producten van het familiebedrijf te koop. Van de zuidelijkste eilanden van Spanje tot de meest noordelijke supermarkt op Spitsbergen.
‘Daarmee zijn we het merk met een van de grootste distributies van Aziatisch eten in Europa’, aldus Bing Go. Als medewerkers op vakantie zijn en daar in een supermarkt iets van Go-Tan zien staan, sturen ze vaak een foto door in de bedrijfs-app. Dat blijft bijzonder om te zien.’
EY Entrepreneur of the Year
Een eer. Dat was het gevoel dat Bing Go had toen hij samen met zijn broer Han ruim een jaar geleden werd gevraagd om mee te doen aan EY Entrepreneur of the Year. ‘Lekker eten maken is onze passie en daar vertellen we graag over. Als ondernemer ben je met 101 dingen bezig en is het vaak rennen en vliegen. Zo’n verkiezing helpt je om weer eens stil te staan bij datgene je in al die jaren hebt opgebouwd.’
Ook de gesprekken met andere finalisten staan hem nog bij. ‘De meeste bedrijven die ik spreek komen uit dezelfde branche. Deze keer kwam ik ook in aanraking met ondernemers die met heel andere dingen bezig zijn. Met welke uitdagingen zij te maken hebben, waar ze dagelijks tegenaan lopen; ik heb de gesprekken daarover als heel waardevol beschouwd.’ Om daar vervolgens met een lach op zijn gezicht aan toe te voegen: ‘Ik vind wel dat wij daar hadden moeten winnen, maar dat begrijp je natuurlijk wel.’
Meld je aan voor EY Entrepreneur Of The Year 2024
Wil jij je kandidaat stellen voor de meest prestigieuze ondernemersprijs of een ondernemer voordragen? EY is weer druk op zoek naar kandidaten voor dit jaar. Aanmelden kan door het formulier in te vullen via onderstaande link.
lees verderInnoveren met een kookrobot
Wat de jury vorig jaar erg aansprak, was de innovatiedrift van het bedrijf. Al jarenlang pionieren de broers met een kookrobot. ‘Normaal gesproken vul je een pan met water en ingrediënten en die wordt verhit. De pan wordt leeggepompt, wordt gereinigd en wordt daarna opnieuw gebruikt. Tijdens het koken blijft de pan steeds op dezelfde plek staan.’
Stationair koken, noemt Bing Go dit principe. De kookrobot draait dit om. ‘In ons nieuwe systeem is het de kookketel die beweegt, van vul- en mengstation, naar kookstation, naar losstation voor afvullen. Daarvoor hebben we twee enorme robots ontwikkeld. Eén verplaatst de pan, de ander vult die met de juiste hoeveelheid ingrediënten. We kunnen de robots op afstand programmeren, reinigen gaat helemaal automatisch.’
Familie en lekker eten
In plaats dat de pan verhit wordt, wordt het product verwarmd door superhete stoom die in de producten wordt geïnjecteerd. De toekomst van koken, noemt Bing Go het zelf. Sneller én duurzamer. Er is namelijk veel minder energie nodig.
De toekomst van zijn bedrijf ziet hij dan ook met veel vertrouwen tegemoet. ‘We gaan door met innoveren, maar wat altijd hetzelfde blijft zijn onze waarden: familie en lekker eten. Daaraan vasthouden heeft ons ver gebracht.’