1. Top KLM keert zichzelf in slecht jaar meer bonussen uit
De directie van luchtvaartmaatschappij KLM is er vorig jaar tientallen procenten op vooruit gegaan aan bonussen en andere vergoedingen. Tegelijkertijd eist de top dat het personeel de nullijn behoudt, zo schrijft De Telegraaf.
KLM boekte vorig jaar 70 miljoen euro winst, een slecht jaar vergeleken met 2023 toen er nog 713 miljoen nettowinst werd behaald. Toch kreeg ceo Marjan Rintel ruim zes ton aan bonussen en andere vergoedingen, naast haar basissalaris van 600.000 euro.
In totaal werd er 530.950 euro aan bonussen aan drie directieleden uitgekeerd (+32 procent). Dat is zonder de aandelen en pensioenpremies gerekend. Worden die erbij geteld, dan gaat het over 2,2 miljoen aan vergoedingen voor de top (+23 procent). Volgens de raad van commissarissen zit KLM hiermee nog altijd ‘onder de benchmark van beloningen’.
Lees ook: Hoe KLM bezuinigt: van gratis broodjes naar betaalde pasta
2. Consumentenboycot van Tesla is voor Nederland ongezien
De daling in de verkoop van Tesla’s in Nederland is opnieuw zo sterk, dat er sprake lijkt van een consumentenboycot. Nog geen 400 Tesla’s werden er gekocht, tegen meer dan 1.400 exemplaren in april 2024.
Er is volgens het AD meer aan de hand dan goedkopere Chinese wagens en het uitblijven van een nieuw Tesla-model. Het bizarre gedrag van Elon Musk heeft veel meer impact gehad, aldus diverse experts.
Merkstrateeg Ingmar de Lange kan zich alvast geen topman herinneren die de doelgroep voor zijn bedrijf zo tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Voor Nederland is dat ongezien. Maar het tij kan altijd nog keren. Dan moet Tesla wel een andere topman aanstellen en een nieuw model lanceren dat weer populair wordt.
3. Nederlandse bedrijven werken meeste samen met startups
Nederlandse bedrijven werken ten opzichte van de rest van Europa het vaakst samen met startups. Meer dan de helft doet dat al, 87 procent is van plan om zo’n samenwerking aan te gaan. Het Europese gemiddelde zit op 76 procent. Twee derde wordt ook als succesvol gezien.
Voor het Open Innovation Report 2025 van Insead en Sopra Steria zijn meer dan 1600 bedrijven bevraagd in twaalf landen. Wat opvalt is dat de samenwerking met AI-startups dan weer ver achterblijft, meldt het FD.
Slechts 38 procent van de bedrijven doet dat, waarmee Nederland alleen Luxemburg voorblijft. Zwitserland en Noorwegen lopen hierin voorop met respectievelijk 71 en 67 procent. Startups zijn juist nodig om AI-tools bij gevestigde bedrijven te implementeren.
4. OpenAI en Microsoft onderhandelen over herzien partnerschap
OpenAI is in stevige onderhandeling met zijn belangrijkste partner en investeerder Microsoft. Het gaat daarin volgens de Financial Times over een toekomstige beursgang en funding. Microsoft wil na de vorige week aangekondigde reorganisatie bij OpenAI het partnerschap herzien.
Het bedrijf achter ChatGPT gaat namelijk niet voor maximale winst, maar blijft belangen van aandeelhouders en de missie in evenwicht houden als public benefit corporation. Een stichting krijgt hierin een flink aandeel én de controle, maar extra kapitaal ophalen en een beursgang behoren nu wel tot de mogelijkheden.
Microsoft vraagt zich af welk aandeel en intellectueel eigendom het dan overhoudt na zijn investering van meer dan 13 miljard dollar. Bovendien steekt het dat OpenAI zich ook richt op zakelijke klanten en een mega-infrastructuur bouwt met Softbank en Oracle in het project Stargate.
Lees ook: Techmiljardairs steken 500 miljard dollar in grootste AI-project ooit
5. Steeds meer cao’s nemen langer doorwerkende AOW’ers op
Een kwart miljoen van de werkenden is een AOW’er, zo blijkt uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek. Daar wordt nu ook rekening mee gehouden in steeds meer cao’s, zo blijkt uit een rondgang van de NOS. Het percentage dat doorwerken na pensioen opneemt is de laatste vijf jaar gestegen van 21 naar 33 procent.
Zo is sinds dit jaar in de cao van de gehandicaptenzorg opgenomen dat mensen die doorwerken ook na de AOW-leeftijd onder de cao vallen. Daarbij gaat het niet over rechten, maar wel over de mogelijkheid om nieuwe contracten af te sluiten. De belangrijkste reden voor werkgevers om AOW’ers te laten doorwerken, zijn de personeelstekorten op de arbeidsmarkt.
6. Jonge werknemers worden gelokt met aflossen studieschuld
Bedrijven proberen jongeren dan weer aan te trekken met regelingen om hun studieschuld voordelig af te lossen. Onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, ING, Schiphol en KPN bieden die mogelijkheid al aan, schrijft het FD. Ook werkgeversorganisatie AWVN ziet zo’n regeling steeds populairder het worden om de krapte op de arbeidsmarkt te tackelen.
Met een individueel keuzebudget of werkkostenregeling kan jaarlijks tussen de 500 tot 2.500 euro onbelast worden uitgekeerd. Bijna driekwart van de studenten komt met een studieschuld van de universiteit. Bijna een derde heeft een schuld van meer dan 47.000 euro.
Wat we ook lazen:
- Hoogleraar: ‘JD Vance en Donald Trump zijn alles wat je niet wilt zijn’ (Telegraaf)
- Directeur Betaalvereniging: ‘Banken hebben opkomst Adyen onderschat (FD)
- Gaan Shein en Temu meer goedkope spullen dumpen in Europa? (Volkskrant)
- Verzekeraar komt met polis die fouten van AI-chatbots dekt (FT)
- Vorig jaar kleinste aantal nieuwe windmolens gebouwd sinds 2017 (Nu.nl)