1. Prosus koopt maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voor 4,1 miljard
Techinvesteerder Prosus neemt Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, over voor 4,1 miljard euro. Het bod van 20,30 euro per aandeel ligt 63 procent boven de slotkoers van vrijdag. Ceo Jitse Groen en het bestuur steunen de overname. Het bedrijf blijft in Amsterdam gevestigd en behoudt zijn naam. Prosus-topman Bloisi ziet kansen om met investeringen in technologie en AI een ‘Europese techkampioen’ te creëren.
Lees ook: Jitse Groen verkoopt zijn levenswerk aan Prosus
2. Rabobank wist al in 2020 van miljoenenwinst mondkapjesdeal
3. Bird vertrekt uit Nederland
Het Nederlandse technologiebedrijf Bird verhuist na veertien jaar uit Nederland. Dat maakte ceo Robert Vis bekend via LinkedIn. Het communicatiebedrijf opent zes internationale hubs. Die komen in de VS (New York, San Francisco, Austin), Singapore, Dubai, Litouwen, Istanbul en Thailand. Ook stapt Bird grotendeels af van thuiswerken. In Nederland blijft alleen een kleine vestiging met 40 medewerkers.
Volgens Vis kan Bird niet concurrerend blijven door strenge Nederlandse regels rond beloning en ontslag. Ook loopt Nederland volgens hem ‘hopeloos achter’ op AI-gebied, zegt hij tegen Het Parool.
4. Brussel wil versoepeling ESG-regels voor bedrijven
De Europese Commissie bereidt een flinke versoepeling voor van de ESG-regels voor bedrijven. Het conceptvoorstel, dat Bloomberg heeft ingezien, beperkt onder meer de verplichting om misstanden bij leveranciers te controleren.
De voorgestelde aanpassingen volgen op druk van het Europese bedrijfsleven, dat vreest voor concurrentienadeel. Frankrijk pleit zelfs voor een ‘regelgevingspauze’. Maatschappelijke organisaties zijn kritisch op de voorgenomen versoepeling.
Lees ook: 40 Nederlandse bedrijven willen geen versoepeling EU-klimaatwetten: ‘Waardevolle tijd gaat verloren’
5. Wibra grote winnaar in strijd om Blokker-winkels
Na het faillissement van Blokker is er een ware pand-strijd losgebarsten onder discounters. Wibra heeft al 33 winkels overgenomen en onderhandelt over meer locaties, schrijft het AD. Kruidvat mikt op tien tot twintig winkels, terwijl de Duitse modeketen Kik twintig nieuwe vestigingen wil openen.
Ook Van Haren (9 panden), HEMA, Normal en Shoeby azen op de 350 vrijgekomen locaties. Volgens ING-retailkenner Dirk Mulder profiteren discounters van de druk op het besteedbaar inkomen van consumenten.
6. En dan dit: Het tijdperk van de zombie-unicorns
De techwereld kampt met een kater na de boom van 2021, toen wereldwijd meer dan duizend startups werden gewaardeerd op minstens 1 miljard dollar. Door stijgende rentes en een opgedroogde beursmarkt zitten nu zo’n 1200 ‘zombie-unicorns’ vast met onzekere toekomstperspectieven, schrijft het FD.
Veel bedrijven moeten drastische maatregelen nemen: ze accepteren ongunstige financieringsvoorwaarden, verlagen hun waardering drastisch of worden voor een fractie van hun oude waarde overgenomen. Volgens experts is alleen een nieuw ‘irrationeel waarderingsklimaat’ met extreem lage rentes nog hun redding.
Wat we ook lazen:
- Twee partijen halen kiesdrempel niet, coalitie CDU/CSU en SPD mogelijk in Duitsland (NOS)
- Ondernemers opgelet: Belastingdienst controleert extra op zakelijke kosten (BNR)
- Chemours stopt productielijn en schrapt 55 banen (AD)
- Tweede Kamer wil af van betalen voor plastic verpakking (RTL)
- Advocatentekort in sommige regio’s door vergrijzing, jong talent kiest massaal voor Amsterdam (FD)
- Amerikaanse bedrijven beheren bijna alle data van onze burgers en overheid, en dat wordt steeds gevaarlijker (Trouw)
- Peter Gillis verkoopt zijn negen Nederlandse vakantieparken, maar breidt uit in buitenland (Omroep Brabant)