1. Essent: schrap energiebelasting voor betaalbare energierekening
Energieleverancier Essent roept de politiek op om de energiebelasting af te schaffen. Dat zou huishoudens gemiddeld ruim 800 euro per jaar schelen. Ondanks lager verbruik stijgen de kosten, vooral door overheidsheffingen. Essent stelt dat verduurzaming zo zijn waarde verliest en pleit ook voor het schrappen van netbeheerkosten, meldt BNR. Het bedrijf licht dit woensdag toe tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
2. Investeringen in Nederlandse startups blijven achter
Voor het vierde kwartaal op rij blijven investeringen in Nederlandse startups hangen rond de 450 miljoen euro. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een data-analyse van onder meer Dutch Startup Association, techaanjager Techleap en accountantskantoor KPMG.
In het eerste kwartaal ging er 429 miljoen euro naar startups, terwijl het aantal deals met 11 procent daalde naar 79. Andere Europese landen investeren juist meer, vooral in AI. Frankrijk en Duitsland steken Nederland ruimschoots voorbij.
‘Het lijkt erop dat andere landen in Europa dit jaar wel meer gas geven en wij niet’, zegt voorzitter Lucien Burm van de Dutch Startup Association in het FD. Nederland zakte twee plaatsen op de ranglijst van investeringen. Wel is er groei in vroegefase-investeringen (+15 procent).
Lees ook: Startups vrezen investeringsdip, maar de grootste verliezer is Trump zelf
3. AFM bezorgd over opmars private equity in accountancysector
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de groeiende invloed van private investeerders in accountantskantoren, schrijft de Volkskrant. Commerciële prikkels kunnen de onafhankelijkheid en kwaliteit van controles ondermijnen, waarschuwt de waakhond. ‘Wij schatten de risico’s groter in dan de kansen’, zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom.
Inmiddels heeft 30 procent van de middelgrote kantoren een private equity-partij aan boord, tegen 11 procent twee jaar geleden. De toezichthouder ziet risico’s in kostenbesparingen, hogere werkdruk en belangenverstrengeling. Ook kan vertrouwelijke informatie op straat komen te liggen.
4. VS verhoogt importheffingen op China tot 104 procent
De Verenigde Staten voeren woensdag extra importheffingen in op Chinese goederen, waarmee het totale tarief oploopt tot 104 procent. De verhoging van 50 procent volgt op vergeldingsheffingen van 34 procent die China eerder instelde. President Trump eiste dat China die maatregelen zou terugdraaien, maar daar werkt Beijing niet aan mee.
China noemt de Amerikaanse stappen ‘chantage’ en werkt op zijn beurt weer aan een tegenreactie. De handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld escaleert daarmee verder. De nieuwe tarieven gingen vanochtend om 6.00 uur Nederlandse tijd in.
5. Aandelenbloedbad: Big Tech verliest 1816 miljard door nieuwe heffingen VS
De Amerikaanse importheffingen zorgen voor een klap van jewelste op Wall Street: de zeven grootste techbedrijven verloren samen 1816 miljard dollar aan beurswaarde. Apple werd het zwaarst getroffen en zag zijn waarde met 640 miljard dollar dalen.
De importheffingen raken vooral bedrijven die fysieke producten verkopen en produceren in Aziatische landen als China, India en Vietnam. Apple is extra kwetsbaar omdat het merendeel van zijn apparaten in die regio wordt gemaakt. Analisten spreken van een ‘aandelenbloedbad’ en een ‘handelsoorlog-nachtmerrie’.
6. En dan dit: Ruim kwart miljoen bestelauto’s geweerd uit zero-emissiezones
Meer dan 265.000 bestelauto’s mogen sinds begin dit jaar geen zero-emissiezones in Nederlandse binnensteden meer in, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Die zones staan alleen uitstootvrije voertuigen toe. De komende jaren loopt het aantal geweerde voertuigen fors op: in 2028 worden naar verwachting bijna een miljoen bestelauto’s geweerd, schrijft BNR.
De aanschaf van elektrische alternatieven blijft achter, mede door hoge kosten en het wegvallen van subsidies. Zestien gemeenten hebben al een zero-emissiezone ingevoerd. Dertien andere gemeenten en Schiphol bereiden momenteel invoering voor of onderzoeken de mogelijkheid.
Rondje cijfers 📈
- Supermarktketen Plus heeft in 2024 een verlies van 53 miljoen euro geboekt, tegenover 31,2 miljoen het jaar ervoor. De stijging komt door de versnelde afronding van de fusie met Coop. Kosten voor de ombouw van winkels, nieuwe distributiecentra en reorganisatie liepen op tot 51,6 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 100 miljoen euro. De omzet steeg licht naar 4,5 miljard euro, met een autonome groei van 1,9 procent.
Rondje transfers 🔄
- Anne Schaars wordt per 17 april directeur kleinverbruik bij Alliander. Ze volgt Charlotte Sanders op, die toetreedt tot het executive committee als coo Networks.
Wat we ook lazen:
- Lightyear-oprichter Lex Hoefsloot: ‘Zo’n faillissement doet wel iets met je gevoel van eigenwaarde’ (FD)
- Kansen op recessie nemen toe vanwege Trumps importheffingen (NU.nl)
- ECB gaat flink het mes zetten in de rente, verwachten analisten (BNR)
- Amerika wil miljarden van de EU voor het leveren van energie (Telegraaf)
- ‘Onderhoudswerk Nederlandse raffinaderijen levensgevaarlijk – per direct stoppen’ (NRC)