1. Trump dreigt China met 50 procent extra heffing
Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen rond de handelsoorlog van de afgelopen 24 uur:
- Trump dreigde maandag met een extra heffing van 50 procent op Chinese goederen als Beijing zijn vergeldingsheffingen niet intrekt. De totale Amerikaanse heffingen op Chinese goederen zouden met de laatste extra heffing dit jaar uitkomen op 104 procent.
- De beurzen in Azië openden dinsdagochtend wisselend na de grote verliezen van maandag. In Tokio steeg de index in de eerste uren na opening ruim 5 procent. Ook in Hongkong, Zuid-Korea en Australië was er licht herstel, in Indonesië en Thailand kelderden de koersen met 9 en 4 procent. In de VS bleef de schade maandag beperkt tot minder dan 1 procent. In navolging van de beurzen lopen ook de energieprijzen vooruit op een recessie.
- De Europese Commissie neemt woensdag een besluit over maatregelen na de Amerikaanse heffingen van 20 procent. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat ze het liefst met de VS wil onderhandelen over importtarieven.
- Elon Musk heeft er het afgelopen weekend bij Trump op aangedrongen om de importheffingen weer in te trekken. The Washington Post schrijft op basis van twee bronnen dat Musk de president persoonlijk heeft benaderd, maar dat Trump zich niet liet vermurwen.
2. Bandenrecyclaar Black Bear Carbon failliet
Autobandenrecycler Black Bear Carbon heeft faillissement aangevraagd, zegt directeur Geert Glimmerveen tegen het Eindhovens Dagblad. Het bankroet volgt na een lange periode van uitstel van betaling, die het bedrijf voor anderhalf jaar werd verleend. De startup probeerde de financiering rond te krijgen voor een recyclingfabriek.
Daarmee was ruim 100 miljoen euro gemoeid. Black Bear Carbon bouwde al een proeffabriek in Nederweert, maar die ging in 2019 na een brand verloren. Daarna kwam corona en de Oekraïne-oorlog die potentiële investeerders onrustig maakte. Tussendoor dreigde het Eindhovense bedrijf ook vast te lopen in een bureaucratisch moeras van milieuwetgeving.
3. Uitstoot Nederlandse luchtvaart flink gestegen
De uitstoot van de Nederlandse luchtvaart is vorig jaar gestegen met 17 procent, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). De sector vliegt wel iets vaker op biobrandstof, maar dat wordt ruimschoots tenietgedaan doordat we veel meer zijn gaan vliegen. De groei betreft een telling van de uitstoot door vluchten binnen Europa, die minder vervuilend zijn dan de verre reizen, zegt directeur Mark Bressers van de NEa tegen Trouw.
De NEa houdt ook van andere sectoren de uitstoot bij en signaleert een trendbreuk. De 330 grote bedrijven die hun uitstoot moeten rapporteren hebben namelijk méér uitgestoten dan in 2023. Deze stijging van 1,8 miljoen ton CO2 volgt op zeven jaren van forse dalingen, met alleen in 2021 een lichte stijging na het eerste covid-jaar.
4. Vandebron stapt over op Europese cloud
Energiebedrijf Vandebron stapt over van Amerikaanse techreuzen naar een Europese cloud, maakt het bekend in een persbericht. Het Europese Scaleway levert voortaan de clouddiensten, waardoor Vandebron zegt minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse bigtechbedrijven. Ook verkleint het de CO2-uitstoot van zijn digitale operaties met de nieuwe partner.
Sietse Bruinsma, Director of Technology bij Vandebron: ‘Wij willen geen groene stroom verkopen en die tegelijkertijd beheren via grijze datacenters.’ Hij hoopt dat andere organisaties in de energiesector het voorbeeld volgen. ‘Achter elke laadpaal, warmtepomp of batterij draait software – en die moet net zo groen zijn als de stroom die we erin stoppen.’
Lees ook: Overstappen naar de Europese cloud? Hier moet je op letten als ondernemer
5. Nederlandse zakenman koopt Heesen Yachts
Verpakkingsmiljardair Laurens Last heeft Heesen Yachts volledig overgenomen. De superjachtbouwer uit Oss had afgelopen jaar een recordomzet van 209 miljoen euro en een ebitda-winst van 17 miljoen en was sinds mei 2022 al in Nederlandse handen. Daarvoor was Heesen in handen van de Russische grootaandeelhouder Vagit Alekperov.
Last kocht ooit een tweedehands superjacht bij Heesen. Sinds hij verpakkingsbedrijf Scholle IPN voor 1,36 miljard euro verkocht aan een Zwitserse concurrent kan hij zich de complete werf veroorloven. Heesen staat bekend om stalen en aluminium jachten van tussen de 50 en 80 meter. Het bedrijf werd in 1978 opgericht en heeft meer dan 200 superjachten gebouwd.
6. En dan dit: thuiswerker met 3 banen doet niet aan overwerk
Een IT-consultant bij een Amerikaans bedrijf combineerde als thuiswerker drie fulltime banen en verdiende daarmee – zonder overwerk – een salaris van 368.000 dollar. Kwestie van schakelen, vertelt hij tegen Business Insider. De 30-jarige man blijft liever anoniem en kwam bij toeval aan drie banen. ‘Ik ben slecht in nee zeggen.’
Als er twee vergaderingen tegelijk zijn gepland, doet hij een Airpod in zijn ene oor en verbergt die onder een grote koptelefoon waarmee hij ook met het andere bedrijf videobelt. Blijkbaar verveelt hij zich, want de thuiswerker solliciteerde voor nog eens twee parttime banen op afstand. BI sprak tientallen Amerikanen die op zo’n manier twee banen tegelijk hebben.
Rondje funding 💸
- Carbon Equity heeft bij 460 beleggers 105 miljoen euro opgehaald voor het Climate Tech Portfolio Fund III. Dat belegt andere private equity- en venture capital-fondsen in minimaal 150 klimaatinnovaties, van groen staal tot geothermische energie en innovatieve batterijen.
Rondje transfers 🔄
- Naïf-oprichters Jochem Hes en Sjoerd Trompetter doen een stapje terug. Aan Gijs Krimp, de nieuwe directeur van het huidverzorgingsmerk, de taak het miljoenenbedrijf naar verdere groei te leiden.
Wat we ook lazen:
- Helmondse batterijenfabriek: Eleo ziet tientallen banen verdwijnen (ED)
- Grote bedrijven gaan via Tent Nederland duizenden statushouders in dienst nemen (persbericht)
- Shein wil graag naar de beurs, maar het lukt maar niet (FD)
- Vier jaar cel geëist tegen Easy Life-oprichter John Wolbers (ED)