1. Luchtvaartsector spant kort geding aan tegen staat om vliegplafond
KLM, Delta en TUI hebben met een aantal brancheverenigingen uit binnen- en buitenland een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. De organisaties weigeren zich neer te leggen bij het vliegplafond van 478.000 vluchten van en naar Schiphol. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil de maatregel per november 2025 invoeren om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken.
De zaak dient maandag, meldt RTL. Volgens de organisaties houdt het kabinet te weinig rekening met vlootvernieuwingen bij berekeningen om de geluidshinder te reduceren. Ook de Europese Commissie vindt dat deze toestellen moeten worden meegeteld. ‘KLM kan voor haar toekomstperspectief niets anders doen dan een kort geding aanspannen tegen het besluit van de minister’, aldus een woordvoerder.
Lees ook: Van gratis broodjes kaas naar betaalde pasta’s: hoe KLM vecht om te overleven
2. Beleggers vrezen escalatie handelsoorlog VS en China
De opluchting rond Donald Trumps besluit om zijn aangekondigde importheffingen tijdelijk af te zwakken, was maar van korte duur. De Amerikaanse beurzen zakten donderdag opnieuw hard weg, schrijft het FD. De Dow Jones sloot 4,6 procent lager, de S&P 500 5,4 procent en de Nasdaq 4,4 procent.
De reden: vrees voor escalatie van de handelsoorlog tussen Amerika en China. In plaats van uitstel kreeg dat land juist een hoger tarief opgeplakt. Het Witte Huis maakte bij de aankondiging ook nog eens een rekenfout: het vergat de heffing van 20 procent mee te rekenen die al voor Chinese producten geldt, waarmee het tarief niet op 125 procent, maar 145 procent uitkomt.
China is duidelijk niet bereid om met Trump te onderhandelen. Donderdag sloeg het land terug met eigen maatregelen, zoals een limiet op het uitbrengen van Hollywoodfilms in het land.
3. OpenAI is klaar met Musk, spant rechtszaak aan
Nog een rechtszaak: OpenAI sleept Elon Musk voor de rechter. Het bedrijf stelt dat de Tesla-baas OpenAI opzettelijk probeert te schaden. ‘Met elk beschikbaar middel: aanvallen via de pers, lastercampagnes, het opvragen van bedrijfsdocumenten, intimiderende juridische claims en een schijnbod’, schrijft OpenAI in een document bij de aanklacht, dat Reuters heeft ingezien.
Musk heeft onder meer een rechtszaak tegen OpenAI lopen. De Tesla-baas wil voorkomen dat het bedrijf, dat is opgezet als non-profit, de juridische structuur omgooit.
OpenAI wil via de rechter afdwingen dat Musk stopt met zijn aanvallen en de ‘geleden schade’ vergoedt. De Tesla-baas stond in 2015 mede aan de basis van OpenAI, maar stapte eruit voor het bedrijf uitgroeide tot de AI-grootmacht die het vandaag de dag is.
Lees ook: Dit is Durk Kingma, de Nederlandse co-founder van OpenAI
4. ‘Stroomverbruik door datacenters verdubbelt door AI-groei’
Het elektriciteitsverbruik van datacenters wereldwijd zal de komende vijf jaar meer dan verdubbelen: tot ongeveer 945 terawattuur, ongeveer net zoveel als het verbruik van heel Japan nu. Dat schrijft RTL op basis van cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
Die stijging wordt met name veroorzaakt door het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie. Vooral in Amerika kan het volgens het IEA hard gaan. De verwachting is dat de Amerikaanse economie tegen 2030 meer elektriciteit verbruikt voor dataverwerking dan voor de productie van alle energie-intensieve goederen samen, zoals staal en cement.
5. Italiaanse krachtenbundeling in mode: Prada lijft Versace in
Versace komt terug in Italiaanse handen. Concurrent Prada heeft het luxemerk voor 1,25 miljard euro overgenomen van de Amerikaanse modegroep Capri Holdings, dat ook eigenaar is van Michael Kors en Jimmy Choo. Dat meldt Bloomberg.
Vorige maand werd al bekend dat Donatella Versace stopte als creatief directeur bij het modehuis. Een trendbreuk; voor het eerst sinds de oprichting in 1978 nam een niet-Versace de creatieve leiding over. Dat wakkerde direct overnamegeruchten aan: haar opvolger, Dario Vitale, komt van Prada’s dochtermerk Miu Miu.
6. En dan dit: mijd Randstad rond Navo-top, waarschuwt Rijkswaterstaat
Weggebruikers in de Randstad kunnen van maandag 23 juni tot en met donderdag 26 juni het best zoveel mogelijk thuis werken, waarschuwt Rijkswaterstaat. Wie wel de weg op moet, moet in elk geval niet tijdens de spits reizen. Reden is de Navo-top op 24 en 25 juni, die wordt gehouden in het World Forum in Den Haag.
De top trekt tientallen wereldleiders en duizenden delegatieleiders. Die moeten van Schiphol naar Den Haag worden gebracht. Daarvoor worden onder andere snelwegen A4, A44, A5 en N44 tijdelijk of langdurig afgesloten. Den Haag blijft wel per trein bereikbaar, de NS rijdt volgens de normale dienstregeling.
Wat we ook lazen:
- Rijkste mensen ter wereld werden niet eerder zó veel rijker op één dag (Nu.nl)
- Duurdere boodschappen? Supermarkten en leveranciers wijzen naar elkaar (FD)
- ‘Musk bezuinigt toezicht zelfrijdende Tesla’s weg’ (BNR)
- Wie moet Northvolt kopen? (Sifted)
- Harley-Davidson sputtert door babyboomers en diversiteitsbeleid (FD)
- Paaseitjes blijven langer liggen in de schappen (NOS)
- Interieurketen Casa betaalt na aanvraag faillissement tóch lonen uit (Nu.nl)