1. Patiëntenmonitor Luscii verkocht aan Japanse gigant
Luscii, het digitale platform waarmee ziekenhuizen en huisartsen via een app patiënten op afstand kunnen begeleiden, wordt overgenomen door het Japanse Omron Healthcare. Dat zegt medeoprichter Daan Dohmen in het FD. De Japanners investeerden in 2019 al eens in Luscii en kregen daarvoor een belang van 31,5 procent.
Dohmen startte in 2018 met de thuismonitoring, die ziekenhuisbezoeken, tijd en geld bespaart en goed is voor een omzet van meer dan 10 miljoen. Winstgevend is Luscii sinds anderhalf jaar. Via multinational Omron (omzet 900 miljoen) denkt hij sneller te kunnen groeien in het buitenland. Duitsland, Engeland en Ierland zijn al belangrijke markten voor Luscii.
Lees ook: Het Challenger50-profiel van Luscii
2. Loop Biotech crowdfundt 2 miljoen binnen twee weken
Hopla: doodskistenkweker Bob Hendrikx heeft in twee weken tijd 2 miljoen euro binnengehaald met een crowdfunding voor Loop Biotech. Meer dan 1.000 nieuwe aandeelhouders zijn onder het motto ‘I am compost’ ingestapt, meldt hij op LinkedIn.
De doodskisten van Loop zijn wereldberoemd. Ze zijn opgetrokken uit mycelium en zouden duurzamer zijn dan de gebruikelijke houten exemplaren. Een jaar geleden mocht Hendrikx zijn product al pitchen bij Dragons’ Den. Avocadokoningin Shawn Harris en Quote 500-lid Pieter Schoen staken toen al 1 miljoen euro in het bedrijf.
Lees ook: Bob Hendrikx heeft al 1.000 mensen begraven in zijn levende doodskist
3. Mobiele pizzabakker Holy Moly failliet
Holy Moly Pizza, de ‘pizzeria op wielen’ van Ben van Duijn, is over de kop gegaan. Van Duijn bakte online bestelde pizza’s voor de deur af in zijn mobiele oven en was in een deel van Amsterdam en omgeving actief. Met Holy Moly zette hij in op landelijke dekking, waarvoor het minimaal 450 elektrische karretjes nodig had.
Eind vorig jaar haalden het bedrijf via crowdfunding nog een bescheiden ton op om een stap verder te komen. Het is niet bekend wat de directe oorzaak is van het faillissement van Holy Moly Pizza.
Lees ook: Holy Moly bakt zijn pizza’s recht voor je deur: ‘Dit is delivery, niet de zoveelste foodtruck’
4. Sociale fietsfabriek Tulpfietsen over de kop
En nog een sympathiek bedrijf dat het niet redt: social enterprise Tulpfietsen uit Maastricht is genekt door de naweeën van de coronacrisis. Het Limburgse assemblagebedrijf, waar 24 mensen werkten, zette fietsen in elkaar op bestelling en leverde vooral aan bedrijven en andere fietsmerken. Door corona kelderde de vraag naar bedrijfsfietsen, meldt Nieuwsfiets. In 2010 stond Frank Klemann van Tulpfietsen nog in MT/Sprouts Challenger 50-lijst van meest uitdagende bedrijven.
5. Techleap nomineert beste techondernemers
Wouter Durville (TestGorilla), Kees Aarts (Protix) en Jonas Ruyter en Maarten Alblas (DataSnipper) zijn genomineerd voor de Leading Entrepreneur in Tech (LET)-Award. Die opvolger van de befaamde Loey-awards wordt uitgedeeld door Techleap, aan techondernemers die zich ‘onderscheiden met hun economische prestaties en maatschappelijke impact’. Op 18 april weten we wie de titel heeft gepakt.
DataSnipper haalde recent 100 miljoen op en werd daarmee de 31ste Nederlandse unicorn. TestGorilla haalde 70 miljoen op als recruitmentplatform dat gaat voor diversiteit en inclusie. Insectenkweker Protix timmert ook behoorlijk aan de weg en gaat dankzij een laatste geldronde van 55 miljoen de VS veroveren.
Lees ook: DataSnipper tankt 100 miljoen en is de volgende Nederlandse unicorn
6. En dan dit: Charlene de Carvalho-Heineken fopt de fiscus
Charlene de Carvalho-Heineken, commissaris van Heineken en met een geschat vermogen van minimaal 16 miljard de rijkste Nederlander van dit moment, ontwijkt flink wat belasting. De Heineken-nazaat moet in Nederland belasting afdragen over honderden miljoenen aan dividend die ze ontvangt op haar aandelen. Maar via een constructie die loopt via Luxemburg en Jersey betaalt ze geen 15 procent, maar slechts 2,5 procent, blijkt uit onderzoek van NRC.
En het wordt nog gekker: een antimisbruikmaatregel maakte dit jaar een einde aan deze ontwijkmogelijkheid. Daarop werd een nieuwe constructie opgetuigd die de bierkoningin helemaal geen dividendbelasting meer kost.
Wat we ook lazen:
- De failliete elektronicaketen BCC gaat verder als prijsvergelijkingswebsite (RetailTrends)
- Elon Musk klaagt: OpenAI kaapt alle AI-talenten weg in ‘the craziest talent war ever‘ (Quartz)
- Jeff Bezos is verhuisd naar Miami en kocht er alweer zijn derde villa, voor 90 miljoen dollar (Fortune)
- Amazon stopt met ‘kassaloos‘ afrekenen in winkels, dat stiekem toch mensenwerk was (RetailDetail)
- Job van der Voort doet met Remote zijn eerste overname: Easop, platform voor werknemersaandelen (Remote)