Daan Dohmen c.s. dagen de status quo in de zorg uit met een digitaal platform waarmee ziekenhuizen en huisartsen via een app patiënten op afstand kunnen begeleiden. Zo wordt onnodig ziekenhuisbezoek voorkomen.
Wat: App voor zorg op afstand
Wie: Daan Dohmen (44), Erik Kaufman (52), Ronald Scheffer (43) en Joris Janssen (36)
Daagt uit: Het zorgsysteem
Sinds: 2018
Website: www.luscii.com
Luscii daagt de status quo in de zorg uit met een digitaal zorgplatform waarmee ziekenhuizen en huisartsen via een app patiënten op afstand kunnen begeleiden. Zo wordt onnodig ziekenhuisbezoek voorkomen.
Voor Daan Dohmen, medeoprichter en ceo van Luscii, is het al de tweede keer dat hij een challenger aflevert voor deze lijst: eerder scoorde hij met FocusCura, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laat wonen middels innovatieve oplossingen. Luscii is in 2018 ontstaan als spin-off daarvan.
‘We willen tijd vrijmaken voor zorgverleners door patiënten thuis via onze app hun waarden te laten meten. Ze worden begeleid bij zelfzorg en krijgen educatie: zo besparen we tijd van de schaarse zorgverleners zodat die patiënten kunnen helpen waar dat ook echt nodig is.’
Luscii onderscheidt zich van andere platforms doordat artsen en verpleegkundigen hun eigen digitale zorgprogramma’s erop kunnen ontwikkelen en in een soort ‘appstore’ met elkaar kunnen delen. Onderzoek heeft al bewezen dat het systeem tot wel 81 procent reductie van opnames kan bewerkstelligen.
Covid gaf Luscii een flinke push. ‘Ziekenhuizen moesten erover gaan nadenken hoe ze patiënten anders konden bedienen omdat ze vol lagen.’ Met de app Covid-19 Thuis konden patiënten na hun ontslag hun gezondheidsgegevens aan het ziekenhuis doorgeven. ‘De ervaringen in die tijd waren zo positief dat men zich realiseerde dat dit ook voor andere patiënten kon.’
Met inmiddels 50 medewerkers is Luscii goed voor een miljoenenomzet, vertelt Dohmen. Hij en zijn medeoprichters hebben zelf flink geïnvesteerd, maar ook Omron is (minderheids)aandeelhouder. ‘Luscii wordt nu al gebruikt in ongeveer 85 procent van de Nederlandse ziekenhuizen en in steeds meer regio’s ook door huisartsen. Deze zorg op afstand wordt volledig vergoed door alle verzekeraars.’
Ook internationaal gaat het crescendo met Luscii, dat in 10 andere landen opschaalt. Daaronder westerse landen als Engeland, Duitsland en Ierland, maar ook in Kenia en Ghana helpt Dohmens scaleup de zorg te verbeteren, in samenwerking met een hulporganisatie.
Die groei betekent niet dat Luscii geen drempels tegenkomt. Allereerst hoe de zorg in Nederland wordt bekostigd: ‘Het zien of opnemen van patiënten wordt vergoed, terwijl wij er juist voor zorgen dat je patiënten minder gaat zien.’ Dat is duidelijk: dit bekostigingsmodel moet veranderen om innovaties als die van Luscii grootschalig beschikbaar te maken.
‘We leveren intussen klinisch bewijs dat investeren in Luscii loont, onder meer via promotieonderzoek.’
De Challenger50 van 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: