1. Microsoft snijdt in gamedivisie na overname
Microsoft zet het mes in zijn game-activiteiten, nu de overname van Activision Blizzard rond is. Dat kost bijna 9 procent van de 22.000 medewerkers van de gamedivisie hun baan. In een memo verklaarde Microsoft Games-ceo Phil Spencer dat er nogal wat overlap is tussen beide bedrijven. Microsoft tikte 69 miljard dollar af voor Activision Blizzard, de maker van onder meer Call of duty. Zelf is het op de beurs meer dan 3.000 miljard waard.
2. Boon stopt met vleesvervangers
Boon stopt met het verkopen van plantaardige vleesvervangers in de winkel. Daarmee is het businessmodel waarmee oprichter Michael Luesink Nederland ooit aan de bonen wilde krijgen, definitief ter ziele.
Luesink ontwikkelde met Boon vanaf 2015 met redelijk succes vleesvervangers. In 2022 verkocht hij zijn startup aan een joint venture van Green Organics en Jamael Food Group. De nieuwe eigenaren stellen dat vleesvervangers volwassen zijn geworden en (indirect) dat het dringen is in het schap met de vele (huis)merken.
Lees ook: Verdringt het nieuwe huismerk AH Terra de pioniers in het vegaschap?
3. Sirius gaat mijnbouw verduurzamen met vers geld
Anastasia Kuskova heeft 1,2 miljoen euro opgehaald voor Sirius, de Amsterdamse startup die metaal- en mijnbouwbedrijven wil helpen verduurzamen met een dataplatform. De geldronde werd geleid door het Oostenrijkse Fund F, dat inzet op startups met diverse teams. Ook het Duitse Wepa Ventures, Blackwood Ventures uit Denemarken en Techstars investeerden mee.
In 2022 richtte Kuskova Sirius op, samen met Sergey Tyan en Seva Martynov, vanuit accelerator Techstars. Hun startup wil het delen van duurzaamheidsdata en de analyse van bedrijfsprocessen automatiseren voor bedrijven in de mijnbouw en hun afnemers.
4. Schuldeisers Shoeby achter Whoa-akkoord
Schoenenketen Shoeby heeft de schuldeisers achter zijn Whoa-akkoord gekregen. Alleen de rechter moet de afspraken met de schuldeisers nog goedkeuren, zegt marketingmanager Janneke Schoenmakers tegen De Telegraaf. RetailTrends heeft stukken ingezien waaruit blijkt dat Shoeby in totaal ruim 13,5 miljoen euro had uitstaan. De crediteuren met de meeste rechten krijgen 20 procent van hun vordering, het bedrag dat daarna overblijft wordt ‘proportioneel’ onder de schuldeisers uit twee andere klassen verdeeld.
Lees ook: Doorstarten via de Whoa: hoe werkt dat?
5. ‘Draai afschaffing expatregeling terug’
De versobering van de expat-faciliteiten moet worden teruggedraaid, anders wordt de toekomst voor startups, scaleups en jonge techwetenschappers in Nederland heel lastig. Daarvoor waarschuwen (maar weer eens) twee advocaten in het FD. Landen om ons heen maken het wel fiscaal aantrekkelijk voor internationaal techtalent, terwijl Nederland de 30 procent-regeling (met een aantrekkelijk tarief voor de Inkomstenbelasting) volgend jaar afschaft.
Gelukkig heeft de Eerste Kamer een nader onderzoek gelast en kan het volgende kabinet (Wilders 1?) het onheil nog afwenden. Handenvol startups, investeerders en Techleap steunen de noodkreet.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: recordinvestering in mycelium-tech
Het Duitse Infinite Roots heeft 53 miljoen euro opgehaald om met mycelium – het spul dat bij paddenstoelen onder de grond groeit – voedsel te kweken. De B-ronde is het grootste bedrag ooit geïnvesteerd in ‘mycelium-tech’.
Infinite Root, voorheen MushLabs, zet mycelium aan het werk om vervangers voor zowel dierlijke als plantaardige vlees- en zuivel(achtige) producten te groeien. Zijn bacon kan daarbij zonder de smaakstoffen die andere vleesalternatieven wel nodig hebben, aldus oprichter en ceo Mazen Rizk tegen Sifted.
Wat we ook lazen:
- Thijs Manders wil met TMC na een overname in Duitsland 1.000 techneuten gaan verhuren (ED)
- Crowdfundplatform Seedrs sluit landen en krimpt zijn personeelsbestand met 15 procent (Sifted)
- Reclamegigant Publicis pompt de komende jaren 300 miljoen in AI-gereedschap (Emerce)
- Eerste legale iOS-app-winkel buiten Apple om is die van aartsvijand Epic (Emerce)
- C&A stopt met verkoop van kleding via Amazon, Wehkamp en Zalando (Nu.nl)