1. Rechtszaak voor Eneco en Essent wegens te hoge energierekening
Eneco en Essent moeten voor de rechter verschijnen omdat de energiebedrijven zakelijke klanten jarenlang een te hoge energierekening hebben gestuurd. Na een wetswijziging in 2011 gingen de kosten voor de energiebedrijven fors omlaag, maar dat voordeel werd niet doorgegeven aan de klant. Het bedrijf Pull, dat handelt in isolatiemateriaal, is daarom naar de rechter gestapt en een ander bedrijf, tafelzurenfabriek Van der Kroon, heeft ook een zaak aangespannen, meldt RTL Z. Pull claimt ongeveer een ton terug, Van der Kroon zou voor 130.000 euro zijn benadeeld.
2. Uber richtte Nederlandse aftrekpost op voor belastingontwijking
Uber heeft via het Nederlandse belastingstelsel een aftrekpost van 6,1 miljard dollar gecreëerd, schrijft persbureau Bloomberg. De Amerikaanse taxi-app verplaatste eerder dit jaar intellectueel eigendom op papier van Bermuda naar een dochteronderneming in Nederland om zo miljarden minder aan de fiscus te hoeven afdragen. Uber past zich met het verschuiven van het intellectueel eigendom naar eigen zeggen aan ‘aan het nieuwe internationale belastingklimaat’. Hierbij verwijst het bedrijf naar OESO-regelgeving die in het leven is geroepen om belastingontwijking tegen te gaan. Uber zal alleen profiteren van het gecreëerde belastingvoordeel als het bedrijf winst gaat maken (iets dat nog altijd niet het geval is).
3. Havenbedrijf Rotterdam verkoopt software aan andere havens
Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat zelfontwikkelde software voor efficiëntere havendiensten wereldwijd aan andere havens verkopen, bericht Het Financieele Dagblad. Hiermee boort de havenbeheerder naast havengelden en grondverhuur een nieuwe inkomstenbron van potentieel vele miljoenen euro’s aan. Volgens ceo Allard Castelein zullen al voor het einde van dit jaar vier havens in Europa en de VS de softwaretoepassing hebben ingevoerd. De komende jaren moet dat toenemen tot meer dan honderd havens. Daarnaast zijn contracten gesloten met de rederijen Maersk en Shell Shipping. Voor de exploitatie van software richt HbR een afzonderlijke onderneming op, PortXchange geheten.
4. Ryanair klaagt naar concurrent vertrekkende coo aan
Hij baarde opzien door een opvallende transfer: Peter Bellew. De chief operating officer (coo) van Ryanair kondigde in juli zijn vertrek aan bij de Ierse prijsvechter. Maar niet lang daarna maakte Easyjet bekend dat Bellew de functie van operationeel directeur op zich zal nemen. En die overstap schoot in het verkeerde keelgat van Ryanair, dat eerder deze week een aanklacht indiende bij het Ierse hooggerechtshof, meldt Bloomberg. De transfer is namelijk in strijd met het contract, waarin senior managers van Ryanair te maken hebben met een ‘stevig concurrentiebeding’.
5. IBM lanceert AI-toolkit
IBM komt met de AI Explainability 360 Toolkit, een open-source bibliotheek voor datawetenschappers en developers. De bibliotheek geeft uitleg over algoritmes en coding middels tutorials, demo’s, handleidingen en meer. Hierdoor kan er op een eenvoudige en transparante manier kennis over Artificial Intelligence (AI) worden gedeeld. De toolkit, die bestaat uit acht algoritmes, geeft gebruikers vertrouwen en inzicht waarom een AI-systeem tot een bepaald resultaat komt. Volgens een recent onderzoek van IBM gelooft 68 procent van de business leaders dat klanten steeds meer behoeften hebben aan uitleg over AI.
6. Must read: WeWork-ceo voert slimme belastingtruc voor IPO uit
Voor de beoogde beursgang van september heeft WeWork de bedrijfsstructuur gewijzigd. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft chief executive officer Adam Neumann aangedrongen op een zogeheten Limited Liability Company (LCC), de Amerikaanse variant van de Nederlandse bv. Daarboven komt een beursgenoteerde holding te hangen. En dat is gunstig voor de huidige aandeelhouders van de flexibele kantoorruimteverhuurder, want een LCC-partner hoeft alleen over gemaakte winsten af te dragen aan de fiscus. In tegenstelling tot de straks nieuwe aandeelhouders van WeWork, want die kopen bij de initial public offering (IPO) aandelen vanuit de beursgenoteerde holding en moeten zowel belasting betalen over inkomen als dividend.
7. Koffieautomaat: Victoria’s Secret-modellen eisen bescherming
Ruim honderd topmodellen vragen Victoria’s Secret zich wettelijk te committeren aan een gedragscode die modellen moet beschermen tegen onder andere seksuele intimidatie. Ook Nederlands topmodel Doutzen Kroes heeft de petitie ondertekend. Het lingeriemerk kwam eerder deze week nog in het nieuws doordat Edward Razek – één van de meest invloedrijke mensen binnen de mode-industrie – opstapte. Zijn mening is dat plus-size en transgendermodellen niet bij Victoria’s Secret horen. Nu het Amerikaanse lingeriemerk samenwerkt met een transgendermodel, ziet chief marketing officer Razek zich genoodzaakt zijn koffers te pakken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.