1. Definitieve megaschikking Fortis van 1,3 miljard euro
Goed nieuws voor beleggers die in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008 werden misleid: zij kunnen eindelijk een vergoeding tegemoet zien. De tweede schikkingsovereenkomst is goedgekeurd door het gerechtshof in Amsterdam, dat gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro. Daarmee is het de grootste schikking ooit tussen een Europees bedrijf en beleggers. In het eerste voorstel legde Ageas 1,2 miljard euro op tafel, maar daar trok het gerechtshof een streep door. De zaak speelde zich af tussen de Belgische verzekeraar Ageas, de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding.
2. WeWork doet vlees voor werknemers in de ban
WeWork, het Amerikaanse bedrijf dat flexibele kantoren en werkplekken verhuurt, schrapt vlees van het menu. Dat betekent dat het in vestigingen van het bedrijf niet meer wordt verkocht én dat de zesduizend werknemers geen maaltijden meer mogen declareren waar vlees in zit. Het bedrijf zegt op deze manier minder kooldioxide uit te stoten, zuiniger te zijn met water én duizenden dierenlevens te redden. Het beleid is per direct ingegaan. Ook bij de jaarlijkse zomerbijeenkomst van het bedrijf, die in augustus in Groot-Brittannië wordt gehouden, staat geen vlees op het menu.
3. Econocom Groep stelt Louise Beveridge aan als topvrouw
Het Belgische Econocom Group heeft Louise Beveridge aangetrokken als ‘Head of Brand’. Zij moet de groei en bekendheid van het merk Econocom helpen aanzwengelen. Beveridge rapporteert rechtstreeks aan CEO Robert Bouchard. Ze heeft ruim dertig jaar ervaring in communicatiefuncties in Londen en Parijs. Eerder was ze communications director bij de Kering Group, zo ook lid van het directiecomité van 2011 tot 2016. Daarvoor werkte ze bijna vijftien jaar bij Société Générale en BNP Paribas. Ze is daarnaast lid van de board of directors van het Corporate Governance Centre van Insead. In 2015 werd ze door Communication & Enterprise verkozen tot ‘Communications Personality of the Year’.
4. Accenture neemt Kogentix over
Accenture heeft Kogentix overgenomen, een bedrijf dat big data en AI-services en -oplossingen biedt waarmee bedrijven betere beslissingen kunnen nemen met hun gegevens. Een overnamebedrag werd niet bekend gemaakt. Kogentix zal de groeiende data engineering-activiteiten van Accenture Applied Intelligence versterken. Het drie jaar oude Kogentix heeft een team van bijna 220 big data engineers, data scientists, machine learning engineers en softwareontwikkelaars. Tot haar klanten behoren technologie, hightech, gezondheidszorg, consumptiegoederen en financiële dienstverleners. Applied Intelligence biedt werk aan meer dan 6.000 data scientists, data engineers en AI-professionals over de hele wereld.
5. Manager van de dag: Harold Sanders
Harold Sanders wordt vanaf 1 oktober de nieuwe financieel directeur van Groningen Seaports NV. De 48-jarige Sanders werkt sinds 2002 bij FrieslandCampina en heeft sinds 2015 de functie van Finance Manager in Leeuwarden. Hij heeft verder diverse financiële functies bekleed bij FrieslandCampina en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Harold Sanders zal samen met CEO Cas König als statutaire bestuurder het collegiaal bestuur vormen van Groningen Seaports op basis van de in 2017 vastgelegde topstructuur van het bedrijf.
6. Tweet van de dag: Airbus
De Europese vliegtuigmaker Airbus lijkt een omvangrijke order van AirAsia te hebben binnengesleept. De Aziaten zouden voor 23 miljard dollar aan vliegtuigen bestellen. Het nieuws wordt naar verwachting volgende week tijdens de luchtvaartshow van Farnborough wereldkundig gemaakt. De nieuwe bestelling zou honderd vliegtuigen van het type A321neo omvatten en 34 toestellen van het type A330neo.
Scooooooop! @_benkatz just landed this exclusive: Airbus near blockbuster $23 billion jet sale to AirAsia https://t.co/A2cWscrSeo via @business #avgeek #FIA2018
— Julie Johnsson (@juliejohnsson) July 14, 2018
7. Koffieautomaat: Recruiters
De krapte op de arbeidsmarkt spreidt zich als een olievlek uit. De ICT en de zorg zijn lang niet meer de enige sectoren waar werkgevers te kampen hebben met moeilijk te vervullen vacatures, ook medewerkers klantenservice, glazenwassers en horecamensen zijn moeilijk te vinden. Daarmee is het werkveld van de recruiters uitgebreid, die vooral werden ingeschakeld voor de ICT en de top van het bedrijfsleven. Nu richten recruiters zich op sectoren met lagere salarissen van 30.000 tot 50.000 euro. Door de enorme groei hebben recruitmentbureaus zelf ook moeite om aan personeel te komen, waardoor recruiters nu recruiters inzetten om aan recruiters te geraken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.