1. Job van der Voort (Remote) is rijkste jonge ondernemer van Nederland
Het totale vermogen van Nederlands rijkste selfmade ondernemers jonger dan veertig jaar is met ruim 3 miljard euro gedaald en komt dit jaar uit op 5,4 miljard euro. Dat maakt Quote bekend in de negentiende editie van de Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs.
De forse daling komt vooral doordat Adriaan Mol, oprichter van betalingsverwerker Mollie, en Robert Vis, medeoprichter van communicatiedienstverlener Bird, inmiddels hun veertigste verjaardag hebben gevierd en daarmee te oud zijn geworden voor de lijst. Samen waren zij vorig jaar nog goed voor zo’n 3,8 miljard euro.
Op eenzame hoogte staat nu de 34-jarige Job van der Voort (Remote.com) met een geschat vermogen van 600 miljoen euro. Op de lijst staan zes vrouwen. De 34-jarige Sharon Hilgers (My Jewellery) heeft de hoogste notering (37ste) met een geschat vermogen van 46 miljoen euro.
Lees ook: Zo leidt bakfietsvader Job van der Voort (Remote) zijn miljardenbedrijf
2. Deze 30 leiders maken het Nederlandse bedrijfsleven inclusiever
MT/Sprout heeft vandaag de vierde editie van de Inclusive30 gepubliceerd. Dit zijn de dertig leiders die het Nederlandse bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken. De class of ’24 bestaat uit founders van startups, leiders, experts en denkers.
Zo pioniert Karim Akhlal met hr-techbedrijf Recrout met objectieve recruitment technologie. Zodat mensen die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien, een eerlijke kans krijgen. Dat is ook de missie van Jemuel Lampe (Zuivere Koffie) en Raphaël Nouwen (Untapped Talents). De eerste ondersteunt ex-gedetineerden met zijn koffiebranderij bij een succesvolle terugkeer in de samenleving, de tweede helpt bewoners in azc’s bij de zoektocht naar werk.
Bekijk de lijst met alle toppers in onze Inclusive30 »
3. Steve Wozniak haalt 56,5 miljoen dollar op voor ruimtestartup Privateer
Steve Wozniak, cofounder van Apple, heeft 56,5 miljoen dollar aan funding opgehaald voor zijn ruimtestartup Privateer. Bovendien heeft het Orbital Insights overgenomen, zo meldt Reuters. Dat bedrijf is interessant vanwege het aardobservatieplatform TerraScope, een zoekmachine op basis van recente satellietbeelden.
Privateer, opgericht in 2021, helpt satellietexploitanten navigeren in de steeds drukkere baan om de aarde. Daarbij hoort ook het ontwijken van ruimteafval. De Series A-financieringsronde werd geleid door de op de ruimtevaart gerichte durfkapitalist Aero X Ventures.
4. Vlaams investeringsfonds wil verkoop Van Hool aan VDL blokkeren
CIM Capital stapt naar de rechter om de verkoop van de Vlaamse busbouwer Van Hool ongedaan te maken. Net nu het Nederlandse VDL samen met het Duitse Schmitz Cargobull werken aan de overname en een snelle doorstart.
CIM Capital is het investeringsfonds van Marc van Hool, een telg uit een van de familietakken die in 2001 uitgekocht werden bij de busbouwer, aldus De Tijd. Het fonds vindt dat het geen eerlijke kans heeft gekregen om een bindend bod uit te brengen.
Wat deze rechtsgang betekent voor VDL is nog even afwachten. ‘Het is maar de vraag of de rechter zover zal willen gaan om de hele verkoop op losse schroeven te zetten.’
5. Amerikaanse uitgeversgigant neemt Nederlandse VBK over
De Amerikaanse uitgever Simon & Schuster (S&S) neemt Veen Bosch & Keuning (VBK) over. VBK is de grootste boekenuitgever van Nederland en is ook actief in België. De deal geldt voor alle uitgeverijen die onder VBK vallen, zoals Atlas Contact, Ambo-Anthos en zusterbedrijven zoals Thinium en Bookchoice.
S&S behoort tot de vijf grootste uitgevers van de wereld. Er werken 1.700 mensen, jaarlijks komen 1.300 nieuwe titels uit die te koop zijn in meer dan 200 landen. Toch sluiten beide culturen goed op elkaar aan, aldus VBK-ceo Geneviève Waldmann in het persbericht. Bovendien kunnen Nederlandse auteurs zo gemakkelijker naar de internationale en dus grotere markt.
6. En dan dit: Alexander Willemsen zoekt groeigeld voor startup MANA
Zitten is het nieuwe roken. Marketinggoeroe Alexander Willemsen kwam daar zelf ook achter vorig jaar. Hij noemt zich in Quote een ‘nerd die de hele dag achter zijn bureau zit te computeren’. Op naar de sportschool dus, waar hij de ceo van startup MANA tegen het (zweterige) lijf liep. Dit bedrijf combineert persoonlijke transformatie met gaming. Of dat nu over afvallen of het kweken van een dikkere huid gaat.
‘De jongens wilden iets ontwikkelen om mensen te helpen bij vooruitgang’, aldus Willemsen. ‘Dat doen we in de app op drie vlakken: training, voeding en mindset.’ Willemsen stak er zelf al enkele tonnen in en is nu nog op zoek naar 1,2 miljoen euro aan groeigeld voor de volgende fase.
Wat we ook lazen:
- Cfo KLM: ‘Vliegbelasting niet op nationaal inzetten, maar op mondiaal niveau’ (Telegraaf)
- Arkon Energy wil eerste beursgenoteerde bitcoinminer op Europese vasteland worden (FD)
- Amerikaanse F-16 vliegt autonoom met kunstmatige intelligentie (RTL)
- Europeanen eten steeds minder vlees (Change Inc.)
- Cruisen is de snelst groeiende vorm van toerisme én de meest vervuilende (Volkskrant)