10. Erik-Jan Mares (CEO Zeeman): ‘Toegeven van zwaktes wordt in de mannelijke zakenwereld nauwelijks geaccepteerd’
Een openhartig interview met Erik-Jan Mares over leiderschap, schaduwkanten en duurzaam ondernemen. De hoogste man bij textielketen Zeeman erkent dat hij vroeger als leider eerzuchtig was, maar kan tegenwoordig genieten van de prestaties van anderen. Om zichzelf te ontwikkelen als leider zoekt hij af en toe naar vertraging, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen of de stilte op te zoeken.Wat een perfecte leider is hij niet, zo heeft hij moeite met het toegeven van angsten. Iets wat volgens hem sowieso niet wordt geaccepteerd in de mannelijke zakenwereld.
9. 10 tips om te winnen met onderhandelen
Wat regelmatig ook als iets ‘mannelijks’ wordt gezien is keihard onderhandelen, wat natuurlijk weer iets anders is dan ‘goed’ onderhandelen. Hoe dan ook, het lijstje met 10 onderhandelingstips werd gretig aangeklikt. Twee van de nuttige tips in het onderhandelingsspel. Ken de doelstelling van je onderhandelingspartner en wees bereid om weg te lopen van de onderhandelingstafel.
8. De nieuwe generatie CFOs: van cijfers naar strategie
Het datatijdperk heeft de rol van de CFO ingrijpend veranderd. Hij is allang niet meer de bonenteller van welweer, maar bemoeit zich nu ook met de toekomst van het bedrijf. KPN CFO en voormalig minister Jan Kees de Jager vergelijkt het vakgebied met zijn hobby rallyrijden. ‘ ‘Toen ik binnenkwam, keken we op de finance afdeling vooral in de achteruitkijkspiegel. Maar wie altijd in die spiegel blijft kijken, rijdt aan de voorkant vanzelf tegen een boom. Je moet vooruitkijken om verder te komen.’
7. Dit zijn de 50 leiderschapstalenten van Nederland
In 2019 werd de jaarlijkse Goudhaantjes-lijst, met beloftevolle leiders onder de 45 jaar, omgedoopt in de MT Next Leadership 50. Onder de nieuwe naam werd direct een primeur beleefd: voor het eerst stonden er meer vrouwen dan mannen in de lijst. Zoals elk jaar werd de lijst direct na publicatie massaal bekeken. Allicht uit de stille hoop om er in te staan, wie zal het zeggen.
6. ‘Beoordelingsgesprekken? Stop ermee‘
Het pleidooi voor het afschaffen van beoordelingsgesprekken is waarschijnlijk zo oud als Methusalem, maar u krijgt er geen genoeg van. Kilian Wawoe, auteur van het boek met de sexy titel Performance management in een agile werkomgeving, noemt performance management het V&D van de HR-wereld. Managers die beoordelingsgesprekken voeren zijn rechter en coach tegelijk. Een ongelukkige combinatie, meent Wawoe. Hij pleit voor peer-to-peer-reflectie en een scheiding tussen belonen en beoordelen
5. Dit is de belangrijkste skill van de 21e eeuw
‘Het negeren van clickbaitkoppen’, antwoordde een lezer gevat op onze Facebookpagina. En daar zat wel een kern van waarheid in. Want volgens een psychologie-expert van Stanford University valt de mensheid straks onder te verdelen in twee kampen.Zij die continu afgeleid zijn, en zij die als glansrijke winnaar komen uit het gevecht met de schreeuwende wereld om hen heen.
4. Marit van Egmond (CEO Albert Heijn): ‘Een visie moet simpel uit te leggen zijn‘
Geen enkel persoon hield op deze webstek de gemoederen zo bezig als Marit van Egmond. Het profiel dat we schreven naar aanleiding van haar aantreden werd zeer goed gelezen. Dat gold eveneens voor de artikelen over de completering van haar managementteam en de kritiek die daarop volgde. Volgens velen was er sprake van een ‘gebrek aan diversiteit‘ in het team.
3. Slimste niets de beste baas: ‘Goede leiders zijn de aardige mensen die anderen helpen’
In de zomer meerden jullie in grote getale aan bij een stuk over misschien wel een bekende frustratie. Bedrijven benoemen vaak de verkeerde leiders. Namelijk de beste vakman. Uit onderzoek blijkt dat deze persoon niet per se de beste leider is. Managers dienen wel vakkennis te bezitten, maar hoeven niet de beste in hun vak te zijn. Maar hij moet ook een ondernemende geest en flexibiliteit bezitten. Een conclusie die hoogstwaarschijnlijk op instemming van voormalig KPN-bestuurder en security-expert Jaya Baloo kan rekenen. Het interview waarin ze aangeeft niet te geloven in managers zonder vakexpertise viel net buiten de top 10, maar bevelen we toch even aan.
2. Huisarts Juriaan Galavazi: ‘Stress maakt absoluut ziek‘
Perfectionisten werden gerustgesteld door het interview met huisarts Juriaan Galavazi. Er is niets mis met een stevige ambitie of de wil om te presteren. ‘Het kan heel erg waardevol zijn om het maximale uit jezelf te willen halen. Totdat je het nodig hebt om je goed te voelen. Dan heeft die rol, de prestatie en het perfectionisme, leiding gekregen over jou in plaats van dat jij nog leiding hebt over het perfectionisme.’
1. Psychische aandoening op de werkvloer: ‘Openheid is niet altijd verstandig’
Dat het best gelezen artikel van 2019 gaat over psychische aandoeningen is niet geheel een verrassing. Artikelen over burn-outs en stress worden veel gelezen. Eén op de vijf mensen in de werkende leeftijd heeft een psychische aandoening, maar managers vinden het vaak nog lastig om in gesprek te gaan over de geestelijk gezondheid van medewerkers. Openheid over psychische aandoening op de werkvloer is niet altijd verstandig, stelt Dr. Evelien Brouwers. ‘De negatieve consequenties, denk aan stempels of discriminatie, kunnen je carrière namelijk flink beschadigen.’