1. Bunq keert ruim tien miljoen euro uit aan slachtoffers van oplichting
Bunq keerde in 2024 ruim 10 miljoen euro uit aan slachtoffers van online oplichting uit naam van de bank. Dat blijkt uit het jaarverslag van de neobank van Ali Niknam, meldt RTL. Vorig jaar verloren tientallen klanten grote bedragen door online oplichting. De oplichters deden zich voor als medewerkers van Bunq en haalden hun slachtoffers over om geld over te maken.
Bunq meldt een jaarwinst van ruim 85 miljoen euro, een stijging van 65 procent. De bank telt inmiddels ruim 17 miljoen gebruikers in dertig landen. Ondertussen zet Niknam vaart achter de Amerikaanse expansie van Bunq met een aanvraag voor een broker-dealervergunning bij toezichthouders FINRA en SEC. Daarmee wil de neobank alvast aandelenhandel en financiële diensten aanbieden, vooruitlopend op een volledige banklicentie.
2. Triodos stapt uit mondiale klimaatalliantie banken
Triodos Bank verlaat de Net-Zero Banking Alliance (NZBA), een wereldwijd initiatief van banken om in 2050 klimaatneutraal te zijn, meldt het bedrijf op LinkedIn. De reden: een koerswijziging waarbij duurzaamheid minder prioriteit krijgt. Triodos vindt de nieuwe, minder strikte richtlijnen onverenigbaar met haar missie.
Volgens de bank bieden de aangepaste regels te veel speelruimte en zetten ze de deur open voor afzwakking van klimaatambities. Eerder stapten ook al meerdere Amerikaanse banken uit de alliantie. Triodos stelt dat het trouw blijft aan het Klimaatakkoord van Parijs en zijn inzet voor een geloofwaardige, ambitieuze aanpak van klimaatverandering.
Lees terug: ‘Tussenpaus’ Jeroen Rijpkema kreeg het gat bij Triodos niet gedicht
3. Peking doet Boeing in de ban
Chinese luchtvaartmaatschappijen mogen per direct geen nieuwe vliegtuigen meer bestellen bij Boeing, meldt persbureau Bloomberg. Ook de inkoop van onderdelen ligt stil. De maatregel, nog niet officieel bevestigd, lijkt een reactie op de handelsoorlog die president Trump voert tegen China. Amerikaanse producten krijgen inmiddels tot 145 procent importheffing. Het toch al in zwaar weer verkerende Boeing wordt hiermee hard geraakt. Peking zou luchtvaartmaatschappijen die Boeings huren financieel willen steunen.
Lees ook: Woelige tijden? ‘Pak de regie: jij bepaalt hoe je je bedrijf runt, niet Trump’
4. Grote werkgevers nemen nog geen reservistenregeling op in cao
Grote Nederlandse werkgevers staan in principe open voor personeel dat reservist is, maar concrete cao-afspraken ontbreken. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder zestien bedrijven met meer dan tienduizend werknemers. Defensie wil juist dat reservistenbeleid wordt opgenomen in cao’s, om zo het aantal reservisten uit te breiden met 12.000 in vijf jaar. Vakbond FNV en VNO-NCW steunen die oproep, maar bedrijven wachten nog af. In Nederland zijn al honderden reservisten actief, vaak zonder formele regeling. Wie reservist wil worden, moet nu meestal eigen verlof opnemen voor trainingen en oefeningen.
Lees ook: Defensie werft deeltijdmilitairen bij bedrijfsleven: ‘Soms komen ze in uniform naar hun werk’
5. Meta traint AI met oude Facebook-data, privacywaakhonden boos
Meta gaat data van Europese gebruikers op Facebook, Instagram en WhatsApp inzetten om AI-toepassingen te trainen, schrijft Trouw. Het bedrijf zegt zich aan de regels te houden, maar privacyorganisaties slaan alarm. Volgens hen is het voor gebruikers te lastig om bezwaar te maken, en is het onduidelijk welke data precies worden gebruikt. ‘Alsof iemand je huis binnenkomt en al je fotoboeken doorbladert’, aldus Bits of Freedom. De Europese waakhond buigt zich nog over klachten van privacyorganisatie NOYB, maar Meta gaat intussen door met zijn plannen.
6. Politie valt Chemours binnen in pfas-onderzoek
De politie heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, meldt RTL. De doorzoeking maakt deel uit van een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het mogelijk opzettelijk lozen van schadelijke pfas-stoffen in lucht, bodem en water sinds 1967. Enkele duizenden mensen deden eerder aangifte tegen het bedrijf.
Het OM bevestigt dat het om een lopend onderzoek gaat, maar wil geen details geven over waar precies naar wordt gezocht. Chemours spreekt van een ‘onaangekondigd bezoek’ en zegt volledig mee te werken. Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2023 namens ongeveer 2.400 mensen aangifte bij het OM tegen Chemours over de uitstoot en lozing van pfas. Het OM startte eind dat jaar een onderzoek.
Lees ook: Chemours-baas An Lemaire wil vooral rust, maar ‘mensen doen er alles aan om bang en boos te blijven’
7. En dan dit: Sam Altman daagt Musk uit met X-alternatief
OpenAI ontwikkelt een eigen socialemediaplatform vergelijkbaar met X, meldt The Verge. Volgens de techsite heeft OpenAI nu alleen een intern prototype, dat zich richt op de beeldgeneratie van ChatGPT en ook een sociale feed bevat. Topman Sam Altman zou buitenstaanders feedback hebben gevraagd over het project. Het is onduidelijk of het netwerk als aparte app zal verschijnen of geïntegreerd wordt in ChatGPT. Het nieuwe initiatief kan de spanningen met X-eigenaar Elon Musk, een voormalige medeoprichter van OpenAI, verder verhevigen.
Lees ook: Sam Altman heeft verse miljarden, gaan de remmen nu helemaal los bij OpenAI?
Rondje kwartaalcijfers 📈
- ASML heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,4 miljard euro. De netto-omzet bedroeg 7,7 miljard. ASML noemt de cijfers in een verklaring ‘in lijn met de verwachtingen’. Wel maakt de chipmachinefabrikant melding van toenemende onzekerheid als gevolg van de handelsoorlog. De 3,9 miljard euro aan geboekte orders is lager dan analisten hadden verwacht.
Rondje transfers 🔄
- HEMA heeft Marieke de Haan-Dolaard aangesteld als nieuwe directeur duurzaamheid. De afgelopen vier jaar werkte De Haan-Dolaard bij de warenhuisketen als senior expert duurzaamheid. Zij volgt Eva Ronhaar op.
- Youri van der Avoird begint op 1 mei als business manager bij Independer, onderdeel van DPG Media Nederland. Tot voor kort was hij head of marketing, proposition & agile bij Zilveren Kruis.
Wat we ook lazen:
- Nog geen akkoord over voorjaarsnota, marathonoverleg nog gaande (BNR)
- Recreatieondernemer Peter Gillis is veroordeeld tot een celstraf van een jaar (NOS)
- Kan Europa nog zonder Amerikaanse techreuzen? ‘Hele IT-sector zit in een drugsdealermodel’ (De Tijd)
- Spannende tijden voor Meta: VS bepaalt of Instagram en WhatsApp gaan splitsen (Nu.nl)
- Akkoord met Volkswagen voor eigenaren 320.000 Belgische sjoemeldiesels (NOS)
- Trump wil de dollar huisarrest geven, maar hoe verstandig is dat nou? (Trouw)