1. Trump: geen heffingen voor smartphones, chips en andere elektronica
Er komen toch geen importheffingen op elektronica, telefoons, chips en chipapparatuur. President Donald Trump heeft de productcategorieën vrijgesteld van de heffing van 10 procent die wereldwijd geldt, en ook de hoge tarieven voor artikelen van Chinese makelij (145 procent) komen te vervallen. Goed nieuws voor techgiganten als Apple en Nvidia, concludeert de BBC. De Verenigde Staten zijn een belangrijke afzetmarkt, voor Apple bijvoorbeeld goed voor de helft van alle verkochte iPhones wereldwijd. Daarvan wordt 80 procent in China gemaakt.
De maatregel moet bedrijven meer tijd geven om hun productie naar Amerika te verplaatsen, stelt het Witte Huis. Of dat gaat gebeuren, is de vraag. Zo zou Apple de afgelopen dagen inderdaad hebben gekeken of het fabrieken kon verplaatsen – niet naar Amerika, maar naar India. Ook moet de uitzondering de deur openen naar onderhandelingen met China, maar dat land noemt het een ‘te kleine stap’.
Lees ook: Nederlandse founders over de importheffingen van Trump: ‘Lokaal model wordt steeds interessanter’
2. Truckfabrikant Scania neemt delen failliet Northvolt over
De Zweedse truckfabrikant Scania lijft de Industrial Division van Northvolt in. Het gaat om een fabriek in het Poolse Gdańsk en een R&D-centrum in het Zweedse Tomteboda, schrijft vaksite TTM, met in totaal zo’n 260 medewerkers. Hier worden sinds 2017 accumodules en -systemen voor onder meer bouwmateriaal en mijnvoertuigen ontwikkeld en geproduceerd. De deal komt niet uit de lucht vallen, Scania was al voor het faillissement van Northvolt met de batterijbouwer in onderhandeling. Het prijskaartje dat aan de deal met de curator hangt, is niet bekendgemaakt.
Lees ook: Europa wil een eigen batterij-industrie, maar gaat dat lukken zonder Northvolt?
3. Reisbranche vecht reclameverbod op vliegvakanties aan
Stond de gemeente Den Haag wel of niet in haar recht met het verbod op buitenreclame voor vlieg- en cruisevakanties? Die vraag stond afgelopen vrijdag centraal in de rechtbank. De reissector eist in een kort geding dat het verbod van tafel gaat. ‘Symboolpolitiek’ en een ‘inbreuk op hun vrijheid van meningsuiting’, vinden brancheorganisatie ANVR en reisaanbieder TUI. De gemeente zet daar tegenover dat het aan banden leggen van fossiele reclames juist een belangrijke bijdrage kan leveren aan het stimuleren van gedragsverandering bij mensen, zo tekent Nu.nl op. De uitspraak volgt over twee weken.
4. Onderzoek: meer vrouwen in rvc’s, maar niet op sleutelposities
Het aantal vrouwen in raden van commissarissen groeit snel in Nederland: van 21 procent naar 43 procent in tien jaar tijd. Dat concludeert executive search- en leiderschapsadviesbureau Spencer Stuart op basis van de jaarverslagen over 2024 van vijftig AEX- en AMX-bedrijven, waarover het FD bericht.
Dat lijkt goed nieuws, toch is er volgens Spencer Stuart wel het een en ander op af te dingen. Slechts vijf van de bedrijven (10 procent) hebben een vrouwelijke rvc-voorzitter, de persoon die zaken op de agenda kan zetten en in vergaderingen vaak een doorslaggevende stem heeft. Ook op andere sleutelposities zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, zoals die van voorzitter van de nominatiecommissie (13 procent).
Lees ook: Voor elke vrouw zitten nog steeds 5 mannen in de boardroom
5. Techsector moet oppassen voor deepfake-sollicitanten
Bedrijven worden steeds vaker misleid door nep-sollicitanten. Die gebruiken AI en deepfake-beeldtechnologie om cv’s, identiteiten en zelfs hele videogesprekken te vervalsen. Naar verwachting is in 2028 één op de vier reacties op een vacature nep, schrijft de Amerikaanse nieuwssite CNBC op basis van onderzoek van internationaal adviesbedrijf Gartner. Het gaat met name om sollicitaties in de techsector, waar het gebruikelijk is dat kandidaten remote werken en dus ook op afstand solliciteren.
Soms willen mensen simpelweg een salaris waarvoor ze anders niet in aanmerking zouden komen. Er zijn ook grotere risico’s: eenmaal aangenomen kunnen nepmedewerkers malware installeren voor afpersing, of klantgegevens of bedrijfsgeheimen stelen.
6. En dan dit: startup loopt binnen met uitgestorven reuzenwolf-welpen
Jurassic Park, maar dan echt: het Amerikaanse Colossal Biosciences werd vorige week wereldnieuws met de claim dat het drie reuzenwolven tot leven heeft gewekt. Deze wolvensoort, die 20 tot 25 procent groter kan worden dan de grijze wolf, stierf ruim 12.000 jaar geleden uit. Het biotechbedrijf noemt de geboorte van de welpen een ‘doorbraak’ in de missie om uitgestorven dieren tot leven te wekken.
De genetische manipulatietechnieken van Colossal kunnen worden doorontwikkeld tot lucratieve toepassingen in de gezondheidszorg en het behoud van biodiversiteit, schrijft het FD. Het lijkt erop dat investeerders daar vooral warm van worden. Het bedrijf haalde sinds de oprichting in 2021 al 435 miljoen dollar op en kreeg met de laatste financieringsronde, in januari, een waardering van ruim 10 miljard dollar mee.
Rondje transfers 🔄
- Arie Koornneef, directeur van ASN Bank, verruilt het bankwezen voor de publieke omroep. Hij treedt met ingang van september aan als nieuwe directievoorzitter van KRO-NCRV. Hij volgt Peter Kuipers op. ‘De toekomstgerichte en positieve signatuur van KRO-NCRV, die is gebaseerd op het christelijk-sociaal denken waarbij je je samen inzet voor een betere wereld, spreekt mij zeer aan’, zegt hij over zijn overstap. Koornneef zwaait per 1 juli af bij ASN Bank.
Wat we ook lazen:
- Vertrekkend directeur Van Veen: ‘Jumbo is geen louter rationele winkelformule, geen rationeel bedrijf’ (NRC)
- Alles strandt in Shanghai, de grootste containerhaven ter wereld (FD)
- Herna Verhagen: ‘Ik heb nooit de illusie gehad dat ik PostNL zou kunnen achterlaten als een pakketje met een strik eromheen’ (FD)
- Vader van gezin dat omkwam bij helikoptercrash New York was Siemens-topman (Nu.nl)
- Deze Finse moet Europa’s technologische toekomst veiligstellen (Volkskrant)
- Kledingdiscounter Takko groeit extra snel door bankroet Blokker (RTL)
- Tientallen klimaatactivisten krijgen de facto vliegverbod opgelegd door Schiphol na demonstratie in terminal (Volkskrant)