1. Bouw fabriek Northvolt in Duitsland op losse schroeven
Een nieuw hoofdstuk in het drama rondom batterijmaker Northvolt. In Noord-Duitsland groeien de zorgen dat de regio de komst van een fabriek van het Zweedse bedrijf kan vergeten. Het noodlijdende concern probeert nieuwe investeerders te strikken voor het project, maar heeft volgens het FD nog geen succes geboekt. De bouw is al begonnen, maar zou daardoor mogelijk kunnen worden gestaakt.
Voor de Duitse overheid zou dat een flinke tegenvaller zijn. De fabriek moet de economische structuur in de regio versterken en duizenden banen opleveren. Plannen voor batterijfabrieken van het Chinese S-Volt, onderdeel van automaker Great Wall, en ACC, een joint venture van autobouwers Stellantis en Mercedes-Benz en olie- en gasproducent Total Energies, gingen eerder ook niet door of werden uitgesteld.
2. Veel belangstelling voor failliete e-bikefabrikant Stella
Er gloort hoop voor het failliet verklaarde Stella. Volgens curator Frans van Oss zijn er veel belangstellenden voor een mogelijke doorstart. Het gaat om 35 serieuze partijen, zegt hij tegen De Gelderlander. Komende week worden rondleidingen gegeven in de fabriek in Nunspeet, daarna start het biedingsproces.
Verder gaat de elektrische fietsenfabrikant klanten die een aanbetaling hebben gedaan voor een e-bike terugbetalen. Stella, opgericht in 2011, werd begin november failliet verklaard. Het bedrijf opereerde met een direct-to-consumer-model buiten de reguliere fietsenwinkels om en opende zelf service- en verkooppunten. Dat bleek achteraf de achilleshiel, toen de kosten te erg opliepen.
Lees ook: Stella Fietsen failliet: hoe het succesvolle verkoopmodel juist de ondergang werd
3. Milieudefensie zet klimaatzaak ING door
Ondanks het verloren hoger beroep tegen Shell, zet Milieudefensie de klimaatrechtszaak tegen ING door. De Shell-zaak liep stuk op de scope 3-emissies. Het hof erkende dat de oliereus zijn verantwoordelijkheid moet nemen in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering, maar verwierp de eis van de milieuorganisatie om de uitstoot van de producten die ze leveren met 45 procent terug te brengen. Dat percentage zou te generiek zijn.
Desondanks ziet de milieuorganisatie in de uitspraak voldoende aanknopingspunten om ook ING via de rechter te dwingen klimaatvriendelijker te opereren. ‘Het gerechtshof zegt dat alle bedrijven hun uitstoot moeten verminderen’, zegt Nicky van Dijk van Milieudefensie, die de zaak leidt, tegen NOS. ‘Dus ook ING. Daarbij zegt het hof dat Shell met het openen van nieuwe olie- en gasvelden ingaat tegen het klimaatakkoord van Parijs. Ook ING financiert nog steeds deze nieuwe velden.’
Lees ook: Shell wint tijd met zege op Milieudefensie, maar zal hoe dan ook moeten vergroenen
4. Franse investeerders nemen belang in kluisjesbedrijf Vecos
De Franse investeringsmaatschappij Ardian stapt in kluisjesbedrijf Vecos uit Eindhoven. De Fransen nemen het meerderheidsbelang van het Nederlandse private-equitybedrijf Bencis over. Hoeveel geld er gemoeid is met de deal, wordt niet bekendgemaakt.
Vecos legt zich sinds 2016 toe op software voor kluisjes, waarmee gebruikers toegang en reserveringen online kunnen regelen. Het lockerplatform werkt samen met bedrijven (onder andere Nestlé, Siemens, Microsoft en Booking.com), ziekenhuizen en scholen. Met Ardian aan boord wil het Brabantse bedrijf het aanbod verbreden en in belangrijke markten uitbreiden, laat ceo Bram Kuipers weten.
5. Concord Neonatal is meest innovatieve mkb-bedrijf van 2024
Concord Neonatal mag zich het ‘meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland 2024’ noemen. De startup ontwikkelde een technologie die pasgeboren baby’s bij complicaties helpt stabiliseren. Daarbij blijft het kindje met de navelstreng verbonden aan de moeder. Concord Neonatal werd tot winnaar uitgeroepen tijdens de KVK Innovatie Top 100.
Ook energiebedrijf Newton Energy Solutions, gezonde snackproducent SnackFuture, circulair modemerk FashionPower en jongereneducatieprogramma Hackshield vielen in de prijzen.
6. En dan dit: Vakbond eist inzicht in salarissen (m/v) Heineken
CNV wil dat Heineken inzicht geeft in de salarissen van mannelijke en vrouwelijke werknemers. De vakbond pleit voor een transparant loonsysteem en een uurloontabel, zodat medewerkers kunnen nagaan of ze correct worden beloond. Het is voor het eerst dat een vakbond deze eis stelt in een ultimatum, schrijft Nu.nl.
Volgens CNV-onderhandelaar Mirjam van Leussen zetten vrouwelijke medewerkers ‘vraagtekens’ bij de huidige beloningssystematiek van de bierbrouwer, waaronder het uitkeren van individuele bonussen. Volgens Heineken is er geen sprake van een loonkloof. Het bedrijf vindt het ‘heel raar’ om op dit onderwerp als eerste bedrijf door CNV te worden aangewezen.
Wat we ook lazen:
- Geen treinen in ochtendspits in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant door nieuwe staking (NOS)
- NVDE: 25 miljard euro in verduurzaming energiesystemen gestoken (BNR)
- Nederlandse bedrijven huiverig voor nieuwe CO2-handel (FD)
- Grote producent van vleesvervangers zet nieuwe stap richting verkoop in EU (Nu.nl)
- De Baak-icoon Harry Starren: ‘Nederland is een land van uitstellers’ (FD)
- China positief over gesprekken met EU over importheffing op elektrische auto’s (Nu.nl)