1. Luchtvaartwaakhond opent nieuw onderzoek naar Boeing
Het blijft rommelen bij Boeing. De Amerikaanse luchtvaartinspectie FAA opent een nieuw onderzoek naar de vliegtuigfabrikant. Dit nadat een medewerker meldde dat vereiste kwaliteitscontroles op vliegtuigen niet worden uitgevoerd, maar wel afgevinkt. Het gaat om de 787 Dreamliner, schrijft NOS.
Het onderzoek volgt op problemen met andere toestellen, waaronder de 737 Max. In januari moest een toestel van dit type een noodlanding maken, toen na het opstijgen een stuk van de romp werd weggeblazen. Ook de langverwachte eerste ruimtevlucht van Boeing werd dinsdag afgeblazen vanwege een technisch mankement.
Lees ook: Boeing-top stapt op: deze 5 inzichten hadden de huidige crisis kunnen voorkomen
2. AI-startup Wayve haalt miljard op bij Nvidia en Microsoft
Nvidia en Microsoft doen mee aan een financieringsronde van ruim een miljard dollar voor het Britse Wayve Technologies. Deze startup ontwikkelt software voor zelfrijdende auto’s. De zelflerende technologie moet rijregels en -gedrag zelf gaan oppikken, in plaats van dat deze vooraf worden geprogrammeerd.
De ronde werd geleid door Softbank en is een van de grootste ooit voor een Europees AI-bedrijf, meldt Sifted. Welk bedrag Nvidia en Microsoft inlegden, is niet bekend.
3. ‘Vastgoedfonds van Blackstone is kaartenhuis’
Investeringsbedrijf Blackstone zou beleggers ‘misleiden’ met vastgoedfonds Breit. Dat schrijft Business Insider op basis van gesprekken met ingewijden. De investeringsmaatschappij worstelt al langer met Breit. Sinds een jaar of twee vragen investeerders hun geld massaal terug. Opgeteld gaat het om een bedrag van ruim 15 miljard dollar, op een portefeuille van 114 miljard dollar.
Blackstone kon niet (direct) aan elk verzoek voldoen. Een bepaling die uitstel mogelijk moest maken, alarmeerde de markt alleen maar verder. De afgelopen maanden leek de lucht te klaren. Terugkoopverzoeken van februari konden volledig worden gehonoreerd en met de belofte van herstel krabbelt ook het aandeel van Blackstone op.
Bronnen vrezen echter dat Breit alsnog een kaartenhuis zal blijken. Zo zouden rendementen die het fonds zegt te hebben behaald vrijwel volledig op basis van eigen en ‘enorm opgeblazen’ schattingen zijn. Ook konden beleggers pas worden terugbetaald nadat geld was opgehaald bij nieuwe investeerders.
4. DeWarmte zoekt groeigeld voor 3.000 warmtepompen
Warmtepompspecialist DeWarmte start een crowdfundingcampagne via Invesdor. Het bedrijf, dat in 2023 in de race was voor Startup van het Jaar, wil 3 miljoen euro ophalen en daarmee de afzet flink opschroeven. Oprichters Sander Wapperom en Auke de Vries installeerden al duizend warmtesystemen bij klanten, de meeste bij particulieren, en hopen dit jaar door te groeien naar 3.000 exemplaren.
Geïnteresseerden kunnen vanaf 250 euro inleggen en worden in ruil daarvoor aandeelhouder in het bedrijf. Al voor de start van de campagne lapte De Vijf Invest de eerste 750.000 euro. Deze investeerder gaat het bedrijf ook helpen bij het betreden van nieuwe zakelijke markten, zoals die van de woningcorporaties.
Lees ook: DeWarmte haalt energie uit je afvalwater: ‘Mensen smeekten of we langs konden komen’
5. ‘Nederland raakt achterop op waterstofmarkt’
Nederland dreigt zijn positie op de waterstofmarkt kwijt te raken, waarschuwen experts in het FD. De reden: groene waterstof is hier twee keer zo duur als in andere Europese landen. De kans is groot dat producenten en afnemers van groene waterstof om die reden zullen uitwijken naar het buitenland.
Het probleem zijn de hoge stroomprijzen. Windparken op zee moeten de groene stroom voor waterstofproductie leveren, maar de aansluiting daarvan kost veel geld. Ook zijn netwerkaansluitingen in Nederland voor waterstofproducenten duurder en de belastingvoordelen lager.
6. En dan dit: Van Lienden kan tóch eigen advocaat betalen
Sywert van Lienden krijgt 100.000 euro terug om een advocaat te betalen. Dat meldt de NOS. De Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) had beslag op het geld laten leggen, maar dat is opgeheven in een kort geding. Zijn belang om juridische bijstand te krijgen weegt zwaarder dan het verhaalsrecht van SHA, oordeelde de rechter.
Het Openbaar Ministerie gaf vorig jaar een ton vrij voor rechtshulp. Doordat Van Lienden op dat moment geen advocaat had, bleef het geld op zijn rekening staan en eiste het nieuwe bestuur van de SHA het bedrag direct op. De in ongenade gevallen mondkapjeshandelaar zegt ondertussen van 15 euro per week te leven.
Daarop besloot advocaat Jaap-Willem Roozemond hem kosteloos bij te staan. Van Lienden kreeg ook hulp van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, die bemiddelde bij de beslaglegging.
Wat we ook lazen:
- Kan multimiljonair Gerard Sanderink echt failliet gaan? (AD)
- Energiehub biedt ondernemers uitweg uit overvol stroomnet (RTL)
- Plus betaalt 1,86 miljoen euro Fairtrade-premie: ‘Volg ons voorbeeld’ (Distrifood)
- Na een dipje verkoopt Zalando weer meer kleding en schoenen (Nu.nl)
- TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop (BNR)
- Kantoren voorzien van energielabel A gaat 1,5 miljard euro kosten: ‘Onhaalbaar’ (Business Insider)