1. Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af
Ceo Hein Schumacher van Unilever heeft de duurzaamheidsdoelen van de multinational bijgesteld. Het tempo van verduurzamen gaat omlaag. Zo wordt de belofte om het verbruik van nieuw plastic volgend jaar te halveren teruggeschroefd naar een vermindering van 30 procent in 2026. Ook de ambitie om alle verpakkingen van herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar plastic te maken, wordt jaren verschoven – naar 2030 voor harde plastics en 2035 voor flexibele plastic verpakkingen.
Verder maakt Unilever minder vaart met het betalen van een leefbaar loon voor medewerkers van leveranciers. Ook op het gebied van natuurbescherming heeft het concern zijn doelstellingen afgezwakt.
Het afschalen van de duurzame ambities doet volgens Schumacher niets af aan het feit dat plastic, klimaat, natuur en bestaanszekerheid van boeren belangrijke thema’s blijven voor de multinational. ‘Ik ga niet roepen dat we de wereld redden’, zegt Schumacher nu in een interview met persbureau Bloomberg. ‘Maar ik wil ervoor zorgen dat alles wat we doen, echt beter is.’
2. AutoBinck volledig eigenaar van SnappCar, oprichter Victor van Tol keert terug als ceo
AutoBinck Group is sinds 1 april volledig eigenaar van SnappCar geworden. Daarnaast keert SnappCar-oprichter Victor van Tol terug als ceo. Erik Rutten, die bijna vier jaar lang de hoogste baas was bij SnappCar, is vertrokken.
‘Het toeval wilde dat ik beschikbaar was en bezig met wat mijn volgende stap zou worden’, zegt Van Tol tegen MT/Sprout. ‘Ik was op zoek naar een ceo-rol bij een scaleup, met de ambitie om te groeien én de wereld te verbeteren. Nou, daar voldoet SnappCar helemaal aan.’
Het Utrechtse familiebedrijf AutoBinck is sinds de start van SnappCar in 2011 aandeelhouder en had al een belang van bijna 50 procent. Het bedrijf is groot geworden met het importeren van auto’s, inmiddels richt AutoBinck zich breder op mobiliteit en energie. Het concern heeft een omzet van ongeveer 1 miljard euro en is met meer dan 1.700 medewerkers actief in 31 landen.
3. Ook bestuurder BDO stapt op vanwege examenfraude
Ook bij accountants- en advieskantoor BDO rolt er een kop vanwege de examenfraude. Een bestuurslid van de accountantstak heeft niet ingegrepen bij het delen van antwoorden op een online toets. De betrokkene heeft de functie neergelegd, laat BDO weten. Op dit moment kijken zes grote accountantskantoren intern of er in de jaren 2017–2022 is gesjoemeld bij verplichte toetsen. Eerder bleek dat bij KPMG en Deloitte medewerkers op grote schaal antwoorden aan elkaar doorspeelden.
4. Aquabattery scoort 6 miljoen voor zoutwaterbatterij
Jiajun Cen en Emil Goosen hebben 6 miljoen opgehaald voor Aquabattery, de startup die een flowbatterij ontwikkelt die met water en zout stroom opslaat. De investeringsronde in de energiestartup uit Alphen aan den Rijn werd geleid door de Europese investeerder EIT InnoEnergy, met deelname van overheidsinvesteerders InnovationQuarter en Invest-NL, Init Power en een groep business angels. Het bedrijf kan met het verse kapitaal de komende tijd nieuwe mensen aannemen, de technologie doorontwikkelen en de eerste productie starten. In 2026 wil Aquabattery in Europa de markt op.
5. Getir vertrekt naar verluidt uit Nederland
Het einde van de flitsbezorging in Nederland lijkt nabij. De Turkse boodschappenbezorger Getir kondigt deze week zijn vertrek aan uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt Sky News op basis van ingewijden. De flitsbezorger is nu nog actief in Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Vorig jaar nam Getir al afscheid van Italië, Spanje en Portugal en schrapte het wereldwijd 2.500 banen.
6. En dan dit: Deken van advocaten schiet Sywert van Lienden te hulp
Sywert van Lienden hoeft het toch niet zonder juridische bijstand te stellen, zo lijkt het. De omstreden mondkapjeshandelaar klaagde onlangs in het FD dat hij niet in aanmerking komt voor betaalde rechtshulp, omdat er beslag is gelegd op zijn tegoeden door onder meer de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Advocaat Jaap-Willem Roozemond besloot Van Lienden daarop vorige week kosteloos bij te staan. Ook schakelde hij de hulp in van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten om te bemiddelen bij de beslaglegging.
Dat lijkt effect te hebben. De deken heeft bemiddeld in de zaak, schrijft het FD. SHA heeft geld beschikbaar gesteld, waarmee Van Lienden een kort geding kan aanspannen over het beslag. Dat vindt waarschijnlijk dinsdag plaats. De civiele zaak over de omstreden mondkapjesdeal gaat vandaag van start. Zowel de staat als SHA eisen 29,3 miljoen euro terug van Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel.
Wat we ook lazen:
- Niet alleen ASML, ook de gamesector heeft een ‘operatie Beethoven’ nodig. (BNR)
- Bernard Arnault stoomt zijn kinderen klaar om hem op te volgen als ceo van luxeconcern LVMH. Maar wie wordt het? (Economist)
- Het kabinet wil de fiscale vrijstelling bij bedrijfsopvolging fors beperken. (FD)
- De beloning voor miners bij het delven van nieuwe bitcoins is gehalveerd. De koers doet voorlopig niks. (CNBC)
- Defecte Cybertrucks, 14.000 ontslagen en massale prijsverlagingen. Is Tesla over zijn top? (De Tijd)
- UBS neemt het mes uit de la: 50 tot 60 procent van het Credit Suisse-personeel zou het veld moeten ruimen. (SonntagsZeitung)