1. Huawei niet welkom bij aanleg 5G in Nederland
Het Chinese telecombedrijf Huawei mag voorlopig niet betrokken worden bij de aanleg van het mobiele netwerk 5G. VVD, CDA, GroenLinks en D66 zeggen dat naar aanleiding van berichten dat er bij chipmachinefabrikant ASML gevoelige bedrijfsinformatie is gestolen door Chinese oud-medewerkers. ASML spreekt tegen dat de Chinese overheid daarbij betrokken was, maar er is wel gespioneerd. De Tweede Kamer wil dat Huawei buiten de deur gehouden wordt tot de risico’s duidelijk zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet onderzoek naar Huawei. De komende jaren is economische veiligheid een prioriteit, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
2. Bol.com wil af van blauw/witte doos
Bol.com heeft het voornemen om vanaf volgend jaar ‘waar mogelijk’ af te stappen van bezorgmateriaal met het eigen logo en kenmerkende blauw/witte kleuren. De Nederlandse webwinkelgigant komt in plaats van de kartonnen doos met onder andere een verzendzak van volledig gerecycled plastic. Met de veranderingen wil het bedrijf de CO2-uitstoot verlagen. “Het verzenden van minstens 3,5 miljoen artikelen per jaar zonder bol.com-doos is een belangrijke stap richting klimaatneutraal winkelen bij bol.com in 2025″, aldus logistiek directeur Olaf van den Brink.
3. Vermeende machtspositie Apple onder loep door ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen of Apple misbruik maakt van zijn macht via de App Store. Een vooronderzoek van de ACM wijst erop dat bedrijven zoals Apple en Google de eigen apps bevoordelen. Het nieuwe onderzoek richt zich vooral op Apple omdat naar dat bedrijf de grootste verdenking uitgaat. Als blijkt dat Apple misbruik van zijn machtspositie maakte, volgt een boete. De Europese Commissie onderzoekt of de muziekdienst Spotify gedwongen wordt door Apple de abonnementsprijs te verhogen. Het ACM-onderzoek ligt in het verlengde van het Europese onderzoek.
4. Shell toch in gesprek met Kamer over belastingaangifte
Shell wil toch met de Tweede Kamer in gesprek over de belastingaangifte van het bedrijf, blijkt uit een brief van Shell Nederland-president Marjan van Loon. Het olie- en gasbedrijf liet eerder deze week doorschemeren niet te willen komen opdagen voor een hoorzitting van 18 april in de Tweede Kamer over belastingaangiften van Nederlandse multinationals. In de brief stelt Van Loon wel dat het concern niet in het openbaar wil ingaan op de belastingaangifte van Shell, maar wel achter gesloten deuren met de Kamerleden wil spreken. Aanleiding voor de hoorzitting in de Tweede Kamer is berichtgeving van Trouw, dat in november schreef dat Shell al jarenlang geen winstbelasting in Nederland heeft betaald.
5. ASML spreekt Chinezen vrij van schuld
ASML-topman Peter Wennink spreekt met klem tegen dat China achter de diefstal van gevoelige bedrijfsinformatie zit. Gisteren meldde Het Financieele Dagblad dat voormalige medewerkers uit China op grote schaal bedrijfsgeheimen hebben gestolen bij de Veldhovense chipmachinebouwer. De krant schreef dat er een relatie was tussen die ex-werknemers en de Chinese overheid, maar ASML zegt dat Peking niet betrokken is. Hoe ASML dat zo zeker weet, is niet bekendgemaakt. ASML heeft in China een belangrijke afzetmarkt. Er werd vorig jaar voor 1,7 miljard euro aan de Chinezen verkocht en er zit nog groei in, denkt Wennink.
6. Must-read: Bezos roept nu om verhoging minimumloon
Topman Jeff Bezos van Amazon kreeg in het verleden nogal wat kritiek over zich heen over loonbetaling. Vorig jaar verhoogde Amazon uiteindelijk het minimumloon voor zijn werknemers naar vijftien dollar per uur. Maar nu roept de rijkste man ter wereld in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders zelfs de concurrentie op om dat ook te doen ‘of beter: maak er zestien dollar van en werp de handschoen weer terug naar ons. Het is een competitie waar iedereen van profiteert’.
7. Koffieautomaat: Iris Zonneveldt is Ondernemer van het Jaar
Chief executive officer Iris Zonneveldt van HR-platform Treams is uitgeroepen tot Jong Management Ondernemer van het Jaar 2019. De 31-jarige Zonneveldt werd door de jury – bestaande uit onder andere Elske Doets (zakenvrouw van het jaar 2017) en Jeroen Prop (House of Performance) – geroemd om haar visie. ‘Het verhaal van Iris was heel congruent’, luidt het juryrapport. ‘Haar antwoorden op onze vragen waren echt sterk. Een ondernemer die ook ‘nee’ durft te zeggen en een duidelijke droom najaagt.’ Zonneveldt is één van de weinig jonge, vrouwelijke ondernemers in HR-techwereld.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.