1. Videoboodschap oud-topman Renault-Nissan Ghosn: het is een complot
Carlos Ghosn is in Japan voor de tweede keer in hechtenis genomen. De oud-topman van zowel Nissan en Renault wordt verdacht van belastingontduiking en het verkwisten van miljoenen euro’s van bedrijfsgeld voor privé-doeleinden. Zo zou hij onder meer huizen in Libanon en zijn bruiloft door Renault en Nissan hebben laten betalen. Daar is allemaal niets van waar, stelt Ghosn nu in een van tevoren opgenomen videoboodschap die woensdag werd verspreid. Hij is geen ‘dictator’, heeft altijd het beste voorgehad met Nissan en alle beschuldigingen maken deel uit van een complot tegen hem. Klik op de foto hierboven om de video te bekijken.
2. HEMA gooit het roer om
De HEMA voert een paar drastische strategiewijzigingen door. HEMA, dat afgelopen jaar door investeerder Marcel Boekhoorn is gekocht, gaat onder andere zijn producten ook in andere winkels verkopen. Daarnaast worden ook de bakkerijen verkocht en wordt er fors geïnvesteerd in de winkels in Nederland en België, de thuismarkten van het van oorsprong Nederlandse concern. Ook gaat HEMA kijken of het ook in het buitenland, waar het in tegenstelling tot in de Benelux nog wel groeit, met franchisers kan gaan werken om zo sneller te groeien.
3. EU geeft May nog tot 31 oktober voor Brexit
De EU is bereid Groot-Brittannië zes maanden extra te geven om onderling tot overeenstemming te komen rond de Brexit. De EU-leiders hebben dat woensdag afgesproken in een poging een no-deal Brexit aanstaande vrijdag te voorkomen. Naar verluidt waren de Europese leiders in twee kampen verdeeld, waarbij de ene groep onder Angela Merkel pleitte voor uitstel tot 31 december dit jaar, waar een andere groep onder leiding van de Franse president Macron niet verder wilde gaan dan uitstel tot 30 juni. De Franse leider wilde zo de druk op de ketel houden om te voorkomen dat de Britten weer zes maanden zouden bakkeleien en er aan het eind van het jaar weer niets is veranderd. De andere partij hoopte dat de Britten met bijna 9 maanden genoeg tijd zouden hebben om een politieke oplossing te vinden. Een diplomaat noemde in de Wall Street Journal de datum van 31 oktober dan ook een ‘noodzakelijk compromis om Europa bijeen te houden. Maar het is te kort en te lang om een van onze doelstellingen te bereiken.’
4. Lely Industries Familiebedrijf van het Jaar
Lely Industries uit Maassluis, onder meer bekend van de melkrobots, is verkozen tot ‘Familiebedrijf van het jaar 2019’. De onderscheiding is woensdagmiddag in Den Haag door Hans Wiegel uitgereikt aan bestuursvoorzitter Alexander van der Lely. Het bedrijf werd opgericht door zijn opa, die op zijn sterfdag 10.000 patenten (!) op zijn naam had.
Lely won omdat het volgens de jury “gelooft in een aangename, winstgevende en duurzame toekomst voor melkveehouders. Lely maakt het leven van boeren makkelijker én draagt bij aan een duurzame wereld en is daarmee een toonbeeld voor Nederlands ondernemerschap.” Ook de wijze waarop deze ASML voor de agrarische sector de lokale jeugd interesseert voor techniek en bijdraagt aan MVO door scholing en voorlichting, werd door de jury geprezen. Lely werd in de slotronde verkozen boven de andere twee finalisten: Otolift Trapliften en Koppert Biological Systems.
5. ‘Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van ASML’
Medewerkers van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van chipmachinebouwer ASML hebben bedrijfsgeheimen doorgespeeld aan de Chinese overheid. Dat stelt het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek. De diefstal, van onder meer broncodes, vond plaats in de vestiging in het Amerikaanse San Jose. De schade zou honderden miljoenen euro’s bedragen.
6. Must-read: Klimaatverandering raakt Europa hard
Smeltende gletsjers, maar vooral ook extreme temperaturen en heel weinig neerslag. Satellietbeelden laten zien dat het ons continent zwaar te lijden heeft onder droogte, schrijft persbureau Bloomberg. De economische gevolgen voor met name de boeren, zijn groot en dreigen de komende decennia nog veel groter te worden als de ijskappen van de Alpen verder slinken.
7. Koffieautomaat: Vliegtuigmaatschappijen vliegen met opzet om
De vliegtuigen zijn niet trager geworden en toch duren de meeste vliegreizen veel langer dan veertig jaar geleden, schrijft de BBC. Vloog je in de jaren zestig in vijf uur van New York naar Los Angeles, tegenwoordig duurt die vlucht langer dan zes uur. De oorzaak: de luchtvaartmaatschappijen hebben de vluchten met opzet langer gemaakt. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze veel ‘vertraging’ oplopen en lijken ze juist heel punctueel.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.