Je kon de krant niet openslaan of er stond wel een artikel in over de krapte op de arbeidsmarkt. Afgelopen week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek nog met cijfers: het wordt nog steeds moeilijker voor bedrijven om kundig personeel te vinden. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werklozen afnam. Ook het aantal banen is verder gestegen in het eerste kwartaal. De werkloosheid is daarmee lager dan het laagste punt voor de economische crisis in 2008.
En toch is dit niet hetgeen wat volgens het nieuwe rapport HR-trends 2019-2020 de prioriteit moet hebben voor de afdeling Human Resources. Uit het onderzoeksrapport van Berenschot, Afas en Performa blijkt dat het vinden van personeel in 2019 nog belangrijk zal zijn, maar daarna zal vooral de spreekwoordelijke achterdeur dicht gehouden moeten worden. Het is voor het eerst in vijf jaar volgens het onderzoek dat dit volgens HR-professionals aandachtspunt nummer 1 is.
Standvastig
Het rapport verklaart de mogelijke verandering in aandacht doordat HR-medewerkers inmiddels niet meer verrast worden door de krapte op de arbeidsmarkt. Voor 2020 wordt er bovendien minder krapte verwacht, waardoor HR-medewerkers zich weer op andere zaken kunnen richten.
Daarbij komt vooral het behoud van goed personeel ter sprake. Immers: wie het juiste personeel niet weet te boeien en te binden, is ze ook weer snel kwijt. Waar een oudere generatie zich nog zonder mokken hun hele werkende leven aan een baas bond, is de nieuwe generatie werkenden allang niet meer zo standvastig.
Scholing
Een van de maatregelen die Hans van der Spek van Berenschot noemt om personeel te binden, is scholing. Ook aanvullende arbeidsvoorwaarden of medewerkerstevredenheidsonderzoeken staan volgens het trendrapport bij bedrijven voor de komende twee jaar op de agenda. Ondanks deze groter wordende focus heeft 22 procent van de bijna 2000 ondervraagden respondenten nog géén aanvullende initiatieven genomen om mensen te binden aan de organisatie.
Van der Spek benadrukt dat het werven van personeel niet geheel verdwijnt. ‘In sectoren als onderwijs, maar ook ICT en de bouw blijft het waarschijnlijk lastig om mensen te vinden.’ Tegelijkertijd kunnen zaken als scholing, wat medewerkers motiveert en voorbereid op een toekomst vol automatisering, juist bijdragen aan het vinden van het juiste personeel.