Pas drie jaar geleden opgericht en nu al miljarden dollars waard. Wat kunnen we opsteken van het succesverhaal dat Groupon heet?
Het verhaal over deze start-up (want dat is het feitelijk nog steeds) is opmerkelijk. De groeicijfers zijn ronduit duizelingwekkend. Het afgelopen jaar nam de omzet in 22-voud toe tot ruim 713 miljoen dollar. De eerste drie maanden van 2011 ging de groei onverminderd hard door met een omzet van 644 miljoen dollar. Een beursgang wordt nu voorbereid. Hoog tijd om de beslissende groeifactoren van de kortingsbonnensite eens in kaart te brengen.
1. Maak uw business sociaal
Sinds Twitter en Facebook een dagelijks ding zijn geworden van honderden miljoenen mensen, worstelen veel bedrijven met hun strategie rondom social media. Ze doen eigenlijk maar wat. Groupon laat zien hoe het moet: maak van social het centrum van uw business-model. Dankzij share this en retweet worden kopers namelijk automatisch verkopers. Het olievlekprincipe, simpel, maar geniaal.
2. Houd het simpel
Iets dat Google ons eigenlijk al eerder liet zien. ’s Werelds bekendste zoeksite dankt haar populariteit mede aan de simpele interface. Groupon heeft ook al zo’n hekel aan ingewikkeld gedoe. Weg met al die widgets, knoppen en andere toeters en bellen. Inschrijven duurt net zo lang als een kop koffie zetten. Per e-mail ontvangen gebruikers vervolgens de aanbiedingen die ze in één klik naar Twitter en Facebook kunnen doorplaatsen. Wel eens van less is more gehoord? Vast wel.
3. Snel groeien
HET GROUPON-CONCEPT
Voor die paar mensen die het nog niet weten (of nog niet helemaal snappen). Groupon werkt als volgt. U abonneert zich bij de site. Groupon weet dan waar u woont en schotelt u aanbiedingen voor van winkels in de regio. De kortingen zijn fors, minimaal 50 procent is de eis. Truc is dat het aanbod slechts beperkt geldig is. Meestal een paar uur. Daarnaast wordt de aanbieding slechts geldig als voldoende mensen meedoen.
Grote kans dus dat u vrienden via Facebook en Twitter aanspoort om zich ook in te schrijven. Voldoende mensen? Dan printen gebruikers een kortingsbon uit waarmee ze de dienst of het product kunnen aanschaffen. Het business-model is simpel: Groupon krijgt de helft van het bedrag op de kortingsbon.
Het makkelijk te kopieren business-model dat Groupon hanteert wordt beschouwd als achilleshiel van het bedrijf. Een probleem waar meer tech-company's tegenaan lopen overigens. Door van meet af aan plankgas te geven poogt Groupon om de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Zo kocht het bedrijf Citydeal, Qpod en Darberry waarmee ze onmiddellijk in tientallen steden full speed in company waren. Die snelheid is nodig om succesvol te kunnen opereren in het online zakenleven.
4. Van oubollig naar cool
Internet biedt bedrijven de kans om oubollige producten en diensten weer cool te maken. Groupon bleek de prins die de in slaap gesuste kortingsbonnenmarkt in een klap weer tot leven wekte. De voornaamste les? Business hoeft helemaal niet zo ingewikkeld allemaal. Hoe simpeler, hoe beter eigenlijk. Zelfs de grootste techhelden bij Google, Microsoft en Apple zullen zich deze dagen regelmatig achter hun oren krabben: waarom hebben wij dit niet bedacht?
Lees verder op Techbusiness:
- Dit zijn de uitdagers van Groupon
- Miljardendeals Facebook en Groupon
- Groupon wijst Google af
- Groupon snelst groeiende bedrijf ooit