Nieuw personeel aannemen? De overheid betaalt met u mee. Een overzicht van loonsubsidies en belastingvoordelen.
Grote kans dat uw orderportefeuille weer langzaam maar zeker aan het toenemen is. Daarmee groeit ook de vraag naar personeel. Vandaag daarom in de Grote Zomerschoonmaak meer duidelijkheid in het oerwoud van loonsubsidies en belastingvoordelen. Ken de regeltjes en mogelijkheden en druk daarmee de kosten voor het in dienst nemen van nieuwe mensen. In samenwerking met Dick Korbijn, als subsidieadviseur verbonden aan Raad & Daad, zet MT de meest interessante loonsubsidies voor u op een rij.
Loondispensatie
Mensen die door ziekte of een handicap al op jonge leeftijd moeilijk of niet in staat zijn om te werken komen in aanmerking voor een uitkering voor jonggehandicapten. In de volksmond beter bekend als de Wajong-uitkering. Voor hen geldt een speciale regeling. Wanneer zij als gevolg van hun ziekte of handicap minder productief zijn dan andere collega’s, dan betaalt het UWV tijdelijk een deel van de salarisstrook. Het is aan het UWV WERKbedrijf om na te gaan of u hiervoor in aanmerking komt. Op basis van het oordeel dat de arbeidsdeskundige maakt, wordt vastgesteld hoeveel loon u zelf moet betalen. Deze loondispensatie kan van een half tot vijf jaar duren. Verlengen is mogelijk. Toch zult u de medewerker uiteindelijk volgens de reguliere normen gaan uitbetalen. Deze loondispensatie geldt overigens ook voor werkende jongeren tot 18 jaar.
Direct aanvragen: loondispensatie Wajong
Loonkostensubsidie
Het UWV heeft het over ‘zeer moeilijk plaatsbare werkzoekenden’. Denk aan dezelfde groep als hierboven beschreven. Maar ook ex-gedetineerden, laagopgeleiden en voormalige drugsverslaafden vallen hieronder. Voor hen kennen we in Nederland de zogeheten ‘aanvraag loonkostensubsidie’. Om daarvoor in aanmerking te komen, stelt de staat u uiteraard wel een aantal voorwaarden. Zo moet de persoon in kwestie momenteel een uitkering ontvangen, is hij de 50 nog niet gepasseerd en heeft hij niet eerder bij u gewerkt. Bovendien bent u verplicht om hem een contract aan te bieden voor één jaar en heeft u de intentie uitgesproken om de overeenkomst met minimaal nog een half jaar te verlengen.
Interesse? Vraag deze loonkostensubsidie dan wel aan binnen drie maanden nadat de werknemer bij u aan de slag is gegaan. Anders kunt u fluiten naar de centen. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan vult de staat de salarisstrook aan. Maximaal een jaar tot 50 procent van het wettelijk minimumloon.
Direct aanvragen: aanvraag loonkostensubsidie
Aanpassingen werkplek
Vaak gehoord: voor een werknemer met een ziekte of handicap moet ik extra kosten maken om de werkplek aan te passen. Geen nood, ook daarmee helpt de overheid u een handje. Het gaat hierbij om de zogeheten niet meeneembare voorzieningen als een speciale bureaustoel of een andere pc. U dient de werknemer in kwestie dan wel een contract voor minimaal zes maanden te hebben aangeboden.
Direct aanvragen: subsidie voorziening werkgever
Premiekorting
Op zoek naar een ervaren kracht? Wie een wat oudere werknemer in dienst neemt, komt in aanmerking voor interessante premiekortingen. Voor de groep 50 tot 62 jaar kan uw voordeel oplopen tot 6500 euro per jaar. Maximaal drie dienstjaren kunt u van dit voordeeltje genieten. Wie in aanmerking wil komen voor deze korting, heeft een doelgroepverklaring van het UWV nodig. Dit geldt als bewijs dat uw nieuwe medewerker op de dag voor de indiensttreding een uitkering genoot. Het is overigens de medewerker zelf die deze doelgroepverklaring dient aan te vragen. Voor het in dienst hebben van werknemers van 62 plus heeft de belastingdienst voor u ook een financieel voordeeltje in petto. Bij een dienstverband van tenminste 36 uur per week heeft u recht op een premiekorting die kan oplopen tot 2750 euro per jaar. Bij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 is het met deze financiële meevaller overigens gedaan.
Premiekortingen zijn er overigens ook voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Meer informatie daarover leest u op de website van de Belastingdienst.
Meer informatie: premiekorting werknemers
Scholingsbonus
Neem een pas ontslagen werknemer aan en laat moedertje staat meebetalen aan zijn omscholing. Het kabinet stelde onlangs 12 miljoen euro extra beschikbaar voor deze zogeheten scholingsbonus. Voor u geldt dat snel handelen is vereist. Deze werknemer mag namelijk maximaal drie maanden hebben thuisgezeten. De bonusgrens bedraagt 50 procent van de totale kosten voor omscholing en heeft een limiet van 2500 euro. In sectoren waar een O&O-fonds of sectorfonds actief is, maakt u kans om nog een extra financieel steuntje in de rug te krijgen.
Het zijn niet alleen nieuwe werknemers die de sleutel vormen naar de subsidiepot, zelfs het ontslaan van medewerkers kan u nog wat opleveren. Help hem of haar snel aan een nieuwe job of een start als zelfstandig ondernemer en ontvang daarvoor een beloning van 2500 euro per werknemer. Ook hiervoor geldt weer: de helft van deze herplaatsingskosten zijn voor u rekening. Maar toch, best een leuke bonus, toch? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit jaar een budget van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om deze groep kant gezette werknemers tijdig aan een andere baan te helpen.
Direct aanvragen: scholingsbonus
Inburgeren
Voor het in dienst nemen van allochtonen die de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn, heeft de overheid voor u dit jaar een cadeautje in petto: een flinke schep geld. Sinds begin van dit jaar kunt u namelijk een beroep doen op 'de stimuleringsregeling inburgering op de werkvloer'. Den Haag heeft daarvoor een budget van 7 miljoen euro vastgesteld. De subsidie bedraagt 1000 euro per werknemer en voor u als aanvrager geldt een limiet van 25.000 euro in totaal. Als tegenprestatie verlangt de overheid van u het organiseren van activiteiten die de inburgering en taalvaardigheid van een werknemer een versnelling hoger zetten. Wacht overigens niet te lang meer, u heeft tot maximaal 31 oktober de tijd.
Meer informatie: inburgeren
Proefplaatsing
Stel, u staat op het punt om iemand aan te nemen met een ziekte of handicap. Toch zijn er twijfels. Kan hij het werk wel aan straks? Speciaal voor situaties als deze is er de mogelijkheid voor proefplaatsing. Het UWV betaalt in dat geval de uitkering door, zodat u geen loonkosten kwijt bent. Wel verplicht is het afsluiten van een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. De proefplaatsing geldt voor een periode van drie maanden. Daarin krijgt u de tijd om te zien of het matcht. Bij succes volgt een vast dienstverband, uiteraard met de gebruikelijke loonkosten. Om daar zeker van te zijn verlangt de overheid van u de handtekening onder een schriftelijke intentieverklaring.
Direct aanvragen: proefplaatsing
Lees meer:
- Alle artikelen uit de serie: de grote zomerschoonmaak
-
Overzicht van de beste tips uit de verschillende artikelen
Lees ook het boek 'Personeelsmanagement'.
>> Meld u aan voor de nieuwsbrief van MT en ontvang een gratis hotelbon