1. Solyx Energy slaat zonne-energie op in warm water
Startup Solyx Energy heeft een oplossing voor onbenutte zonne-energie: een kastje dat ervoor zorgt dat water alleen op zonne-energie wordt verwarmd. Emma Snaak, ex-Tesla, zit samen met haar vader Hans achter het idee.
Het kastje van Solyx Energy heet de Solar iBoost en kost 595 euro. Je hangt het aan je elektrische boiler en het staat in contact met een klein bijbehorend component in de meterkast. Deze meet hoeveel elektriciteit er terug het net op zou gaan.
De meting wordt naar de accu gestuurd en exact deze hoeveelheid elektriciteit wordt naar de boiler gestuurd. Hierdoor kunnen huishoudens overtollige energie die wordt opgewekt op zonnige dagen opslaan voor later gebruik.
‘Onze oplossing is de goedkoopste vorm van energieopslag’, zei Snaak eerder tegen MT/Sprout. ‘Als je water verwarmt, heb je daar energie voor nodig. Dat is gunstig op het moment dat je energie overhebt. Je verplaatst dus het moment van verwarmen en niet het moment van gebruiken.’
2. Gevelzonnepanelen van Solarix: duurzaam kan ook mooi zijn
Solarix maakt kleurrijke zonnepanelen voor aan de gevel. Niet alleen duurzaam zijn, maar ook nog eens mooi. ‘Niemand wordt gelukkig van alleen maar zwarte panelen op een gebouw’, aldus Marloes van Heteren, die samen met Reinier Bosch oprichter is van het bedrijf uit Weesp.
De kosten van gekleurde zonnepanelen zijn ongeveer twee keer zo hoog als voor de reguliere ‘zwarte’ varianten. Ook laten ze zo’n 20 tot 25 procent minder zonlicht door. Over het algemeen geldt: hoe feller de kleur, hoe minder zonne-energie. Dat betekent dat je uiteindelijk een aantal jaar langer nodig hebt om de kosten terug te verdienen.
Toch denkt Van Heteren dat dit geen probleem is. ‘Als we met een zonnepaneel een ander gevelmateriaal vervangen, zoals natuur- of bakstenengevel, levert dat altijd meer energie op. Bij nieuwbouw vervang je een ander gevelmateriaal, zodat je die kosten en CO2-uitstoot bespaart.’
3. SunRidge is een zonneboiler voor op de nok van je dak
Henk de Beijer (71) ontwikkelde de SunRidge, een zonneboiler op de nok van het huis die geschikt is voor 70 procent van de woningen in Nederland. ‘Ik doe niks aan reclame, maar mijn mailbox loopt over’, aldus de uitvinder.
Het systeem wordt letterlijk op de nok van je dak geïnstalleerd. Het bestaat uit modules van 1,80 meter lang: blauwe buizen die elk 35 liter water bevatten. ‘Voor een gewone doorzonwoning in Nederland passen er drie op de nok. Dat is 105 liter water, meer dan genoeg voor een normaal gezin.’
De zon warmt een speciale vloeistof in de collectorbuis op tot kookpunt. De damp hiervan slaat neer op de binnenboiler. Dit proces gaat net zo lang door tot het water in de binnenboiler, dat binnenkomt op 10 graden Celsius, dezelfde temperatuur bereikt als de collectorbuis.
Wanneer de zon weg is, koelt de collectorbuis weer af, maar de warmte in de binnenboiler blijft behouden. Tenzij je het aftapt als warm water natuurlijk. ‘Op een mooie dag kan dit water 80 graden worden, op een mindere dag 25 graden. Maar dan win je nog altijd 15 graden die je verwarming niet extra hoeft op te warmen’, aldus De Beijer.
Dit hele proces speelt zich dus af in één buis op de nok van je dak, er komen geen aparte opslagvaten op zolder of op het dak aan te pas zoals bij andere zonneboilers. Dat maakt de SunRidge niet alleen uniek in de wereld, ook qua ruimtegebruik en esthetiek is het een meevaller.
4. Supersola: een zonnepaneel met stekker voor 699 euro
Julius Smith verkoopt met zijn bedrijf Supersola een zonnepaneel met stekker, onder meer bij bouwmarkten. Het aansluiten van de Supersola kan zonder monteur. Je klapt het zonnepaneel uit, vult de vier ballasttanks met water en stopt de stekker in het geaarde stopcontact. Je kunt tot drie Supersola’s aansluiten op dezelfde stroomgroep. En verhuis je naar je nieuwe (huur)huis? Dan verhuis je de panelen gewoon met je mee.
De Supersola is bedoeld voor op een plat dak of schuurtje. Of je zet ‘m in de tuin. De afmetingen zijn best fors, met een lengte van 173 cm en een breedte van 108 cm. Tillen doe je niet in je eentje. Leeg weegt de Supersola ruim 42 kilo, gevuld met water bijna 95 kilo.
Een zonnepaneel met stekker van Supersola heeft een maximaal vermogen van 310 wattpiek. Daarmee kun je volgens het bedrijf met de hoeveelheid zon in Nederland zo’n 264 kWh per jaar opwekken, ongeveer evenveel als een wasmachine en een stofzuiger gemiddeld per jaar verbruiken.
Volgens Smith snoep je met elke Supersola 10 procent van je elektriciteitsrekening af.
5. Waterstofpanelen: de volgende revolutie in de energietransitie?
Wetenschappers van de Katholieke Universiteit in Leuven ontwierpen zonnepanelen die zonne-energie en lucht direct omzetten in waterstof. Het onderzoeksproject is inmiddels omgezet naar een spin-offbedrijf genaamd Solhyd. Eind vorig jaar haalde de startup 6 miljoen euro aan financiering op.
Bij een klassiek zonnepaneel moet zonne-energie eerst omgezet worden in elektriciteit voordat er waterstof geproduceerd kan worden. Met die tussenstap gaat 40 procent van de energie verloren. Bij waterstof-zonnepanelen is het rendement vergelijkbaar met dat van klassieke zonnepanelen: zo’n 20 procent van de opgevangen zonne-energie wordt omgezet in waterstof.
Een waterstofpaneel kan gemiddeld 250 liter waterstofgas per dag produceren. Dat kan opgeslagen worden in een opslagtank van vier kubieke meter onder hoge druk in je achtertuin.
Dat betekent dat een gezin met twintig zonnepanelen op het dak een heel jaar zelfopgewekte energie kan gebruiken om het huis te verwarmen en van stroom te voorzien. Op zonnige zomerdagen kan je dan dus je waterstof maken voor de winter en de rest van het jaar.