Niet de ceo. Niet de chief commercial officer. En ook niet de persoon met de financiële kennis. De grootverdieners bij startups zijn de chief product officers. Die kregen in 2024 een gemiddelde beloning van 116.000 euro.
Dit blijkt uit onderzoek van investeringsmaatschappij Creandum onder 688 founders, voornamelijk uit Europa.
Het jaarlijkse onderzoek naar vergoedingen van startup-oprichters laat zien dat salarissen over de hele linie zijn gestegen. De grootste stijging is te zien bij bootstrappende ondernemers, die hun bedrijf zonder extern kapitaal opbouwen. Hun mediane salaris verdubbelde het afgelopen jaar.
Creandum maakt bewust onderscheid tussen het gemiddelde en mediane salaris. De mediaan is de middelste waarde in een dataset. Die geeft volgens de onderzoekers een betere weergave van de doorsnee beloning, omdat uitschieters aan de bovenkant het gemiddelde salaris omhoog trekken.
Dat de beloningen stijgen, is verklaarbaar. Investeringen in Europese startups kelderden in 2023. Veel jonge bedrijven moesten alle zeilen bijzetten om te overleven en voor oprichters zat een salarisverhoging er vaak niet in. Nu de markt weer aantrekt en startups financieel gezonder zijn, komt er ook weer ruimte voor betere beloning.
Verschuiving aan de top
Een opvallende verschuiving is zichtbaar in welke functies het meest verdienen. Waar vorig jaar de chief revenue officer het hoogste salaris ontving, zijn dat nu de chief product officers.
Deze verschuiving weerspiegelt de hernieuwde focus op productontwikkeling, met name door de opkomst van kunstmatige intelligentie, signaleert Creandum. Nu AI de markt domineert, zijn het juist de oprichters met technische expertise die de hoogste salarissen binnenhalen.
Bonussen maken comeback
Ook bonussen zijn terug van weggeweest, vooral bij Series B-bedrijven, startups die al meerdere investeringsrondes hebben doorlopen. Logisch, want deze bedrijven hebben zich al bewezen: ze groeien hard en werken met grote klanten. De bonus wordt dan een natuurlijk onderdeel van het salaris.
Bij Series B-startups bestaat gemiddeld 24 procent van de totale beloning van founders uit bonussen.
Benelux in de middenmoot
Founders uit Nederland, België en Luxemburg verdienen meer dan het Europees gemiddelde, maar minder dan hun collega’s in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Duitstalige landen (DACH). Het gemiddelde salaris in de Benelux steeg wel met 90 procent ten opzichte van vorig jaar.
Belangrijke kanttekening hierbij is dat slechts 19 respondenten uit de Benelux meededen aan het onderzoek van Creandum. Onvoldoende om echt betrouwbare uitspraken te doen over de beloningen in Nederland, België en Luxemburg – al zeggen de resultaten wel iets.
De Europese verhoudingen zijn verschoven. Het Verenigd Koninkrijk was altijd koploper in startup-salarissen, maar is nu voorbijgestreefd door Frankrijk en de Duitstalige landen. Opmerkelijk, vindt Creandum, want Britse startups halen nog steeds een derde van alle Europese investeringen binnen.
Minder aandelen naarmate startup groeit
Wie een startup opricht, moet rekening houden met verwatering van het aandelenbelang. Bij elke investeringsronde neemt het percentage aandelen in eigen bezit af. De grootste daling vindt plaats tussen Series A en B-rondes, waar het belang gemiddeld met 35 procent afneemt.
Het aantal medeoprichters is de belangrijkste factor in hoeveel aandelen je overhoudt. Wie in zijn eentje een startup begint, houdt bij een Series B-ronde gemiddeld nog 30 procent van de aandelen. Met vijf oprichters komt dat neer op minder dan 7 procent per persoon.
Klimaattechnologie en gezondheidszorg in opmars
Een andere opvallende trend is de opkomst van climate tech en health tech. Oprichters in deze sectoren verdienen bij latere investeringsrondes meer dan hun collega’s in fintech, traditioneel de sector met de hoogste salarissen.
De hoge salarissen in climate tech komen niet uit de lucht vallen: deze sector wist in de eerste helft van 2024 het meeste geld aan te trekken. In totaal ging het om bijna 21 miljard euro aan investeringen en leningen.
Genderverschillen nemen af
Tot slot is er positief nieuws op het gebied van gelijke beloning. De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke oprichters is significant kleiner geworden. Bij bootstrappende bedrijven verdienen vrouwen zelfs 3 procent meer dan mannen. Alleen in de pre-seed fase blijft een aanzienlijk verschil bestaan van 23 procent in het voordeel van mannelijke oprichters.
Het kleinere verschil in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke oprichters is een positieve ontwikkeling. Maar de ongelijkheid in de startup-wereld blijft groot, signaleert Creandum. Van alle founders die de afgelopen twee jaar deelnamen aan het onderzoek was slechts één op de zes vrouw.
Lees ook: Investeer meer in vrouwelijke ondernemers: het levert meer rendement op