Op zondagavond 23:59 hebben we de stembus gesloten, de jury is het eens over welke ondernemers zij aan de tand wil voelen. Daarmee is duidelijk welke startups op donderdag 3 februari online gaan pitchen voor de titel MT/Sprout-Startup van het Jaar.
Bekijk hier de longlist met startups!
Allereerst de uitslag van de publieksronde, waarmee bezoekers van MT/Sprout konden bepalen welke startup met een ‘wildcard’ wordt afgevaardigd naar de pitchfinale van de MT/Sprout-Startup van het Jaar. Na twee weken verwoed stemmen – in totaal zijn er meer dan 2.700 stemmen uitgebracht, heeft zich een duidelijke top drie gevormd. Maar daarbinnen stak één startup er met kop en schouders bovenuit.
Publieksfavoriet: Salarise
Yep: Salarise, de startup die is opgericht door onder anderen Kalo Bagijn en wordt gerund door Paul Spronk en Claire Dussenbroek, mogen we uitroepen tot publieksfavoriet. Geen foute keuze: ook bij de jury scoorde de startup hoog.
Sprong en Dussenbroek willen de financiële gezondheid van werknemers verbeteren door hun schulden te herfinancieren via een platform, waarop particulieren als investeerders optreden. Het slimme van hun model: door samen te werken met werkgevers beschikt Salarise over de data die helpen bij het verstrekken van persoonlijke leningen tegen naar eigen zeggen de laagste rente in de markt.
Startups die de jury nieuwsgierig maken
Het publiek heeft een zware stem in de Startup van het Jaar, maar de award is natuurlijk geen populariteitspoll. Daarom hebben we ook dit jaar een stevige jury laten meekijken. Die jury bestaat uit Valentine van der Lande (Oot), Laura Rooseboom (StartGreen Capital, Borski Fund), Felix Hermsen (Neurolytics, Startup van het Jaar 2021), Reinder Lubbers (No Such Ventures) en wordt voorgezeten door MT/Sprouts Philip Bueters.
Welke startups verdienen het ook om eens stevig doorgezaagd te worden over hun businessmodel, de kwaliteit van het team en de ambities? De jury was het bijna roerend met elkaar eens dat de volgende drie teams mogen komen opdraven om die (lelijke) beker te bemachtigen:
Workwize
Sebastiaan Scholten, Dirk Kranendijk, Victor Dik en Michiel Meyer zijn met Workwize een inkoopplatform gestart voor thuiswerkers. Hybride werken wordt de norm en om bedrijven te helpen hun medewerkers te voorzien van alles wat ze nodig hebben om ook thuis te kunnen werken, hebben ze een inkoopsysteem ontwikkeld. Medewerkers van aangesloten bedrijven kunnen er eenvoudig hun spullen bestellen, bedrijven bepalen uit welke producten medewerkers kunnen kiezen en wijzen hen een budget toe. Half januari haalde Workwize 1,5 miljoen op bij klinkende namen.
Anyways
Met Anyways leveren Wesley de Kruijff en Ilse Vonk een flexibel abonnement op een auto dat alles net even anders doet dan de private lease-labels. De klant kiest een autotype en krijgt een nieuwe of tweedehands auto voor de deur, afkomstig uit de vloot van de dealers waarmee Anyways samenwerkt. De auto kan op ieder moment worden ingeleverd of geruild tegen een ander type. Anyways positioneert zich zo als alternatief tussen de traditionele manieren van een auto hebben in: kopen, huren en leasen.
Orderli
Met Orderli maken Dorus van den Oord, Maurits Franken en Sven van der Zee het QR-bestellen via je smartphone in de horeca makkelijk – zonder dat je een app hoeft te installeren. Orderli is voor de gasten eenvoudiger dan met de hand omhoog wachten op de bediening en je hoeft geen app te downloaden of account aan te maken. In plaats daarvan biedt Orderli een overzichtelijk menu en soepel bestelproces, en legt het gasten zelfs nog uit hoe dat scannen van een QR-code werkt.
Online pitches (dankjewel, omikron!)
Voor het tweede jaar op rij moeten de pitches en de awarduitreiking online plaatsvinden, in verband met jeweetwel. Daarom blijft het Startup van het Jaar-feest ook dit keer virtueel. In de middag vinden de pitches plaats, rond borreltijd hopen we de beker richting de winnaar te kunnen zwaaien.
Bekijk hier de longlist met starups!