SafeSize: 14 miljoen voor virtuele schoenenpasser
SafeSize, de startup uit Almere die een scanner heeft ontwikkeld waarmee klanten ‘virtueel’ schoenen kunnen passen (online en in winkels), heeft 14 miljoen euro opgehaald in een series B-ronde om vooral in de VS internationaal door te groeien.
Het geld komt van Phaistos Investment Fund en bestaande investeerders Convent Capital en 3TS Capital Partners. Die staken vier jaar geleden ook al eens 10 miljoen in SafeSize. Ceo en medeoprichter Angelos Stavrakis (foto boven) wil ‘de manier veranderen waarop schoenen worden gemaakt, gekocht en afgedankt.’
Sirius Medical: 12 miljoen voor borstkankermagneetje
Sirius Medical is de Eindhovense startup achter de Pintuition, een magnetisch ‘zaadje’ dat tot een halfjaar voor een borstkankeroperatie op de plaats van de tumor wordt geplaatst. Zo vindt de chirurg de juiste plek tijdens een borstsparende operatie. Inmiddels zijn 5.000 operaties ermee uitgevoerd en werd het tijd om met extra kapitaal de commerciële uitrol te versnellen.
In een nieuwe financieringsronde investeren Holland Capital en Britse investeerder Norgine samen met bestaande investeerders BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij), Curie Capital, Team Holmium en het management in totaal 12 miljoen euro in Sirius. Het verse geld is ook bestemd voor de verdere ontwikkeling van de Pintuition.
Vitestro: 12 miljoen voor bloedprikrobot
Het Utrechtse Vitestro ontwikkelt een volautomatische bloedprikrobot en haalde 12 miljoen euro op in een series A-ronde bij onder het Californische Sonder Capital, informals en bestaande aandeelhouders. Met dat geld hopen oprichters Toon Overbeeke en Brian Joseph (die we nog kennen van Zarafa) hun apparaat na klinische tests en certificering eind 2024 in Europa op de markt te brengen.
Met de prikrobot denkt Vitestro vooral te kunnen helpen met het oplossen van de personeelstekorten in de zorg. De machine combineert AI en een ultrasone 3D-scan om de plek te vinden waar de naald het lichaam in moet. Op die manier zijn inmiddels 1.000 patiënten geprikt.
Chargetrip: 10 miljoen voor ‘TomTom’ voor EV’s
Chargetrip, MT/Sprout Challenger in 2021, haalde in maart een series A-ronde van 10 miljoen euro op bij HSBC Asset Management en Riverstone. Bestaande investeerders Blue Bear Capital, Vindeggen en Axel Springer Porsche gooiden ook financiële peut in de tank.
Chargetrip ontwikkelt een routeplanner voor elektrische auto’s die al door 15 procent van de particuliere en professionele EV-rijders in Europa wordt gebruikt. De startup van Gideon van Dijk en Pieter Waller gaat het groeigeld onder meer gebruiken voor het opschalen in de VS. Daar is de EV-markt zich net aan het ontwikkelen, vergeleken bij de Europese markten die Chargetrip inmiddels als ‘mature’ beschouwt.
Lees ook: Zo strikte Chargetrip Porsche als klant
QuantWare: 6 miljoen om next-gen Intel te worden
QuantWare heeft in maart 6 miljoen euro opgehaald om de ‘Intel van quantum computing’ te worden. De Delftse startup van Matthijs Rijlaarsdam en Alessandro Bruno wil nieuwe en grotere versies ontwikkelen van zijn 64-qubit Tenor-processor. Het claimt een manier te hebben bedacht om duizenden qubits aan elkaar te koppelen tot een superkrachtige quantumcomputer.
Het verse kapitaal komt onder meer van Forward.One, alumni-fonds Graduate Entrepreneur en QDNL Participations. Dat laatste ging in maart van start als quantumfonds en wordt geleid door de bekende vc en informal investeerder Ton van ‘t Noordende.
AG5: 6 miljoen voor hr-excelvervanger
Hr-softwaremaker AG5 heeft in maart 6 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De ronde werd geleid door bestaande investeerder Peak, terwijl de Amerikaanse geldschieters Headline en Acadian Ventures ook aan boord kwamen. AG5 heeft een SaaS-product waarmee grote maakbedrijven de vaardigheden van hun medewerkers kunnen bijhouden. Nu gebeurt dat vaak in Excel. Klanten zijn onder meer Tata Steel en KLM.
Het groeigeld gaat onder meer naar het aannemen van Duits personeel: AG5 heeft kantoren in Amsterdam en Berlijn waar nu nog in totaal 31 werknemers zitten. Na de Duitse markt moet Frankrijk worden veroverd. De komende twee jaar willen oprichters Rick en Mathieu van Echtelt en Wouter Gazendam in elk geval verdubbelen in menskracht.
EV Biotech: 4,5 miljoen voor fermentatie
EV Biotech zet in op fermentatie, maar dan wel als geavanceerde oplossing om vervuilende productiemethoden te vervangen door een combinatie van nuttige bacteriën en computerkracht. De Groningse startup haalde in maart een seedronde van 4,5 miljoen hiervoor op bij Future Food Fund, die de ronde leidde waarbij ook investeerders NOM, Carduso Capital, Rug Ventures, Triade Investment, Voyagers.io Climate Tech Fund en Blue Horizon instapten. Ook een trits informals zet in op de snelle fermentatie van EV Biotech.
Met het geld kan de startup zijn methode verbeteren en micro-organismen ontwikkelen voor nieuwe toepassingen als bioplastics, eiwitten, voedselingrediënten en smaak- en geurstoffen.
OneThird: 2,75 miljoen voor antivoedselverspiller
Foodtechbedrijf OneThird heeft 2,75 miljoen euro opgehaald om zijn technologie op te schalen in Europa en Noord-Amerika. OneThird maakt een handscanner waarmee je kunt zien hoelang groente en fruit houdbaar blijft. Gebruikers zijn land- en tuinbouwbedrijven, de tussenhandel en retailers.
De ronde landde in maart en wordt geleid door de Nederlandse investeerder Pymwymic. Bestaande geldschieters Halma Ventures, SHIFT Invest en Oost NL doen wederom een duit in het zakje in de vers-scanner uit Enschede. In totaal heeft de startup van Marco Snikkers sinds de start in 2019 5,5 miljoen euro opgehaald.
Tex.tracer: 1,5 miljoen voor duurzame modeketen
ROM InWest, HearstLab, Joanna Invests en enkele angels steken 1,5 miljoen euro in tex.tracer. Het SaaS-platform van Jolanda Kooi en Bart Westerman ontwikkelt een systeem waarmee mode- en textielmerken het toeleveringsketen in kaart kunnen brengen. Met geverifieerde gegevens zouden modebedrijven gemakkelijker hun duurzaamheidsdoelen kunnen bereiken. Inmiddels werken zo’n 50 merken met de startup.
Agurotech: 1,5 miljoen voor kassensoftware
Joëlle van den Brand en Lilia Planjyan hebben met hun startup Agurotech 1,5 miljoen euro losgepeuterd bij Navus Ventures en regio-investeerder ROM InWest. Het in 2020 opgerichte bedrijf biedt hard- en softwareoplossingen aan agrariërs om middelen, zoals water, gerichter in te zetten.
De software biedt inzicht in onder meer weersomstandigheden en de bodemsituatie. Met de inzet van Agurotech moeten de opbrengsten van het land hoger zijn. Met het investeringskapitaal wil de startup uitbreiden naar nieuwe landen.
Coolset (f.k.a. Greencast): 1,5 miljoen voor CO2-analyse
Konstantinos Kouzelis heeft 1,5 miljoen euro opgehaald voor Coolset, de startup waarmee hij sinds 2021 inzicht geeft in de CO2-uitstoot van bedrijven. Coolset heette voorheen Greencast.io. Het verzamelt en analyseert de groene data door een koppeling te maken met de boekhoudsoftware van de door te lichten bedrijven.
Coolset heeft inmiddels bijna 100 bedrijven als klant, meldt Kouzelis in een persbericht. Het geld komt van Shamrock Ventures, Horizon, The Sharing Group en angels. Kouzelis wil zijn team van zeven mensen verdubbelen en gaat ook de grens over.
Lees ook: Amsterdamse tech-startup geeft bedrijven inzage in hun CO2-emissies
Lees meer over startups en financiering:
- 8 kenmerken van een pitchdeck waarmee je applaus oogst bij investeerders
- Dit zijn de beste adviezen van investeerders voor startup-ondernemers op zoek naar geld
- 7 tips om financiering bij ‘rotbanken’ los te krijgen