Weaviate: 50 miljoen dollar voor AI-zoekmachine
AI-zoekmachinebedrijf Weaviate haalde in een Series B-ronde op de valreep van april 50 miljoen dollar op in een ronde geleid door Index Ventures, die samen met Battery Ventures als nieuwe investeerder instapte. Medeoprichter en ceo van het opensourcesoftwarebedrijf is Bob van Luijt. Met het geld wil zijn startup uitbreiden van dertig naar zestig tot honderd man.
Het geld werd, mede dankzij de AI-hype rond ChatGPT, in een vloek en een zucht opgehaald, vertelde Van Luijt tegen MT/Sprout: ‘Ik had 100 vc’s in mijn mailbox, maar ben niet voor de hoogste waardering gegaan. In plaats daarvan heb ik er drie uitgekozen waar ik graag mee wil werken, omdat ze echt kennis hebben van ons domein. De eerste twee waren Index en Battery.’
Lees meer: Nederlandse AI-zoekmachine Weaviate is onmisbaar: ‘Ik zag dit ook al snel als de toekomst’
E-magy: 20,5 miljoen voor superbatterij
Caspar Peeters regelde in een nieuwe ronde 20,5 miljoen euro voor E-magy, de startup die met nanotechnologie lithium-ionbatterijen ‘opvoert’ tot een 40 procent hogere energiedichtheid en veel sneller laat opladen. Dit keer stappen Hydro, Invest-NL en Rubio in.
Bestaande aandeelhouders SHIFT Invest en PDENH lappen ook bij, tot een totaal van 15 miljoen. Binnenkort komt daar nog een subsidie bij van 5,5 miljoen van Nxtgen Hightech. Peeters kan nu opschalen van een proeffabriek naar een productielijn met een hogere capaciteit. E-magy vervangt grafiet in de anode voor silicium, een materiaal dat ook in zonnepanelen wordt gebruikt. Het is nog maar weinig partijen gelukt daar een werkende batterij mee te produceren. In Leiden werkt LeydenJar ook aan een siliciumbatterij.
Lees ook: De hele wereld wacht op de superbatterij van challenger LeydenJar
HeatTransformers: 12 miljoen voor warmtepompen
HeatTransformers haalde 15 miljoen euro op om Europa te veroveren met zijn platform dat consumenten aan een warmtepomp helpt. De startup van Stijn Otten en Gijs van Vrede begon zelf als installateur, maar presenteert zich nu als onestopshop voor de aanschaf, installatie en onderhoud van het alternatief voor de cv-ketel.
De miljoenen uit de Series A-ronde komen van de Europese tak van het Amerikaanse Energy Impact Partners. Bestaande investeerders Fair Capital Partners en Energiiq lapten ook weer bij.
Lees ook: Quatt wil voor 2030 miljoen warmtepompen installeren
Dexter Energy Services: 10,5 miljoen voor energieplatform
Dexter Energy Services, een startup gespecialiseerd in het voorspellen van de stroomproductie voor producenten van duurzame energie, haalde 10,5 miljoen euro op. Het Series B-rondje werd geleid door ETF Partners en Atelia. Bestaande investeerders Newion, PDENH en Rockstart deden wederom een duit in het zakje.
Het bedrijf claimt dat de omzet uit het monitoren van windmolens en zonnepanelen aan de hand van onder meer weerdata afgelopen twee jaar is vertienvoudigd. Met het opgehaalde kapitaal moet de dienstverlening geoptimaliseerd worden en het team worden verdubbeld naar tachtig man om uit te breiden naar zes Europese landen.
Seenons: 10 miljoen voor afvalregisseur
Recycleplatform Seenons haalde 10 miljoen euro op bij Invest-NL, Swiss Post en bestaande investeerders CapitalT, Tablomonto en Shamrock Ventures. Met die nieuwe injectie willen Joost Kamermans en Martin Kayser opschalen met wat ze nu al Europa’s grootste circulaire platform noemen.
Seenons positioneert zichzelf als ‘afvalregisseur’ in de circulaire transitie: het koppelt bedrijven die een nieuwe bestemming willen geven aan hun afval aan circulaire verwerkers. Het heeft vier jaar na de start meer dan 75 werknemers.
Lees ook: Deze 5 startups maken de afvalberg een kopje kleiner
New Origin: 6 miljoen voor fotonische chips
Toekomstige fabrikant van fotonische chips New Origin tankte 6 miljoen euro bij PhotonDelta, het ecosysteem van organisaties voor fotonische chiptechnologie. De investering is nodig om de eerste fotonische chipsfabriek van Nederland van de grond te krijgen. Die produceert straks zogeheten siliciumnitridechips.
Fotonica is nogal een chiprevolutie: het gebruikt licht in plaats van elektriciteit om informatie over te brengen. Dat maakt de chips kleiner, sneller en zuiniger. De fotonicachips worden al toegepast in datacommunicatie, medische apparatuur en de luchtvaart. New Origin is voortgekomen uit het MESA+ NanoLab van de Universiteit Twente.
Pera (f.k.a. SeedLink): 5 miljoen voor assessments met taaltechnologie
Rina Joosten-Rabou haalde 5 miljoen euro op met Pera, de scaleup waarmee ze onder de naam SeedLink sollicitatiegesprekken met AI objectiever wil maken en al in 2019 MT/Sprout Challenger werd. Geldschieters zijn de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM en bestaande aandeelhouders als ECG Ventures. Het bedrijf van Joosten-Rabou gebruikt het kapitaal voor de ontwikkeling van het platform Pera Skope.
Met behulp van kunstmatige intelligentie en taal- en gedragsdatasets kan Pera naar objectieve eigenschappen van sollicitanten kijken. Kandidaten beantwoorden een set vragen en Pera Skope vergelijkt hun taalgebruik met gegevens uit een database van succesvolle mensen in dezelfde rol.
Lees ook: Rina Joosten-Rabou: ‘De juiste investeerder vinden is als daten’
Senseglove: 3,25 miljoen voor vr-handschoen
SenseGlove, de Delftse startup die een handschoen ontwikkelt voor vr-trainingen, haalde 3,25 miljoen euro op in een ronde die werd geleid door Lumaux. Het was de eerste investering voor het Eindhovense fonds van de broers Lars, Tom en Sven Krieckaert, zonen uit het Brabantse familiebedrijf Lumipol.
SenseGloves ‘voelende’ handschoenen worden al gebruikt in een flink aantal branches, waaronder de industrie, gezondheidszorg en onderwijs. Volgens de maker zorgen ze dankzij hun haptische feedback voor een natuurlijke interactie in vr en train je zo je spiergeheugen aan de hand van het formaat, de stijfheid en impact van virtuele objecten.
Lees ook: Sense Glove traint Volkswagen-monteurs in vr
Oncolize: 1,6 miljoen voor gel-prik tegen tumoren
De Leidse startup OncoLize haalde 1,6 miljoen op om zijn behandeling van alvleesklier- en longkanker met injecteerbare medicijnen verder door te ontwikkelen. Geldschieters zijn Libertatis Ergo Holding en Tailored Solutions (van TomTom-medeoprichter Pieter Geelen), aangevuld door drie informals.
De prik-met-gel van OncoLize doseert middelen tegen kanker veiliger en beter, aldus de startup die wordt geleid door ceo Mike de Leeuw, zowel voor chemotherapie als immunotherapie. Direct na injectie stolt het dragende spul binnen enkele seconden tot een zachte gel. Die slijt ter plekke langzaam weg, waarbij de medicijnlading tot twee weken veilig wordt afgegeven binnen de tumor. De gel-tech is gepatenteerd in 2017, maar tot nu toe alleen op dieren getest.
Bringly: 1,5 miljoen voor last mile delivery
Bezorgplatform Bringly haalde 1,5 miljoen euro op. De startup van Rajiv Laigsingh verwelkomde Eyos Capital en het Poolse SpeedUp Energy Innovation als nieuwe aandeelhouders. Ook bestaande investeerders Shamrock Ventures en Ponooc deden weer een duit in het zakje.
Laigsingh gaat het kapitaal gebruiken voor internationale groei en ontwikkeling van zijn platform. Hij bezorgt niet zelf, maar met de software van Bringly kunnen bedrijven de meest duurzame verzendmethode van elk moment samenstellen. Onder meer Mediamarkt, Dille & Kamille en Dyson behoren tot de klantenkring, die de last mile naar de klant vanuit hun winkels en distributiecentra regelen.
Lees ook: Deze 5 duurzame koeriers maken van iedere retailer een flitsbezorger
Lees meer over startups en financiering:
- 8 kenmerken van een pitchdeck waarmee je applaus oogst bij investeerders
- Dit zijn de beste adviezen van investeerders voor startup-ondernemers op zoek naar geld
- 7 tips om financiering bij ‘rotbanken’ los te krijgen