1. Gulpener wint prijs familiebedrijf
Gulpener Bierbrouwerij heeft de Familie Fundament Award gewonnen, in de categorie bedrijven met 50 en meer medewerkers. Winnaar in de categorie tien tot vijftig medewerkers is reinigingsmiddelenproducent Spectro, net als Gulpener afkomstig uit het zuiden van Nederland. Beide bedrijven onderscheiden zich onder andere door de professionele manier waarop ze de opvolging hebben geregeld, hun maatschappelijke betrokkenheid en hun uitstekende financiële positie. De jury onder voorzitterschap van Tjero Zomer, commissaris bij beddenfabrikant Auping, lette vooral op het familiekarakter van de deelnemende bedrijven, hun mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en de manier waarop ze goed bestuur gewaarborgd hebben.
2. Nederland is bijna beste handelsland
Nederland is na Duitsland het best functionerende handelsland ter wereld. Dat concludeert de Wereldbank in een donderdag gepresenteerd rapport over logistiek. De Wereldbank houdt sinds 2007 elke 2 jaar de zogeheten Logistics Performance Index bij, die meet hoe efficiënt handelsstromen in een land verlopen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar vrachtvervoer, opslag, douaneformaliteiten en betalingssytemen. Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de ontwikkelingsbank van essentieel belang voor economische groei. Nederland houdt op de ranglijst België nipt achter zich. De top 5 bestaat verder uit Groot-Brittannië en Singapore. Onderaan de lijst van 160 landen staan Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Somalië.
3. ‘Airbnb 10 miljard dollar waard na nieuwe investeringsronde’
Airbnb haalt tussen de 400 en 500 miljoen dollar op van investeerders. Het bedrijf wordt gewaardeerd op zeker 10 miljard dollar (7,3 miljard euro). Dat melden bronnen die bekend zijn met de investeringsronde tegenover de Wall Street Journal. Op Airbnb kunnen particulieren hun huis voor korte tijd verhuren. In Amsterdam was gebruik van de site enige tijd verboden omdat particulieren zo zonder toestemming hotels zouden runnen. Inmiddels is het gebruik van Airbnb weer toegestaan, als gebruikers zich aan de regels van de gemeente houden. Er moet toeristenbelasting worden betaald en een huis mag maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd.
4. Moederbedrijf Zoover groeit 26 procent
Het moederbedrijf van WeerOnline, Tjingo en Zoover, de Duitse uitgeverij Tomorrow Focus, boekt ondanks een ongunstige Nederlandse markt een goede omzet- en winstgroei, zegt Emerce. Zojuist maakte Tomorrow Focus de cijfers over het vierde kwartaal bekend, waaruit de positieve cijfers blijken. De uitgeverij verdient geld met twee typen activiteiten: het bemiddelen bij online transacties en het exploiteren van reclameruimte. Het segment Transactions, waar onder meer Zoover onder valt, groeide met 34 procent tot een jaaromzet van 146 miljoen euro. De reclame-inkomsten namen toe met 8,9 procent tot 27,3 miljoen euro. Over heel 2013 komt het verkooptotaal uit op 149,1 miljoen.
5. Bitcoins pinnen? Dat kan.
Wie bitcoins, de digitale munteenheid, niet via internet wil kopen, kan sinds vandaag in Den Haag terecht. De eerste bitcoinpinautomaat van Nederland treedt in werking. De automaat maakt deel uit van het project Bitcoin Boulevard in Den Haag. Sinds vandaag accepteren tien horecabedrijven op de Haagse Avenue Culinaire de digitale munt bitcoin. Het project werd om 17:57 uur, het begin van de lente, geopend door de Haagse nachtburgemeester. Wie nog geen bitcoin heeft, kan deze via deze automaat omwisselen. Geïnteresseerden kunnen eurobiljetten in de automaat invoeren, die vervolgens het equivalent van het bedrag in bitcoin op een ‘digitale portemonnee’ bijschrijft.
6. El Hierro eerste zelfvoorzienende eiland ter wereld
Het Canarische eiland El Hierro mag zich vanaf 1 juni het eerste volledig zelfvoorzienende eiland ter wereld noemen. Het eiland maakt dan alleen nog gebruik van hernieuwbare energie. Het kleinste eiland van de Canarische archipel, een autonome regio van Spanje, bekostigde het project met een subsidie van € 35 miljoen van de Spaanse regering en een bijdrage van de Europese Unie. Nog eens € 30 miljoen is gefinancierd door de overkoepelende regering van de Canarische eilanden, het lokale bestuur van El Hierro en de energiemaatschappij Endesa. Het plan onder de naam Central Hidroeólica Gorona del Viento is onderdeel van de Spaanse economische steun aan het eiland. De transitie naar windenergie betekent dat de 9000 eilandbewoners per jaar zo’n 18.000 ton CO2 minder uitstoten.
7. En dan nog dit: Snappcar dendert door
Mijlpaaltje voor de groene crowdfundsite Oneplanetcrowd. De missie van autodeelsite en Challenger van het Jaar Snappcar om kapitaal op te halen voor expansie, is de meest succesvolle tot nu toe voor de site. Ruim drie ton werd al opgehaald bij Snappcar-fans. De partijen willen door tot minstens 500.000 euro. SnappCar werd gelanceerd op 3 oktober 2011. Als een van de voorlopers van de nieuwe deeleconomie maakte het bedrijf een vliegende start in Nederland. Iets meer dan twee jaar later delen meer dan 35.000 mensen in 700 plaatsen in Nederland zo’n 6.000 auto’s met elkaar. Daarmee is SnappCar nu het grootste deelplatform en marktleider in Nederland. Nu willen de oprichters Europa in.
Tot zover de Sprout update van 21 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.