Dit waren in 2017 de meest actieve investeerders, gemeten naar het aantal investeringen (zowel nieuwe deals als nieuwe rondes in bestaande investeringen) dat zij hebben gedaan:
1. Inkef Capital – 6 deals
Bloomom-oprichters Koen Thijssen, Bart Troost en Patrick Hurenkamp
Inkef Capital is de venture capital-investeringstak van pensioenfonds ABP. Inkef heeft het afgelopen jaar maar liefst 6 investeringen gedaan in Nederlandse startups. De deal met Bloomon sprong misschien wel het meest in het oog vanwege de totale omvang: 21 miljoen euro. Dit was wel samen met een aantal andere investeerders, wat Inkef vaker doet.
Zoals ook bij bij EclecticIQ (met KPN Ventures en KEEN Venture Partners) en Blendle (met een aantal uitgeverijen). Vaak investeert Inkef in (software)startups die producten of diensten aan consumenten verkopen, van bloemen tot krantenartikelen.
2. BioGeneration Ventures- 5 deals
BioGeneration Ventures (BGV) deed in 2017 vijf investeringen in Nederlandse startups. BGV is gespecialiseerd in jonge bedrijven die onder andere medicijnen en medische technologie ontwikkelen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa.
Een van de investeringen van BGV het afgelopen jaar was in Mellon Medical uit Nijmegen (6 miljoen euro). Dat bedrijf werkt aan een medisch apparaat waarmee chirurgen met één hand bloedvaten kunnen hechten.
3. henQ
Ook henQ investeerde het afgelopen jaar vijf keer. Deze investeerder richt zich op b2b-softwarebedrijven en investeert bedragen van 2 tot 5 miljoen euro. Belangrijke investeringscriteria zijn dat het businessmodel schaalbaar is, dat er al betalende klanten zijn en dat er een internationale ambitie is.
Een van henQ’s investeringen in 2017 was in SendCloud, een ‘online shipping platform’ en een van de meest snelgroeiende bedrijven in Europa.
4. Innovation Industries
Solynta-ceo Hein (what’s in a name) Kruyt
Innovation Industries heeft afgelopen jaar een nieuw fonds opgezet en is dus meteen met vijf deels voortvarend van start gegaan. Het fonds is opgezet samen met de vier technische universiteiten, dus Innovation Industries zoekt dan ook met name hightech startups en spin-offs.
Een interessante deal is de ronde van 16 miljoen euro in Wageningen Universiteit spin-off Solynta (samen met Fortissimo Capital), die een techniek hebben ontwikkeld om aardappelen beter te kweken.
Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.
5. Mainport Innovation Fund II
Mainport Innovation Fund (MIF) deed in 2017 eveneens vijf deals. Dit fonds is opgezet door verschillende organisaties die belang hebben bij veilige en naadloze reizen en transporten waaronder KLM, Schiphol, Port of Amsterdam en de NS.
MIF investeert in de eerste ronde meestal tussen de 200.000 euro en 1 miljoen euro, en is niet vies van een co-investering met een andere venture capitalist, zoals met Newion Investments (in startup van het jaar-finalist Synple) of Innovation Industries (in Undagrid).
Lees ook dit interview met Mainport-partner Thijs Gitmans
6. Value Creation Capital
Value Creation Capital trok het afgelopen vier keer de portemonnee. Dat kapitaal kwam uit drie verschillende fondsen. Value Creation Capital is namelijk in Nederland een van de weinige private investeerders die meerdere thematische fondsen parallel runt.
De investeerder heeft een Security-of-Things-fonds dat zich richt op cyber security startups, een TechNano-fonds gericht op hightech startups en een open fonds voor softwarebedrijven.
7. Volta Ventures
BitSensor-oprichters Ruben van Vreeland en Alex Dings
Volta Ventures is een Belgisch-Nederlands fonds. Deze richt zich op softwarebedrijven in de vroege fase, waarbij de technologie onderscheidend vermogen moet bieden. Volta Ventures deed het afgelopen jaar drie participaties waarvan een in Sprout 25 onder de 25-winnaar BitSensor(400.000 euro), een jong bedrijf dat binnen 50 milliseconden kan detecteren of je bedrijf gehackt wordt.
Voor op schema
De meeste venture capital fondsen mikken op een portfolio van totaal ongeveer 10 á 15 bedrijven. De meeste investeerders hebben een jaar of vijf jaar de tijd om die investeringen te doen. Dat betekent dat zij gemiddeld per jaar 2 tot 3 investeringen moeten doen om hun portfolio te vullen.
De investeerders in bovenstaande lijst hebben tenminste 3 deals gedaan en lopen dus eigenlijk voor op schema. Het hoeft dus niet te betekenen – integendeel waarschijnlijk – dat dezelfde investeerders ook volgende jaar weer het actiefst zijn.
Investeerders die niet in deze lijst staan, en dan met name degene die nul of één investering hebben gedaan, lopen eigenlijk een beetje achter op schema. Misschien zijn zij nu juist extra ‘eager’ om te investeren in jouw startup. Geen slecht idee dus om bij te houden welke investeerders nog een stapje extra moeten zetten!
Thomas Mensink is startup-analist bij Golden Egg Check
Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.