Stichting LOEY is een jaarlijks prijzenfestijn waarmee initiatiefnemers Endeit Capital en Peak Capital online-ondernemers in het zonnetje zetten. Vanwege het 10 jarig bestaan van de stichting, “en het stimuleren van meer diversiteit in de Nederlandse internetindustrie”, besloot de organisatie dit jaar alleen talentvolle vrouwelijke ondernemers te nomineren voor de Talent Award. Dat is de erkenning voor het grootste ondernemerstalent, die bij bewezen succes later in aanmerking komt voor de ‘echte’ LOEY-award (die vorig jaar werd gewonnen door Adriaan Mol).
Oftewel, een “ambitieuze online ondernemer die groei en innovatie bewerkstelligt en hiermee anderen in de Nederlandse online industrie inspireert”. De Talent Award ging vorig jaar naar Paul Eggink (Temper). Een jury met Pieter Zwart (Coolblue), Corinne Vigreux (TomTom, Codam), Bernhard van Oranje (Levi9) Joost Romeijn (Sundio Group) en Adriaan Mol (Mollie) maakt op 10 september de nieuwe winnaar bekend.
Het zou eigenlijk niet nodig zijn om vrouwelijke ondernemers apart uit te lichten. Maar hoe leuk is het om in een nog altijd door mannen gedomineerde startup-wereld te laten zien dat er veel steengoede vrouwelijke evenknieën zijn. Dit zijn volgens LOEY de 9 meest talentvolle online-ondernemers van 2019:
1. Wendy Bogers | (Ligo)
Wendy Bogers is de oprichter van Ligo, een online platform voor juridische diensten en contract lifecycle management. Startende bedrijven hebben via Ligo eenvoudige toegang tot juridische diensten. Daarnaast kunnen grote organisaties eenvoudig hun contracten automatisch genereren, onderhandelen, ondertekenen en managen. Bogers startte Ligo in 2015, na 8 jaar gewerkt te hebben in de advocatuur bij onder andere Baker & McKenzie. Ze kreeg het bedrijf in 3 jaar winstgevend en inmiddels bestaat het team uit 20 medewerkers. In 2018 werd een investering van 500.000 euro opgehaald onder een private investeerder.
2. Loes Daniels (FlightGiftCard)
Loes Daniels is oprichter van FlightGiftCard, de eerste geschenkbon waarmee er bij 300 aangesloten internationale luchtvaartmaatschappijen in 70 landen een vliegticket geboekt kan worden. Naast FlightGiftCard is Daniels ook eigenaar van Hotelgift, een cadeaukaart voor meer dan 200.000 hotels wereldwijd. De cadeaukaarten kunnen worden besteld en verzilverd via de eigen platformen die live zijn in 5 talen, 15 valuta en in meer dan 50 landen worden verkocht. Daniels heeft haar bedrijf volledig zelf opgebouwd en jaar op jaar sterke groei laten zien. Met haar cadeaukaarten wil Daniels in 2022 wereldwijd de beste aanbieder van belevenis cadeaukaarten zijn.
3. Judith Eyck (Vakanties.nl)
Judith Eyck is oprichter van Vakanties.nl, een online reisbureau waar klanten zelf hun complete vakantie kunnen samenstellen door realtime combinaties van vluchten, hotels en transfers of huurauto. Door de komst van onder andere low cost vliegmaatschappijen kan iedereen gemakkelijk zelf zijn vakantie samenstellen. De mogelijkheden zijn eindeloos en de prijs geheel transparant. Vakanties.nl reduceert keuzestress door uit het aanbod van ruim 15.000 vakanties hyperpersoonlijke suggesties te bieden. In 2019 wil Eyck met minimaal 800% groeien. Eyck startte Vakanties.nl in 2017 samen met Joost Romeijn, oprichter van de Sunweb Group. Het team van Vakanties.nl is inmiddels gegroeid naar 19 medewerkers.
4. Els van der Helm (Shleep)
Neurowetenschapper Dr. Els van der Helm is medeoprichter van Shleep, een digitaal slaapcoachingsplatform waarmee organisaties ervoor zorgen dat medewerkers beter presteren, vitaler en beter betrokken zijn. Van der Helm combineert haar diepe slaapexpertise met haar ruime ervaring in het bedrijfsleven: ze werkte bij McKinsey als strategie consultant en is adjunct professor aan IE business school in Madrid. Van der Helm werd door Arianna Huffington’s Thrive Global uitgeroepen tot 1 van de 5 top slaapexperts in de wereld. Haar bedrijf Shleep werd de afgelopen jaren herhaaldelijk genomineerd als top-10 startup (Sprout, EU startups) en heeft de top 3 management consultancies en technologiebedrijven als klant. Shleep is nu snel aan het groeien in het buitenland en breidt het product en team verder uit in 2019.
5. Kristel Kuit (Headroom)
Kristel Kuit is oprichter van Headroom, dat Personal Assistance (PA) services op afstand biedt op basis van maandelijkse abonnementen en de laatste technologische tools. Het team van Headroom bestaat uit 20 medewerkers die het eenvoudig willen maken voor ondernemers om te werken met een assistent. Kuit startte Headroom in 2013 en groeit sindsdien hard. Inmiddels mag Kuit met Headroom ondernemers zoals Arthur Kosten, Willemijn Verloop, Marc van Agteren en John Huiberts tot gebruikers rekenen.
6. Charlotte Melkert (Equalture)
Charlotte Melkert is medeoprichter van Equalture, een pre-selectie technologie die haar klanten ondersteunt bij het voorspellen van de toekomstige performance van sollicitanten door inzet van o.a. Artificial Intelligence en gamification. Doel is hiermee om op een data-gedreven en objectieve manier bedrijven te helpen bij het vormen van top-performing teams. Charlotte startte Equalture in 2018 samen met haar tweelingzus Fleur. Inmiddels weten tientallen klanten de weg naar Equalture te vinden bestaat het team uit zes medewerkers, wat Melkert wil uitbouwen tot een team van 35 tot 50 medewerkers. Eerder was Equalture één van de winnaars op de Recruitmenttech demo day en was het finalist in de Sprout 25 onder de 25.
7. Thalita van Ogtrop (The Next Closet)
Thalita van Ogtrop is medeoprichter van The Next Closet, een duurzame marktplaats voor tweedehands designerkleding. Van Ogtrop startte The Next Closet in 2013 samen met Lieke Pijpers. Samen streven ze om het modelandschap te verduurzamen en tweedehandskleding gangbaar te maken. Het is een groeimarkt waarin de kaarten nog moeten worden verdeeld. Het team van van Ogtrop bestaat op dit moment uit twintig medewerkers en verdubbelde vorig jaar in omzet. Van Ogtrop geeft aan dat het doel is om de grootste duurzame marktplaats te worden met de hoogste impact. Einddoel is: tweedehands de eerste keus te maken. The Next Closet haalde eerder 3 miljoen euro op aan externe investeringen.
8. Suzanne van Straaten (Sprinklr.co)
Suzanne van Straaten is medeoprichter van Sprinklr, een bedrijf dat duurzaam gekweekte planten verkoopt en met een unieke plant coach-app consumenten helpt bij de verzorging. Van Straaten startte Spinklr in 2016 samen met Liedewij Loorbach en Mark Gallop. In datzelfde jaar werd met met een crowdfundingcampagne 12.000 euro opgehaald. Inmiddels heeft Sprinklr duizenden klanten, honderden zakelijke klanten en tientallen duizenden planten geleverd. Daarnaast haalde Spinklr 315.000 euro op aan investeringen bij onder andere Elho, Royal Lemkes en MTM. Met deze investeerders haalde Spinklr niet alleen geld op, maar haalt ook kennis in huis, zowel over de sierteeltsector als op het gebied van e-commerce.
9. Graciëlla van Vliet (Closure)
Graciëlla van Vliet is medeoprichter van Closure, een dienst waarmee nabestaanden alle abonnementen, contracten en accounts van hun dierbare kunnen opzeggen. Van Vliet startte Closure in 2017 samen met Chantal van der Velde. Met hun bedrijf zetten zij hun exacte en technische achtergrond in op een manier waarmee zij veel mensen in een emotionele en pijnlijke periode van hun leven kunnen ontlasten. Inmiddels zijn er samenwerkingen gestart met partijen als KPN, Telfort, OV-Chipkaart en Ardanta waardoor Closure elke maand honderden nabestaanden ondersteund. Closure won in 2018 de Philips Innovation Award, stond in de finale van TedxAmsterdamWomen en was finalist in de Sprout 25 onder de 25.