Als je geld zoekt voor de start van je eigen bedrijf, is een goede voorbereiding belangrijk. Een ondernemingsplan is daarbij een handig hulpmiddel. Daarin zet je voor jezelf en voor een financier onder meer op een rij hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je het wilt gebruiken.
Met de tips in dit artikel kun je de start van je bedrijf financieren.
Bedrijf starten? 10 financieringsvormen om je start te financieren
Hieronder staan 10 manieren om je start te financieren. Het is ook mogelijk sommige vormen te combineren. Dat wordt stapelfinanciering genoemd.
1. Eigen geld en uit eigen bedrijf
Uiteraard kan je een (deel van) je spaargeld inzetten. Ook kan je in je bedrijfsopzet financiële ruimte organiseren via kosten besparen (bijvoorbeeld huren bedrijfsmiddelen i.p.v. kopen), fiscale mogelijkheden, debiteurenbeheer, crediteurenbeheer en voorraadbeheer.
2. Familie en vrienden
Als je geld ophaalt voor de start van je bedrijf bij familie en vrienden wil je de relatie goed houden. Maak goede afspraken en zet ze op papier.
3. Financiering voor je start ophalen bij de bank
Banken bieden verschillende vormen van financiering, onder meer een zakelijke lening, een (rekening-courant) krediet, lease (zie nummer 8) of een bedrijfshypotheek.
4. Crowdfunding: mensen laten financieren
Crowdfunding wordt steeds populairder voor het financieren van bedrijven of innovaties. Je haalt geld op bij mensen die enthousiast worden van je plannen.
5. Qredits
Qredits heeft voor starters diverse financieringsvormen zoals een microkrediet, een MKB-krediet en een hypothecair krediet.
6. Bedrijf financieren via business Angels
Business angels zijn privépersonen die zakelijk investeren, ook wel informele investeerders genoemd. Vaak zijn dit zelf ook ondernemers of ex-ondernemers, die jou dus ook kunnen adviseren over je bedrijfsvoering.
7. Overheidsregelingen en subsidies
Er zijn overheidsregelingen en subsidies op vele thema’s. Denk daarbij aan subsidies voor bepaalde branches, fiscale regelingen, kredieten en garanties/borgstellingen. Ook voor duurzame investeringen heeft de overheid bepaalde regelingen, zoals de investeringsaftrek.
8. Leasing
Vooral voor de financiering van auto’s en machines is leasing een alternatief om het bedrag in termijnen terug te betalen. Het voordeel is dat werkkapitaal in je bedrijf blijft. Je kunt kiezen voor financial lease en operational lease. Bij de eerste variant is de kredietverstrekker juridisch eigendom maar jij als ondernemer hebt het economisch eigendom. Je bent dan dus verantwoordelijk voor verzekering en onderhoud. Bij operationele lease is dat niet het geval, je hebt alleen het gebruiksrecht.
9. Leverancierskrediet en andere strategische partners
Soms biedt een leverancier de mogelijkheid op krediet te leveren. Andere strategische samenwerkingen zijn ook mogelijk.
10. BBZ, Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen
Als je een inkomen op bijstandsniveau hebt (WWB-uitkering, maar kan ook inkomen uit loondienst of WW-uitkering zijn), kan je een BBZ Starterskrediet aanvragen.
Financieringsvormen combineren? Gestapeld financieren
Je hoeft het natuurlijk niet bij één financieringsmogelijkheid te houden. Sterker nog: business angels of investeerders willen in sommige gevallen dat je ook via andere wegen geld ophaalt, of bijvoorbeeld eigen geld investeert.
Bij gestapeld financieren is het belangrijk dat je goed uitzoekt hoe de verschillende vormen elkaar kunnen ondersteunen. In een financieringsplan kun je dit goed toelichten.
Veelgestelde vragen over je bedrijf financieren
Hoe kun je de start van je bedrijf financieren?
Als startende ondernemer heb je verschillende financieringsopties: zakelijke lening bij de bank, lease en crowdfunding.
Waar haal je als startende ondernemer geld vandaan?
Via gestapeld financieren combineer je verschillende vormen van financieringen voor de start van je bedrijf. Je haalt bijvoorbeeld geld op bij een bank, een informele investeerder en stopt er eigen geld in. Met slimme subsidies of aftrekposten vul je dit aan.