Jezelf kwetsbaar opstellen past in de trend van ‘authentiek leiderschap’: jezelf durven zijn op de werkvloer. Leiders worden niet meer geacht een gepaste afstand te bewaren van hun medewerkers, openheid wordt juist aangemoedigd. Het heeft zeker voordelen, zo kunnen mensen betere en diepere verbindingen leggen met anderen als ze zichzelf kwetsbaar durven opstellen. Dit blijkt uit onderzoek van Johannes Claeys, die dinsdag aan Tilburg University op dit onderwerp promoveerde.
Corporate cultuur
Het verbergen van je kwetsbaarheid komt veel voor binnen grotere bedrijven met een strakke hiërarchische cultuur. Dat gebeurt in alle lagen van het bedrijf. Claeys heeft het over de ‘vulnerability paradox’, de kwetsbaarheidsparadox. Er wordt zoveel van je verwacht dat je je kwetsbaar gaat voelen, de druk is enorm. Tegelijkertijd worden kwetsbaarheid en gevoelens niet erg op prijs gesteld. Het draait nu eenmaal om succes en resultaatgericht werken.
Veilige omgeving
De resultaten uit het onderzoek van Claeys lieten zien dat openheid en veiligheid binnen een team de medewerkers innovatiever en creatiever maakt. Ben je als manager open tegen je teamleden, ook als je iets fout doet, dan leidt dit daarnaast tot meer vertrouwen, hoop en openheid van je medewerkers. Het is daarom slim om jezelf in sommige situaties juist kwetsbaar op te stellen. Maar, zo stelt Claeys, dat moet je niet te vaak doen. Als je het keer op keer gebruikt, verliest het z’n waarde.
Claeys bedacht een model voor de ‘transitie naar kwetsbaarheid’. Het model bestaat uit drie onderdelen:
#1. Zelfbewustzijn
Als eerst moet je je bewust worden van wat er gebeurt, hoe dit jou beïnvloedt en hoe je ermee om wil gaan. Daarnaast is feedback van anderen op deze vragen belangrijk en wat jij met die feedback wil doen. Op die manier creëer je zelfbewustzijn. Iedereen moet dit eerst voor zichzelf bepalen, anders kunnen alle emoties gaan rondvliegen.
#2. Maatschappelijk bewustzijn
Heb je voor jezelf bepaald hoe je je kwetsbaarheid wil laten zien, dan is het tijd om je gevoelens openbaar te maken. Doe dit gefaseerd, dus vraag jezelf regelmatig af: ‘Met wie ben ik in deze ruimte?’ Zo voorkom je dat je kwetsbaarder bent dan nodig is. Het kan zo zijn dat je bij de ene collega minder kwetsbaar wil zijn dan bij de ander, weeg dat dus eerst af.
#3. Contextueel bewustzijn
Als laatst ga je kijken hoe je je kwetsbaarheid in een zakelijke omgeving kunt inzetten. Je wil natuurlijk dat jouw gevoelens en openheid worden ervaren als dapper en goede leiderschapsvaardigheden. Door dit gedrag en de acceptatie ervan ga je uiteindelijk positieve resultaten boeken.
Claeys is geen voorstander van altijd en overal open en kwetsbaar zijn. Wanneer je genoeg van jezelf laat zien en die balans vast weet te houden, zal je als leider gaan opvallen, zo stelt de onderzoeker.
Bekijk ook de TED-talk over kwetsbaarheid van onderzoeker Brene Brown.