1. Aanzee
De luxe variant van je huis tijdelijk verhuren. Dat is aanzee.com. In tegenstelling tot hetgeen de naam suggereert verhuurt de onderneming huizen door heel het land. Het proces werkt alsvolgt. Je meldt je woning aan op de site, inclusief een aantal zelfgeschoten foto’s. Vanuit de onderneming komt een medewerker bij je thuis langs. Deze krijgt een impressie van de woning en spreekt het vervolgproces met je door. Een professionele fotograaf komt om foto’s te maken en de bijbehorende tekst wordt ook door de onderneming geschreven en in meerdere talen geplaatst.
2. Nightswapping
Gratis een ander huis gebruiken. Het Franse Nightswapping brengt je huis weer terug naar de basics van de deeleconomie. Je betaalt de verhuurder niets. In plaats van geld krijgt de aanbieder overnachtingspunten terug. Dus jij laat mensen bij jouw slapen en krijgt daarvoor een ‘nacht’ terug. Spaar die genoeg op en je kunt bijvoorbeeld een maand durende rondreis kosteloos maken. Oké bijna gratis dan. Bij iedere boeking betaal je een fee van 9,90 euro aan Nightswapping. Om een echte bedreiging voor Airbnb te vormen moet er nog wel omvang bij: vorig jaar werden 300 kamers per maand via dit platform gedeeld.
Lees ook: Nightswapping: Airbnb, maar dan écht delen
3. Amsterdamstay
Amsterdam Stay verhuurde al online huizen toen Google nog niet bestond. Een gegeven dat de 12 jaar oude onderneming trots op de site heeft staan. Met een focus op klantenservice en een heel specifieke markt, uitsluitend Amsterdam. Dat laatste biedt een unieke toevoeging. Behalve de standaard selectiemiddelen als rookvrije kamer, met of zonder balkon en tv heeft dit bedrijf er nog één. Je kunt selecteren of het is toegestaan om te blowen in je vakantiehuis.