Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Neurovoedsel: geef je brein een opkikker met het juiste dieet

Sporters volgen strenge diëten om beter te presteren. Bestaat er ook een dieet om de prestaties op de werkvloer te verbeteren en je brein een opkikker te geven?

Sporters volgen strenge diëten om beter te presteren. Bestaat er ook een dieet om de prestaties op de werkvloer te verbeteren en je brein een opkikker te geven?

Uit een onderzoek van het Erasmus Universitair Medisch Centrum onder 4000 Nederlanders, blijkt dat mensen die gezond eten en gesuikerde frisdranken laten staan, grotere hersenen hebben dan degenen die er een ongezonde levensstijl op na houden. De hersenen van de gezonde mensen hebben meer witte en grijze stoffen en ook de hippocampus, verantwoordelijk voor het geheugen, is groter. Een groot brein wordt in verband gebracht met intelligentie.

Neurovoeding

De hersenen gebruiken maar liefst twintig procent van onze energie. Wat we eten heeft effect op hoe gezond, alert en actief we zijn. Wie goed wil presteren op werk kan zichzelf een boost geven met neurovoeding. ‘Het is natuurlijk niet mogelijk om met voeding je IQ te laten stijgen. Wel helpt goede voeding om mentaal beter te presteren en je potentie optimaal te benutten’, zegt Yvonne van Stigt, klinisch psychisch neuro immunoloog en directeur van het Opleidingsinstituut voor Preventieve en Functionele Geneeskunde.

Onze grijze massa bestaat voor een groot deel uit vetten, zo’n 60 procent. Om ervoor te zorgen dat hersenen niet aftakelen, heb je gezonde vetten nodig. ‘Met name in de vorm van omega 3-vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA). Krijg je genoeg DHA binnen, dan bevordert dat de concentratie en het geheugen. Omega 3 vind je voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren of algen. In de plantaardige vetten als olijfolie of boter vinden we omega 6. De meeste Nederlanders krijgen te veel omega 6 en te weinig omega 3 binnen’, aldus van Stigt. Een andere voedingsstof die helpt bij een goed geheugen is B1, deze vitamine zit onder andere in graan- en vleesproducten.

Creativiteit

Wie creatiever wil worden doet er volgens Van Stigt goed aan om voldoende eieren te eten, minstens één per dag. Daar zit namelijk het stofje acetylcholine in, een neurotransmitter die de hersenen souplesse geeft en helpt bij een goede informatie uitwisseling in het brein. ‘Heb je een tekort aan acetylcholine, dan loop je het risico op starheid en het verliezen van je nuancevermogen.’

De grootste vijand van je brein is volgens Lisa Mosconi, schrijver van het boek ‘Eet je slim’, bewerkt voedsel. Mosconi is een Italiaans-Amerikaans neurowetenschapper en doet al jaren onderzoek naar de invloed van voedsel op ons brein. ‘Hoe meer verwerkt, verpakt en geraffineerd voedsel je op regelmatige basis consumeert, des te hoger het risico op cognitieve achteruitgang’, schrijft ze in The Guardian.

Tijdstippen

Wat het beste tijdstip is om te eten; daar is volgens Van Stigt geen gouden regel voor. ‘Eet pas iets als je honger hebt. Maar zelfs als je honger hebt hoef je niet meteen een salade of boterham naar binnen te werken. Sterker nog: niet eten is belangrijk voor de alertheid van het brein. Van honger gaat het systeem op scherp. Heb je een belangrijke vergadering of presentatie, dan adviseer ik om van tevoren niet te eten. Want gooi je jezelf eerst vol met brandstof, dan denkt je lichaam dat het niet alert hoeft te zijn. Doe bijvoorbeeld eens aan intermittent fasting, dan sla je het ontbijt in de ochtend over.’

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Tom Rath is juist het erg onverstandig om het ontbijt over te slaan, want op een lege maag maak je volgens hem slechte keuzes. ‘In een experiment werd studenten gevraagd te vasten van het avondeten tot de lunch van de volgende dag. De kans dat ze die lunch dan begonnen met een broodje of friet was tweemaal zo groot als in de controlegroep. Deze laatste had niet gevast en de meeste leden van de groep begonnen met groente’, schrijft hij in zijn boek ‘Eet, Beweeg, Slaap’. Volgens Rath moeten we van het ontbijt juist de belangrijkste maaltijd van de dag maken. Want sla je het ontbijt over, dan bestaat de kans dat je over de gehele dag genomen juist meer eet.

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is volgens Van Stigt niet waar. ‘Je auto gooi je ook niet iedere ochtend vol benzine als de tank nog halfvol zit. Eerst opstarten en in beweging komen, daarna heb je pas brandstof nodig.’

Lunchdip

Heb je na de lunch regelmatig last van een flinke dip? ‘Dat is een teken dat je lichaam niet blij is met je voedselkeuze. Veel mensen hebben het na brood, maar het verschilt per persoon. Er ontstaan dan kleine ontstekingen die ervoor zorgen dat je moe wordt’, legt Van Stigt uit.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Mensen die veel junkfood eten krijgen ook last van zulke ontstekingen, die zelfs tot depressie kunnen leiden. Zo blijkt uit onderzoek van verschillende wetenschappers. ‘Chronische ontstekingen kunnen je psychische gesteldheid beïnvloeden als de ontstekingsbevorderende moleculen naar je brein gaan. Die moleculen kunnen de neurotransmitters die zorgen voor de gemoedsgesteldheid op hun beurt weer beïnvloeden’, beweert één van de onderzoekers.

Koffie

Heb je dan toch een dip na de lunch, dan kun je altijd nog naar een kop koffie grijpen. Neurowetenschapper Amber Kerkhoffs deed onderzoek naar de werking van cafeïne op onze hersenen en ontdekte dat een kop koffie een oppeppende invloed heeft op vermoeide hersencellen. Voorwaarde is dus wel dat de hersenen al een intensieve taak hebben ondergaan.