1. Het is gewoonweg niet de waarheid
Zo goed als die stem in je hoofd je meent te kennen zou je denken dat-ie het beste met je voorheeft, maar in werkelijkheid is je innerlijke criticus vooral bang om de controle te verliezen – en houdt daarom vast aan wat-ie kent.
Volgens psycholoog Lisa Firestone, auteur van het boek Conquer Your Critical Inner Voice, is het goed mogelijk dat je bepaalde ideeën hebt aangeleerd op basis van destructieve vroege levenservaringen. Daarover schrijft ze: ‘Probeer te identificeren wat die kritische stem je vertelt. Erken dat dit denkproces los staat van de werkelijke situatie. Vergeet bovenal niet dat je kritische innerlijke stem gewoonweg geen weerspiegeling is van de realiteit.’
2. Bedenk hoe erg het écht zou zijn als het wel waar was
Gek genoeg is het verleidelijk je voor te stellen dat iets eindigt in een complete catastrofe. Maar meestal is zelfs de worstcasescenario niet zo erg als we neigen te denken. Wees eerlijk: zou het stilvallen tijdens een belangrijke presentatie echt onherstelbare schade aan je carrière toebrengen? Of zou je je eruit kunnen redden, zoals je eerder al bij andere tegenslagen lukte?
Jezelf eraan herinneren dat je moeilijke tijden of problemen aankunt, verhoogt je zelfvertrouwen en vermindert het constante spervuur van zorgwekkende gedachten, vertelt business psychotherapeut Amy Morin aan Forbes.
3. Falen betekent niet het einde van de wereld (of je carrière)
Bewust of onbewust vergelijk je eigen pad met dat van anderen. Social media maakt dat makkelijker dan ooit. Alleen, met een leven dat altijd alleen maar op rolletjes loopt kom je er niet. De meeste mensen die blij zijn met hun loopbaan en leven hebben dat dikwijls the hard way moeten leren.
Juist fouten maken én die onder ogen durven komen, zorgt ervoor dat je groeit. De boeddhistische non Pema Chödrön zegt hierover: ‘Alleen door onszelf telkens weer bloot te stellen aan vernietiging zijn we in staat het onverwoestbare in onszelf te vinden.’
4. Leer jezelf beter om te gaan met kritiek
Voor wie worstelt met perfectionisme kan feedback voelen als een heet brandijzer. Dat is niet gek: neurologen hebben ontdekt dat ons brein kritiek ervaart als een bedreiging voor ons voortbestaan. Dat activeert echter onze vlucht-of-vechtreactie, waardoor ons vermogen de zaken nog helder te zien vermindert.
‘De sterke negatieve emotie veroorzaakt door kritiek beperkt de toegang tot bestaande neurale circuits en roept cognitieve, emotionele en perceptuele beperkingen op,’ vertelt psycholoog Richard Boyatzis aan Harvard Business Review.
Daardoor lijkt eventuele kritiek erger dan dat het is – en beperk je bovendien je eigen vaardigheden als je jezelf constant bekritiseert, onnodig of niet. Niet doen dus.
Lees ook: Verslaafd aan werk? Zo weet je of je een workaholic bent