Corona brengt gekke tijden met zich mee. Terwijl sommige mensen drukker zijn dan ooit, doet een behoorlijk aantal mensen het gedwongen een stuk rustiger aan. Dat levert een hoop creatieve ideeën op, maar voor wie al langer twijfelde of deze baan het nou écht is, kan het ook een moment van bezinning zijn.
Maar hoe weet je in een onzekere tijd als deze nou of je je baan op moet geven? Hulp komt uit onverwachte hoek: opruimkoningin Marie Kondo biedt met haar nieuwe boek Opgeruimd op het werk een aantal handvatten. Samen met Scott Sonenshein, organisatiepsycholoog aan de Amerikaanse Rice University, schreef Marie Kondo een boek om je werkplek op te ruimen.
Naast alle vragen of je die nietmachine moet wegdoen (it doesn’t spark you joy, maar wel handig, dus houden!), richten de twee zich niet alleen op het fysieke aspect van ontspullen. Het haalt ook de bezem door je netwerk, digitale gegevens, agenda en beslissingen. Doe je over het algemeen nog wat je leuk vindt?
Het is makkelijk om te stellen dat werk niet altijd leuk hoeft te zijn: sommige slaapverwekkende vergaderingen moeten nou eenmaal gehouden worden. Toch stellen Kondo en Sonenshein dat er aan de hand van de volgende onderdelen wel degelijk gekeken kan worden of jouw baan je tijd nog wel waard is.
#1 Bestanden
Met alle communicatie kanalen – zeker in tijden van thuiswerken door corona – is het goed om opgeslagen documenten zo geordend mogelijk te bewaren. Maak een aantal hoofdmappen (nee, geen 19) aan, waarin je bijvoorbeeld lopende projecten, afgerond werk en papieren die je moet bewaren opslaat.
Bekijk aan de hand van die onderdelen hoeveel plezier je hebt gehad aan je werk de afgelopen periode. Wat waren dingen die je gelukkig maakte? Wat waren klussen waar je heel ongelukkig van werd, maar die wel veel geld opleverden? En wat betekent dat voor je?
Schrijf al deze leuke en minder leuke dingen op in een excelsheet, zodat je goed voor ogen hebt wat je wel of niet waardeert aan je huidige baan.
#2 Tijd
Natuurlijk – de tijd die je kwijt bent aan sommige dingen op kantoor, zou je liever aan andere dingen besteden. Dat niet al die verplichtingen evenveel joy sparken, betekent niet dat je er niet eens kritisch naar kan kijken. Want hoe vaak zeg je ‘ja’ tegen iets waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt, waardoor je agenda razendsnel volloopt? Hoe vaak staat er wekelijks een agenda gepland waar jij eigenlijk niet bij hoeft te zijn?
Zet alle agendapunten in een spreadsheet en kijk hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Vergelijk vervolgens hoeveel tijd je er ideaal gezien aan kwijt zou willen zijn. En – omdat het nou eenmaal Marie Kondo is – geef aan hoe blij je ervan wordt. Op die manier kun je zien hoeveel je bezig bent met dingen die je wel leuk vindt en tegen welke dingen je nee moet leren zeggen.
Tijd wordt vaak gespendeerd omdat je nou eenmaal geld moet verdienen, omdat alles urgent lijkt of omdat je heel goed kan multitasken en dus zoveel mogelijk in je agenda zet. Mocht je daar de volgende keer mee worstelen, herinner je dan deze woorden: wissel niet een activiteit waar je van houdt in voor het najagen van een beloning waar je geen waarde aan hecht. Dat je heel veel verdient met iets doen wat je niet leuk vindt, kost je eigenlijk veel meer dan gewoon gaan doen waar je blij van wordt.
#3 Beslissingen
De kans is groot dat je in je baan dagelijks honderden, zo niet duizenden beslissingen neemt. En dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.
Ook hier kan aardig wat orde in aangebracht worden. Schrijf je beslissingen in een spreadsheet (ja, allemaal) en vraag je af welke beslissingen je tijd en energie waard zijn. Goed is om hierbij onderscheid te maken: beslissingen waar veel van afhangt, beslissingen waar wel wat van afhangt en waarvoor je meer moet nadenken, en simpele beslissingen. Vooral die middelste categorie wordt maar wat graag uitgesteld.
Als je denkt dat het resultaat van een beslissing niet echt iets zal uitmaken, besteed dan niet te veel tijd aan het nemen ervan. Aan heel veel kleine beslissingen, wordt heel veel aandacht besteed. Terwijl het echt niet zoveel uitmaakt welke kleur de sheets van je powerpoint zijn en welk lettertype gebruikt wordt in die brief naar je klanten.
Waar je kan delegeren: doe het. Net als automatisering. Op die manier geef je jezelf wat lucht en ruimte. Besluit waar je veel tijd en aandacht aan gaat besteden en laat de rest varen. Goed zijn in het nemen van beslissingen betekent dat je beseft wanneer je ergens niet bij betrokken hoeft te zijn.
#4 Netwerk
Voelt het niet heerlijk belangrijk, al die connecties op je LinkedIn-pagina? De vraag is wie je echt kan helpen op het moment dat er iets is, en vice versa. Bouw een netwerk met een aantal mensen die je graag helpen, met wie je je samen kan ontwikkelen en met wie je kan sparren. Vraag hen om advies: hoe zien zij jou in je huidige functie? Onderzoeken laten zien dat mensen ongeveer 150 zinvolle contacten aankunnen – meer is in dit geval dus zeker niet altijd beter.
#5 Je collega’s
Zit je in het team waar je graag in wil werken? Hoewel collega’s natuurlijk niet de belangrijkste reden mogen zijn, kunnen ze wel een rol spelen in hoe graag je naar je werk gaat. Heb je sparringspartners? Zijn er mensen met wie je graag luncht? Aan wie je je op kan trekken?
Maak een voorstelling van je ideale team, leg die naast het team waar je nu in zit en kijk wat de overeenkomsten zijn. Stel jezelf de volgende vragen: Welke bijdragen levert het team aan het doel of de visie van het bedrijf? Welke nuttige informatie of ideeën genereren we?
Tijd voor reflectie
Is naar aanleiding van deze opruimronde een duidelijke conclusie te trekken of je je baan op moet zeggen of niet?
Nee, zo stelt Marie Kondo. Je kan ook kijken naar wat er anders zou kunnen aan de punten waar je ongelukkig van wordt. ‘Moeilijkheden op het werk, of die nu in werkrelaties met collega’s zitten of in onze verantwoordelijkheden, bestaan vaak uit meerdere factoren. Die moeten we stuk voor stuk bestuderen en aanpakken’, schrijft Kondo in haar boek. Bovendien is deze grote tijd van onzekerheid misschien niet het beste moment om je baan aan de wilgen te hangen – maar reflecteren kan nooit kwaad.