India heeft dit weekend een tablet onthuld die slechts 35 dollar moet gaan kosten. Het apparaatje is voornamelijk bedoeld voor de vele studenten in het land.
India is nog op zoek naar fabrikanten die hun prototype tablet voor de schijnbaar onmogelijk lage prijs moeten produceren. De tablet kan worden gebruikt voor webbrowsen, videoconferencing en tekstverwerken. Het apparaat heeft geen harde schijf maar een geheugenkaart van 2 GB, werkt ook op zonne-energie en draait onder Linux. Het is niet bekend of het uitgerust wordt met een touchscreen.
Een woordvoerder van de Indiase overheid beweert dat de prijs in de toekomst zal dalen van 35 naar 20 en uiteindelijk zelfs naar 10 dollar. Een prijs van 35 dollar klinkt echter als vrijwel onmogelijk in de oren. Een iPad bijvoorbeeld kost zo'n 230 dollar aan onderdelen en een 6 inch Amazon Kindle zwart-wit ereader scherm 60.
Dit prototype werd echter door de knapste koppen van Indiase universiteiten ontwikkeld. Het prototype kostte 47 dollar aan onderdelen en via massaproductie moet die prijs volgens de Indiaase overheid omlaag te krijgen zijn.
OLPC
India is overigens niet de eerste met een enorm goedkope laptop. In 2007 lanceerde Nicholas Negroponte de OLPC (ook wel XO genoemd), een ideëele laptop voor derde wereld kinderen. Gebruik makend van het open source OS Unix slaagde hij erin een operating system te ontwikkelen dat lekker werkt op de 1 Gb flashgeheugen van het apparaat.
Daarbij is het ding gebouwd voor zware omstandigheden, zoals de woestijn van Libië en de bergketens van Peru. Zo heeft de XO een ombouw die waterproef is. Ook is hij zeer energie-efficiënt en is er geen elektriciteit nodig om ‘m op te laden. Opladen kan met de hand (via voetpomp of trektouw) of via zonne-energie. Daarbij is het scherm van de XO zo gemaakt dat het ook in fel zonlicht te gebruiken is.
De ontwikkeling en productie van de 100 dollar laptop is er een uit een schoolboek. Toen initiatiefnemer Nicholas Negroponte het idee voor de laptop in 2002 lanceerde, werd hij door velen weggehoond. Zo noemde intel-voorman Craig Barret het ding meesmuilend de 100 dollar gadget, en liet Bill Gates vriend en vijand weten niks op te hebben met het kleine scherm en het gebrek aan een harde schijf. Weer andere critici vroegen zich hardop af of kinderen in onderontwikkelde landen niet meer behoefte hebben aan water en sanitaire voorzieningen dan aan een laptop.
Konijnenoren
Een van de opmerkelijke eigenschappen van de XO zijn de twee wifi-antennes, ook wel konijnen-oren genoemd. De twee antennes zijn goed voor ruim een verdubbeling van de normale wifi-afstand. Een test in Australië heeft OLPC geleerd dat de twee antennes met gemak een afstand van twee kilometer overbruggen.
Maar waarschijnlijk hebben de laptops die afstand lang niet nodig. Want alle XO’s zijn automatisch lid van een mesh-netwerk, waarin elke machine behalve laptop ook router is. Als er dus één XO aanstaat in de buurt van een internet-verbinding (meestal te vinden bij een school) kunnen alle andere laptops die verbinding delen. De XO het verst van de school verwijderd zal de traagste verbinding hebben. En is er geen internetverbinding, dan kunnen de XO’s in ieder geval onderling data, audio of video met elkaar uitwisselen.
Echt goed loopt het OLPC-project tot op heden niet. India zal moeten leren van de fouten van het OLPC-project.