Engeland heeft de primeur: een auto die rijdt op menselijke uitwerpselen.
Het Britse rioleringsbedrijf Geneco ontwikkelde een motor die via bacterieën methaan(gas) uit menselijke uitwerpselen haalt en daar de motor op laat draaien. Het bedrijf doopte de auto Bio Bug. Voor een volle tank methaangas heeft de auto de ontlasting van zeventig huishoudens nodig. Dat meldt het Britse PopSci.
Benzine
Het eerste stuk rijdt de auto standaard op ongelode benzine. De motor moet namelijk eerst opwarmen. Zodra dat is gebeurd, schakelt de auto over op methaan. Als het gas op is, kan de auto ook zelf weer een beroep doen op de benzine.
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers erin slagen om een auto op methaangas te laten rijden. Het is wel voor het eerst dat de auto op methaangas perfect loopt. In het verleden waren er nog wel eens problemen, maar dat is veranderd. “Voorheen was het gas niet schoon genoeg en tastte deze de prestatie van de auto aan,” vertelt Mohammed Saddiq van GENeco, de ontwikkelaar van de auto. “Maar door de laatste technologieën te gebruiken, rijdt de Bio Bug als een gewone auto.”
Voedsel
Vooralsnog haalt het bedrijf achter de Bio Bug enkel methaangas uit ontlasting, maar in de toekomst kan dat veranderen. GENeco wil ook overgebleven voedsel gaan verwerken en daar methaan uithalen. Dat lijkt een slimme zet. Uit onderzoek blijkt dat er zeer veel voedsel zomaar wordt weggegooid. Alleen in de Verenigde Staten al zou dat weggegooide eten voor meer energie kunnen zorgen dan alle olie- en gasreserves voor de Amerikaanse kust bij elkaar.
En voor de geur hoeft Geneco het niet te laten. Het proces verloopt reukloos.