Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Patrick Kampf: ‘Wijn zit in mijn bloed’

Na een kort avontuur in de telecom keerde Patrick Kampf terug naar het wijnbedrijf van zijn familie. Zijn biodynamische aanpak heeft succes.

Aanvankelijk studeerde hij bedrijfskunde. Maar tijdens zijn stage bij een groot telecombedrijf begon Patrick Kampf toch te twijfelen of dit nu wel het leven was wat hij wilde. ‘Ik wilde liever mijn eigen baas zijn, in plaats van onder iemand werken die weer verantwoordelijkheid moet afdragen aan een ander, etcetera.'

En dus besloot Kampf terug te keren naar Rheinessen, naar het bedrijf van zijn familie in de wijn. ‘Ik ben nu eenmaal opgegroeid met wijn, het zit in m’n bloed. Hoewel ik vroeger altijd klaagde en aan m’n vader vroeg waarom hij niet gewoon de zakenwereld in was gegaan. Bij mijn vrienden was het wel ‘normaal’. Zij gingen gewoon op vakantie, of gingen lekker tennissen. Wij waren altijd maar in de wijngaard bezig.’

Bij een ander kijken

Voordat Kampf de leiding overnam, ging hij eerst kijken hoe het er elders aan toeging. Hij liep diverse stages op andere wijndomeinen: in Duitsland, Oostenrijk en de VS, en raakte in de ban van de biodynamische aanpak van wijnmaken. ‘Eenmaal terug was dat mijn voorwaarde. Ik wilde graag de leiding van het familiebedrijf overnemen maar dan zouden we het wel op andere manier gaan doen. Door het maken van wijnen met meer kwaliteit, met meer diepgang.Zeg maar, minder wijn, maar toch meer wijn.’

Met de steun van zijn ouders, en de enorme ervaring van zijn vader – ‘hij weet alles: van de grond, het weer, alles wat ik als groentje mis’ – om op terug te vallen, toog Kampf aan de slag. Zo pasten ze als eerste de bodembegroeiing aan, er werd niet langer gespoten met chemicaliën, er werd alleen nog maar organische mest gebruikt. ‘De wijngaard,’ zo zegt Kampf, werd meer gebalanceerd, ‘er is een betere cirkel. De druiven hebben de ruimte, ze krijgen zo ook meer licht dan bijvoorbeeld op wijngaarden waar intensief wordt verbouwd. Ze zijn gezonder. En dat proef je vervolgens in de wijn.’

Subtiel plukken met de hand

Ook werd er voortaan met de hand geplukt. Kampf: ‘Mijn vader had in de jaren 80 veel geld geïnvesteerd in machines om te oogsten. Prima machines. Maar het is toch minder subtiel. Niet alle druiven zijn tenslotte tegelijkertijd perfect rijp. Je wilt ze op het juiste moment plukken. En hebben sommigen nog wat langer nodig dan blijven ze hangen, terwijl je de rotte druiven op de grond gooit. Een machine maakt dat onderscheid niet. Druiven zijn heel gevoelig, en je wilt alle negatieve aroma’s verwijderen.’

De aanpak van Kampf bleek een succes. En was bovendien proefbaar, want Patrick Kampf wordt geroemd als een van de grote talenten uit zijn regio.

Bekijk de wijnen van Patrick Kampf.

Lees meer over wijn:

 

Dit verhaal staat in de meest recente printeditie van Management Team. Ben je nog geen abonnee? Vraag de huidige editie dan aan als gratis proefnummer.