“Hij ging me voor naar de woonkamer, pakte twee biertjes en kwam naast me op de bank zitten. Hij rook lekker, naar bedauwd dennenbos met een vleugje mannenzweet. Alsof hij net hout had gehakt voor het knapperende haardvuur waarvoor we samen op een berenvel neer zouden strijken.”
Zo begint een – nog tamelijk braaf – fragment uit het audioverhaal ‘Elfenstof’, waarin hoofdpersoon ‘Louise G’ voor het eerst naar bed gaat met een man én een vrouw. Het verhaal op het nieuwe platform Rouze.me wordt als een soort hoorspel opgevoerd door acteurs, die in de kroeg, rijdend in de auto of in een vliegtuig hun intiemste seksgeheimen in je oor fluisteren.
De twee maanden geleden gelanceerde Nederlandse dienst is onderdeel van een bescheiden golf van erotische audio-startups, waarvan het Amerikaanse Dipsea en Quinn de bekendste zijn. Gemene deler is dat ze zich vooral richten op vrouwen. De verhalen zitten ergens tussen romantisch en expliciet in.
Het verhaal
“Voor mannen is er al onnoemelijk veel porno”, zegt Rouze-oprichter Eva de Visser (foto rechts). “Er is meer aandacht nodig voor het verhalende, de karakters en de opbouw van een verhaal.” Haar missie is naar eigen zeggen niets minder dan vrouwen seksueel te emanciperen, en ervoor te zorgen dat ze – in een veilige omgeving – “in touch” blijven met hun seksuele kant.
Diensten als Quinn (dat werd opgericht door Christine Spiegel, de zus van Snapchat-oprichter Evan Spiegel) en Rouze liften mee op twee trends. Ten eerst de podcastrevolutie, die het via je mobiel luisteren naar verhalen gemeengoed heeft gemaakt.
“Podcasts zijn een intieme manier om informatie tot je te nemen”, zegt podcastfan De Visser. “Het gaat bijna letterlijk je brein in, je wordt niet afgeleid door visuele prikkels en je kunt zelf een beeld creëren. De combinatie van dit medium en genre, was dus een logisch huwelijk.”
Wellness-apps
Een andere trend is het ver-apping van wellness. De Visser wijst op Headspace, een app waarmee momenteel 31 miljoen mensen zichzelf mindfulness-technieken aanleren. Verwant daaraan is Ferly (‘Your audio guide to mindful sex’), een soort Headspace voor vrouwen die hun seksualiteit willen ontdekken. De audio-app van Vibease laat vibrators meetrillen met erotische verhalen.
Voor Rouze haalde de ondernemer David Vermeulen, oprichter van dating-app The Inner Circle, binnen als business angel en adviseur. De twee nemen eens per maand de stand van zaken door. “Hij heeft met The Inner Circle weliswaar een ander product, maar het is ook weer niet totaal anders”, zegt De Visser over Vermeulen. “Het draait ook om het liefdesleven, en de persoonlijke kant invulling geven met een app of website.”
De Visser komt zelf uit de uitgeverswereld en werkte onder meer bij TenPages. “Het faciliteren van goede verhalen is mijn achtergrond.” Ze richtte daarna met haar twee zussen een online kledingwinkel op, Poppy’s parade. Rouze is voor haar de combinatie van “een liefde voor verhalen en technische oplossingen”.
Preutse app-stores
Rouze bestaat vooralsnog alleen uit een website. De dienst bevindt zich in een schemergebied qua app stores, die in handen zijn van Amerikaanse bedrijven met strenge regels ten aanzien van erotische content. De Visser wijst op de app van Dipsea, die een tijdje geblokkeerd werd door Google. Quinn heeft zich überhaupt nog niet aan een app gewaagd. Een app als Do You, met interactieve erotische verhalen in de vorm van chatberichten, mag dan weer wél van Apple. De Visser vindt het “wel bijzonder dat ook een boek als 50 Shades of Grey wel beschikbaar is in die app stores.”
Of er ooit een Rouze-app komt, weet De Visser nog niet. Eerst moet er flink getest worden in Nederland, om daarna tegen het einde van het jaar een Engelstalige versie van het platform te lanceren. Rouze moet zo uitgroeien tot de Europese variant van Dipsea, zegt De Visser. “Dat is een mooi platform, maar zo gelikt en commercieel dat het bijna klinisch wordt. Wij zijn een coole Europese variant.”
In aanloop naar een abonnement (het aanbod van verhalen is nu nog niet groot genoeg), betalen gebruikers nu per verhaal. De Visser: “Er is zoveel gratis te vinden, dus het was spannend om te ontdekken of mensen er überhaupt voor willen betalen. Maar dat lijkt goed te gaan.”
Een gratis, door reclame gefinancierde versie, is wat haar betreft geen optie. “Met dit genre wil je, als je middenin een verhaal of bijna bij een hoogtepunt zit, niet lastiggevallen worden met een reclame.”