Nog even en het verkiezingscirsus ligt achter ons. Een circus is het dit jaar wel te noemen: politici werden aan de tand gevoeld over soms wel erg irrelevante kwesties, zoals hoe ze hun koffie drinken of hoe ze staan in de ‘patat of friet’-discussie. De debatten zaten zoals altijd vol ingestudeerde oneliners, waar je als kiezer niets wijzer van werd. Gelukkig waren er de Nieuwsuur-interviews, waar men het kritisch ondervragen van de macht tot kunst wist te verheffen.
Over startup- en ondernemerszaken hadden ze het dan weer niet bij het meer algemene EenVandaag, maar dat gat hebben wij bij MT/Sprout gedicht. De afgelopen weken ontvingen we verscheidene politici – Kamerleden en hemelbestormers – om ze te bevragen naar de plannen die hun partij heeft voor onder meer startups en ondernemers. Het leverde, zo denken wij, een aardige reeks uitgebreide interviews op, die gezamenlijk een beeld schetsen over hoe de politiek aankijkt tegen innovatieve groeibedrijven.
Niet alle uitgenodigde partijen waren in de gelegenheid te komen, maar onderstaande politici wilden best inzage geven in hun visie op het bedrijfsleven. Twijfel je nog op welke partij je de komende dagen wilt stemmen, pak dan vooral deze reeks er nog eens bij. Wie weet geeft het je de brandstof die je nodig hebt om het land der zwevenden uit te rijden.
Laurens Dassen (Volt): ‘Om de klimaatcrisis op te lossen, is kernenergie nodig’
Laurens Dassen wil namens de pan-Europese partij Volt de Tweede Kamer in komen. Volt heeft tal van progressieve ideeën: een vermogensbelasting, subsidies voor circulair ondernemen, maar ook investeringen in kernenergie. ‘Met enkel hernieuwbare energie halen we de klimaatdoelen niet.’ Lees hier terug.
Dennis Wiersma (VVD): ‘Startups moeten eenvoudiger loon in aandelen kunnen uitbetalen’
Als het aan de VVD ligt, maakt het komende kabinet het voor groeibedrijven makkelijker om medewerkers in aandelen te betalen. Volgens Kamerlid Dennis Wiersma is het dringend nodig. ‘Doen we dit niet, dan blijven startups soms hangen.’ Lees hier terug.
Romke de Jong (D66): ‘Zorg dat festivals deze zomer veilig kunnen draaien’
De Friese duurzaam ondernemer Romke de Jong probeert namens D66 de Tweede Kamer in te komen. Hij vraagt om meer aandacht voor regionaal ondernemerschap en gelooft heilig in het D66-plan om de economie van het slot te halen met sneltesten en vaccinatiebewijzen. Zetten we die goed in, dan kunnen we deze zomer weer naar festivals, denkt De Jong. Lees hier terug.
Tom van der Lee (GroenLinks): ‘Een succesverhaal als ASML, dat kán in Nederland’
Een groen Nederland, waarin duurzame ondernemers voorrang krijgen en publieke financieringsopties voor startups worden uitgebreid. Dat is, kort samengevat, hoe oppositiepartij GroenLinks innovatie wil vormgeven. Kamerlid Tom van der Lee wil daarvoor afrekenen met het ‘domme staatsschulddenken’. ‘Het belemmert Invest-NL om startups van risicokapitaal te voorzien.’ Lees hier terug.
Lammert van Raan (PvdD): ‘De klimaatcrisis oplossen, is een moonshot-project’
De Partij voor de Dieren wil best meeregeren, op voorwaarde dat de veestapel met minstens 50 procent krimpt. Geen onrealistische eis, vindt Kamerlid Lammert van Raan: de huidige gang van zaken is juist niet vol te houden. ‘Om naar duurzaamheid te bewegen, hebben we de energie van startups nodig.’ Lees hier terug.
Mona Keijzer (CDA): ‘Aanpakken, die miljoenenbonussen die nu betaald worden’
Ondernemers kloppen bij haar ministerie aan met hun wensen en frustraties over het coronabeleid. Mona Keijzer, staatssecretaris van EZ en nummer 7 op de CDA-verkiezingslijst: ‘We moeten het veel meer hebben over Nederland ná corona’. Lees hier terug.