Dat blijkt uit een analyse van startup-site Golden Egg Check van 264 investeringen van durfkapitalisten.
We kregen er dit jaar in Nederland zelfs twee unicorns bij; private bedrijven met een waardering van minimaal een miljard dollar. De gelukkigen zijn platform voor klantcommunicatie MessageBird en online betaalplatform Mollie. Eerstgenoemde haalde dit jaar omgerekend 170 miljoen euro op en werd daarmee ruim 3 miljard dollar waard. Mollie haalde 90 miljoen euro op.
Laatste kwartaal
In 2019 harkten Nederlandse startups nog 1,4 miljard euro binnen, wat indertijd een recordbedrag was. Lange tijd leek het erop dat dit jaar qua investeringen gelijk op zou gaan met 2019, merken de onderzoekers op. Het jaar begon kapitaal-technisch dan wel moeilijk, met de eerste golf van het coronavirus. Durfinvesteerders besloten zich meer te richten op het overeind houden van hun portfoliobedrijven. In mei daarentegen lag het collectieve investeringsbedrag alweer op peil met het niveau van 2019, aldus de analytici. In het laatste kwartaal van dit jaar werden er echter zulke grote deelnemingen aangekondigd, dat 2020 uiteindelijk tóch een florissanter investeringsjaar werd dan vorig jaar.
Dat de schade door corona meeviel, wijzen de onderzoekers toe aan het feit dat Nederland er de afgelopen jaren meer investeringsfondsen bij kreeg. Daarnaast zou de interesse uit het buitenland groter zijn geworden om te investeren in Nederlandse bedrijven, nam de gemiddelde grootte van investeringsbedragen toe en waren er simpelweg méér grote investeringen dan in voorgaande jaren.
Mondiaal gemengd beeld
Niet overal ter wereld wisten startups ondanks coronajaar 2020 meer kapitaal op te halen dan in 2019. Indiase startups haalden dit jaar bijvoorbeeld 9,3 miljard dollar op, tegenover 14,5 miljoen dollar vorig jaar. Voor Indiase bedrijven was deze 9,3 miljard het laagste bedrag aan opgehaald groeigeld sinds 2016. Startups in de branche voor kunstmatige intelligentie haalden dit jaar 17,7 miljard dollar aan groeigeld op, wat tevens minder was dan afgelopen jaar. Toen kreeg de branche nog 19,3 miljard dollar aan groeikapitaal.
Europese startups hebben het naar verwachting dan weer beter gedaan dan in 2019. Vorig jaar haalden zij gezamenlijk 38,6 miljard dollar op, terwijl analytici verwachten dat zij dit jaar 41 miljard dollar binnenharken. The Economist meldde begin deze maand al op basis van gegevens van dataleverancier Refinitiv dat ‘niet-financiële bedrijven’ dit jaar wereldwijd een recordbedrag van 3,6 biljoen dollar ophaalden bij openbare investeerders. Het concern telt hierbij echter niet enkel de gespendeerde dollars van durfinvesteerders, maar ook opgehaald kapitaal door middel van bijvoorbeeld beursgangen en uitgezette obligaties. Toch is het een teken dat 2020 kapitaal-technisch niet het rampjaar werd waarvoor men aanvankelijk vreesde.