MT/Sprout heeft onderzoek gedaan naar Nederlandse accelerators: wat is er te halen voor ondernemers, hoe goed werken ze voor je startup en wat zijn de nadelen? Als gids bij dit onderzoek zetten we hieronder de grootste en meest actieve accelerators van Nederland voor je op een rij.
• Startupbootcamp
Wat: Begonnen in 2010 in Denemarken, maar al snel naar Nederland gehaald door Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks. Biedt nu in hoofdsteden wereldwijd startups toegang tot programma;s
Programma: In Nederland gericht op FinTech & CyberSecurity. Na een selectie worden startups 3 maanden begeleid, mede door een netwerk van 400+ coaches en partners, inclusief huisvesting.
Kosten: In ruil voor 8 procent van de aandelen krijgen de startups 15K ‘zakgeld’ om van te leven en 450K aan diensten van partners als Amazon AWS.
Track record: 950 startups begeleid, waarvan er nog 76 procent actief zijn en die samen 4600 banen hebben gecreëerd. Bekende namen: 24sessions, Avular, Careibu, Gophr, Undagrid, Sendcloud.
Lees het MT/Sprout-onderzoek naar accelerators
Het complete verhaal en onderzoek van MT/Sprout is via deze link te lezen: ‘We hebben keihard moeten onderhandelen.’
• Yes!Delft
Wat: Opgericht door de gemeente Delft en TU Delft, biedt startups al sinds 2006 toegang tot coaching, talent, funding en een ondersteunend ecosysteem, middels programma’s, diensten en events.
Programma: Validation Lab: 3 maanden, gericht op idee valideren en markt, klant, probleem en oplossing en het starten van een bedrijf in Deep Tech, AI, Blockchain, CleanTech, Robotics, Aviation, MedTech en Social Tech. Accelerator Programma: gericht op het accelereren van een gecommitteerd founding team van tech startups op gebieden strategy, team, persoonlijke ontwikkeling, funding, product, markt, foundation. Na 3 maanden elk kwartaal een check-in en in jaar 2-5 minstens 2x per jaar.
Kosten: 1250 tot 2750 euro, plus een revenue fee: 5K bij 250K jaarpmzet en nog eens 20K als je omzet het miljoen passeert.
Track record: honderden startups begeleid, waaronder Bird Control Group, Ampelmann, ParkBee, Epyon (verkocht aan ABB).
• Rockstart
Rockstart is in 2011 opgericht door onder anderen Don Ritzen en Oscar Kneppers in Amsterdam en is inmiddels een wereldwijde accelerator-VC met kantoren in Amsterdam, Kopenhagen en Bogota. ‘Rockstart geeft startups toegang tot kapitaal, de markt, community en expertise door hen in contact te brengen met investeerders, mentors, partners en het uitgebreide Rockstart netwerk.’ Het claimt ook na het programma 5 tot 7 jaar zijn startups te volgen.
Programma: Het Rockstart-programma loopt twee keer per jaar, duurt 5 maanden en draait om het opbouwen van groei, netwerk, marktkennis en toegang tot financiering. De thema’s zijn tegenwoordig AgriFood, Energy en Emerging Technologies.
Kosten: 65K, maar Rockstart investeert bij de start via een SAFE (simple agreement for future equity) en investeert ook door, vanuit eigen themafondsen rond agritech en energie, tot maximaal 2 miljoen euro. In 2021 investeerde het in meer dan 45 startups.
Track record: Sinds de oprichting heeft Rockstart geïnvesteerd in meer dan 250 startups met een gezamenlijke waardering van meer dan een half mijard. Belangrijke succes: Wercker, Bouw7, iClinic en, in 2021, (3D) Hubs en Brincr.
• UtrechtInc
Wat: ‘UtrechtInc faciliteert early stage tech startups middels huisvesting, netwerk, startup kennis, mentoren, validatie programma’s, een dynamische community van innovatieve ondernemers en toegang tot talent, financiering en klanten.’ Funding partners van UtrechtInc zijn Universiteit Utrecht en UMC Utrecht.
Programma: 10 weken met masterclasses, teambuilding en mentoren uit een netwerk van meer dan 150 ondernemers peers en partners.
Kosten: 1499 per team, plus succesfee over de omzet in de jaren 3, 4 en 5.
Track record: 300 startups begeleid, bekende namen zijn Snappcar, Distimo, Cristal Therapeutics.
• PortXL
Wat: De havens van Rotterdam, Antwerpen en Singapore trekken sinds 2015 startups en startups naar zich toe om de scheepvaart innoveren. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt hiervoor samen met consultant EY, Van Oord en andere maritieme bedrijven en Erasmus Centre for Entrepreneurship.
Programma: Accelerator: 3 maanden, gericht op het bouwen van je bedrijf, inclusief marktvalidatie, klanten vinden, masterclasses. Business Fast Track: 3 maanden waarin je je technologie valideert met corporate partners met het doel een deal met ze te sluiten.
Track Record: in de zes afgelopen jaren zijn meer dan 80 startups begeleid. Bekendere namen zijn i4sea (weerdata voor schepen), McNetiq (mageneetankers) en Reefy (kunstmatige riffen).
• ACE incubator
Wat: Sinds 2013 actief als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC.
Programma: ACE incubatieprogramma: 10 weken, twee keer per jaar, bedoeld om founders met een academische achtergrond te helpen met het marktklaar te maken van hun startups in tech of science. ACE AI Lab koppelt corporates en startups aan studententeams om business te maken rond AI.
Kosten: Voor het incubatieprogramma geldt een revenue share van 2 procent voor een periode van 5 jaar als er een jaarlijkse omzet van 250.000 euro of meer wordt behaald.
Track record: ACE heeft 182 startups ondersteund, in totaal hebben die 159 miljoen euro aan investeringen opgehaald en 67 miljoen omzet gemaakt. Bekende namen uit de ACE-stal: Lalaland, Gymstory en Lumicks,• Techstars
Wat: Amerikaanse accelerator die al een paar jaar ook vanuit Nederland programma’s aanbiedt voor tech startups. Op dit moment draait het de (deels online) ABN AMRO+ Future of Finance Accelerator, die de bank dichtbij de bron moet brengen met fintech en DeFi-startups. Voor ingenieursbureau Arcadis draaide het een ‘powered bij Techstars’-programma rond de slimme stad.
Programma: Na een strenge selectie gedurende drie maanden, deels virtueel, breiden startupondernemers hun netwerk uit, pikken een handvol mentoren uit voor de begeleiding die ze helpen bij alles van productontwikkeling en de go to market strategie. Maand 2 is er voor het creëren van tractie, maand 3 voor funding.
Kosten: Techstars krijgt 6 procent van de aandelen.
Track record: Claimt (in de VS) 16 unicorns te hebben afgeleverd, in het Amsterdamse programma nemen nu alleen Recheck en Valyuu deel als Nederlandse partijen.
• World Startup
Wat: Opgericht in 2015, noemt zichzelf geen accelerator meer, maar biedt begeleiding en programma’s op maat voor startups en scaleups die zijn gericht op een bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.
Programma: Onder meer een pre-acceleration programma van 3 maanden voor ‘futurepreneurs’, meestal studenten die het ondernemerschap willen verkennen, een funding supportprogramma dat startups begeleidt naar funding en Altitude: 3 jaar lang begeleiding van ready to market tot duurzame groei.
Kosten: 2 procent van je aandelen voor het uitgebreidere programma.
Track record: Sinds 2016 100 startups begeleid, in 80 bezit Worldstartup een belang, Nederlandse namen zijn Burgs Foods (krekelburgers), Qlikchain (traceerbaar maken van landbouwproducten via de blockchain) en Unibrick: bouwblokken uit plastic afval voor de derde wereld.
• Nieuw: Imec Istart
Wat: De deeptech accelerator imec.istart komt vanuit België en start samen met Novel-T (het valorisatiekantoor van o.a. Universiteit Twente), VDL Groep en Oost NL en andere partners uit de hightech- en maakindustrie een programma voor Nederlandse startups vanuit Gelderland en Overijssel. De inschrijving start op 1 mei 2022.
Programma: In 12-18 maanden vergroten de startups hun kans om van prototype door te ontwikkelen naar een succesvolle marktintroductie, internationale groei en worden ze ‘investor ready’. Dat gebeurt door coaching, funding en toegang tot een flink netwerk van techexperts en investeerders.
Kosten: in ruil voor 6 procent van je aandelen krijg je 50K tot 250K funding en het programma.
Track record: In België draait Imec al sinds 2011 en leverde het meer dan 250 startups af. Waaronder zelfs 1 unicorn: Deliverect, leverancier van een online bestelplatform voor restaurants.