De Birkman-methode gaat veel verder dan andere persoonlijkheidsvragenlijsten. Dit onderschrijft Aleid Erbrink, programmamanager bij Boertien Vergouwen Overduin: ‘Het biedt je als professional of leidinggevende de mogelijkheid om je eigen natuurlijke kracht te doorgronden’, legt ze uit.
Wat is kenmerkend voor jou, en op welke manier draag jij bij aan het grote geheel? Op een aantal uiteenlopende dimensies krijg je heel helder wat mensen van je kunnen verwachten en wat dit kan opleveren. ‘Op basis van het geheel aan kenmerken, krijg je vervolgens concrete adviezen (een soort ‘gebruiksaanwijzing’) waardoor je weet hoe je optimaal tot je recht kan komen.’
Birkman-vragenlijst: wie ben je echt?
De Birkman-vragenlijst is gestandaardiseerd, betrouwbaar en valide. De methode is 65 jaar geleden ontwikkeld op basis van veel praktijkinformatie en wordt sinds die tijd continue getoetst en bijgesteld. De database bevat ondertussen de profielen van meer dan 400.000 mensen.
‘Omdat deze methode zo specifiek en genuanceerd is, heeft het ook meerwaarde voor mensen die al een tijdje meelopen en zichzelf inmiddels redelijk goed kennen. In plaats van dat je alleen leert dat je bijvoorbeeld ‘groen’ of ‘blauw’ bent, leer je meer over je voorkeursgedrag in relatie tot je behoeften’, stelt Erbrink.
‘In onze ervaring bij Boertien Vergouwen Overduin zien we vaak dat mensen ineens snappen hoe het komt dat ze in de ene omgeving (bijvoorbeeld bij hun sportvereniging) als vanzelf bepaald gedrag laten zien, terwijl ze dat in een andere context (in hun werk) maar niet voor elkaar krijgen’, legt ze uit. ‘Zo hebben ze gerichte aanknopingspunten om zichzelf verder te helpen.’
Context, stress en interessegebieden
De methode gaat verder dan alleen zelfkennis. Het onthult ook wat je nodig hebt in jouw context om optimaal te functioneren. Welke werkomstandigheden zijn voor jou ideaal? Dat zijn ‘randvoorwaarden’ om zo effectief, prettig en efficiënt mogelijk te kunnen werken. Daarnaast laat de methode zien hoe je reageert onder stressvolle omstandigheden, wanneer er dus niet is voorzien in jouw ‘randvoorwaarden’. Welk gedrag vertoon je in zo’n situatie?
‘Je kunt op basis hiervan een soort ‘signaleringsplan’ opstellen waarin je scherp formuleert aan welk gedrag jijzelf (of een ander) kunt merken, dat je ‘stress’ hebt. Onderzoek hoe je daar invloed op kunt uitoefenen en zorg ervoor dat de omstandigheden weer zo worden dat je in je kracht zit’, raadt Erbrink aan.
Tot slot biedt de Birkman-methode inzicht in je interessegebieden. ‘Dat kan heel waardevol zijn als je op een kruispunt staat in je werkend leven en aan het nadenken bent over carrièrestappen en/of professionele koerswijzigingen’, legt Erbrink uit.
Jouw profiel wordt vergeleken met het ‘gemiddelde profiel’ van de mensen binnen verschillende branches of rollen. Daar waar het hiermee overeenkomt is de kans op succes in die werksoort groter. Uiteraard is dit nooit ‘voorschrijvend’, maar het geeft in elk geval input voor je besluitvorming.
Lees ook: Hoe authentiek ben jij? En: Mark Rutte en andere leiders langs de meetlat
Gedrag versus behoeften
Erbrink ziet in de praktijk bij de Birkman-methode regelmatig dat iemand bepaald gedrag vertoont (hoog scoort op één van de dimensies), maar juist behoefte heeft aan een omgeving, waarin dat gedrag zich niet zo sterk voordoet (een lage score op die dimensie). Dit kan voor mensen zelf tegelijk verwarrend én verhelderend zijn. ‘Verwarrend, omdat we toch opgegroeid zijn met ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. We vinden het van onszelf dus eigenlijk heel inconsequent, dat we dat blijkbaar willen.’
‘Stel bijvoorbeeld dat je graag duidelijk en onomwonden wilt kunnen zeggen waar het op staat. Dan kan het tegelijkertijd zo zijn dat je het wel prettig vindt als anderen je met wat meer voorzichtigheid tegemoet treden. Als je dit inzicht hebt, kun je jouw wensen naar anderen ook beter verwoorden’, legt Erbrink uit.
Ontdek de nieuwe podcast van BVO: Lift up!
Welke kennis wil jij naar een hoger niveau tillen? In de podcast ‘Lift Up!’ zoek je samen met experts de ‘verdieping’ op met thema’s als persoonlijke en professionele ontwikkeling.
lees verderAan de slag met de Birkman-methode
Kortom, de Birkman-methode is een krachtig instrument dat relevant is voor iedere manager én medewerker. Het biedt waardevolle inzichten die nuttig zijn voor je organisatie, maar vooral ook voor jou als persoon. Op basis van een online vragenlijst met ruim 265 vragen krijg je een persoonlijk rapport van 30 pagina’s met praktische handvatten. ‘Ik gun iedereen een Birkman-rapport!’, eindigt Erbrink.